UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2020-09-18 19:02

Hegedüs Csaba szerint a KIMBA lehet a világ legeredményesebb birkózóakadémiája

A Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) a Csepelen nemrégiben átadott Kozma István Magyar Birkózó Akadémiában (KIMBA) tartotta az idei közgyűlését, és ennek keretein belül felvázolta a résztvevőknek a hamarosan elinduló nevelőműhely szakmai koncepcióját.

AMBSZ megtartotta éves közgyűlését az impozáns, minden birkózóigényt kielégítő csepeli KIMBA-ban. Ezután felvázolták, milyen szakmai koncepció mentén működhet a nevelőműhely, amely, noha önálló szervezet, szoros együttműködésben dolgozik az MBSZ-szel.

Az MBSZ éves közgyűlését követően bemutatták a KIMBA szakmai koncepcióját
Az MBSZ éves közgyűlését követően bemutatták a KIMBA szakmai koncepcióját
A bemutatót – a közgyűléshez hasonlóan – a hat szőnyeg kapacitású főcsarnokban tartották, amely csupán egy szint a három közül. A felső emeleten található az olimpiai bajnokok lelátója, a 2018-as budapesti világbajnokság emlékterme, a tárgyaló és az irodák. Ami a földszintet illeti: még egy három szőnyeges helyiség található az erősítőterem, a két szauna, az öltözők, valamint a kápolna mellett. Habár a sportkomplexumhoz tartozó 120 férőhelyes kollégium csak 2022 szeptemberére készül el, addig sem maradnak szállás nélkül az akadémián nevelkedni vágyó 14 év feletti gyerekek: ideiglenesen a Weiss Manfréd Kollégiumban lakhatnak, amely felújított szobákkal, edzéstranszferrel várja a fiatalokat. Emellett tervben van még rehabilitációs központ, Hall of Fame-terem, étterem, könyvtár, tanulószoba és strandbirkózó küzdőtér kialakítása, megépítése is. A kivetítőre vetített prezentációban az első sorok egyikében kiemelték: gondolkodó, egészséges értékrendű birkózókat szeretnének nevelni. Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke, a KIMBA szakmai felelőse arról beszélt, s egyben bizonyította, miért van nagy szükség a központi akadémiára: „Öt arany-, öt ezüst-, tíz bronzérmet és nyolc ötödik helyet szereztek az 1983 és 1990 között született kötöttfogású birkózók a 2008 és 2019 között rendezett olimpiákon és világbajnokságokon − közülük mindenki dolgozott a Mr. Tus birkózóakadémiában. Ezzel szemben az 1991 és 2000 között született kötöttfogású sportolók közül csupán egyetlen bronzérmet nyertünk az ugyanilyen minőségű versenyeken.”  Bacsa bemutatta azokat a szakembereket, akik a képzés minőségéért felelnek:

– Hegedüs Csaba, nagykövet, szakmai tanácsadó – Bacsa Ferenc, a tehetségkiválasztásért felelős szakmai tanácsadó – Bácsi Péter, szakmai igazgató – Németh Iván, sportszakmai operatív menedzser – Fodor Zoltán és Cifferszky Ákos, kötöttfogású szakágvezető – Gulyás István, szabadfogású szakágvezető – Ritter Diletta, női szakágvezető – Matthews Evelin, sportszakmai asszisztens

Kiderült, 2021-től további edzők is dolgozhatnak a fiatalokkal. Bacsa elmondta, nem lenne meglepő, ha a tokiói olimpiára készülő klasszisok közül néhányan a KIMBA-ban folytatnák a pályafutásukat trénerként. A vezető kiemelte, a szabadfogás felzárkóztatásának érdekében az MBSZ arra törekszik, hogy a fogásnem egyik nagyhatalmából, az Egyesült Államokból szerződtessen trénert. A kötöttfogású világbajnok Lőrincz Tamás és a szintén ebben a szakágban olimpiai bronzérmes Módos Péter nosztalgiázott a Mr. Tus birkózóakadémiában töltött évekről. Előbbi így fogalmazott: „Az eddigi sikereim legnagyobb részét annak a nevelőműhelynek köszönhetem. Tizennégy éves voltam, amikor a fővárosba költöztem, jobb felkészülési lehetőségekben bízva. Később kiderült, ez életem legjobb döntése volt még úgy is, hogy az első két év borzalmasan nehéz volt: heti nyolc-kilenc edzést végeztünk. Arra is volt példa, hogy rendkívül zord körülményeket kellett elviselnünk, de annyira soha nem volt rossz a helyzet, hogy az edzés elmaradt volna. Igaz, kőkeményen és alázattal kellett dolgoznom, de a régi akadémiai rendszer nélkül nem jutottam volna el idáig. A KIMBA adta, nemzetközi szintű feltételek mellett – amelyekre a szó jó értelmében kicsit irigy is vagyok – könnyebben folyhat a munka. Remélem, számos, itt nevelkedett bajnokot köszönthetünk majd.” Az akadémiához csatlakozó birkózók egyébként az eredeti klubjuk színeiben versenyezhetnek tovább, a középfokú tanulmányaik végéig a jelenlegi egyesület hozzájárulásával igazolhatóak, a középfokú tanulmányaik befejezése után – átigazolásuk esetén – négy évig a megszerzett pontjaik felét az anyaegyesület kapja. Bácsi Péter, az MBSZ szakmai igazgatója beszélt arról, hogy négyféle akadémiai program közül lehet választani: az U23-asok és az U18-asok egyaránt dönthetnek az alap- vagy a teljes képzés mellett. Jövő januárig a toborzóidőszak zajlik, csak szeptemberi kezdéssel lehet a teljes képzésekre jelentkezni. A Magyarország századik olimpiai bajnoki címét szerző Hegedüs Csaba záróbeszédében megígérte, hogy mindenki szívvel-lélekkel, teljes odaadással végzi majd a dolgát a nevelőműhelyben. Kijelentette: ez lesz a világ legeredményesebb sportági akadémiája. Felhívta ugyanakkor a figyelmet: „A siker létráját nem lehet zsebre tett kézzel megmászni!” További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.