UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2020-09-19 18:57

Birkózás: tizenhárom fiatal nyert aranyat a csepeli felnőtt ob-n

Több mint egy tucat utánpótláskorú szerzett aranyérmet a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémián rendezett felnőtt országos bajnokságon.

Kuramagomedov Murad (pirosban) legyőzte Vida Csabát Fotó: Róth Tamás/MBSZ
Kuramagomedov Murad (pirosban) legyőzte Vida Csabát Fotó: Róth Tamás/MBSZ
A felnőtt Európa-bajnoki ötödik Kuramagomedov Murad és a junior Eb-bronzérmes, 23 éves Vida Csaba áll szemben egymással a szabadfogású 74 kilogrammosok fináléjában. A mérkőzés esélyesének annak ellenére is az Oroszországból tavaly honosított versenyző számít, hogy nem birkózott jól szombaton. Leviszi Vidát a földre, s kétszer megpörgeti (6 – 0), ekkor Csaba kontrát hajt végre (6–1), majd visszaadja a kétszeri fordítást (6–5). A szünetről visszatérve Kuramagomedov kezd jobban; kétszer egymás után ledönti riválisát (10–5). Csaba nagy iramot diktált, Murad egyre csak fáradt, és ezt passzivitással kompenzálta – kétszer kellett meginteni (10–7), amikor már csak harminc másodperc maradt hátra. Vidát elképesztő buzdítás kísérte, az egész csarnok zengett. Akciót azonban már nem tudott végrehajtani, ezüstérmesként zárt… „Szép volt, Csabi, szép volt, Csabi” – szólt a rigmus a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia lelátójáról a felnőtt országos bajnokságon, amely az első verseny a nemrégiben átadott, nemzetközi szintű létesítményben. Noha Vida nem tartozik az aranyérmes fiatalok közé, remekül küzdött. A mindhárom fogásnemben rendezett erőpróbán összesen 145-en vettek részt. A kötöttfogásúak mezőnye meglehetősen csonka volt: a világbajnoki ezüstérmes Lőrincz Viktor (87 kg), a vb-aranyérmes Kiss Balázs (97 kg), a vb-bronzérmes Szabó László (82 kg), az Eb-második Lévai Zoltán (77 kg), az Európa Játékokon ezüstérmes Torba Erik (60 kg), a junior Európa-bajok Szőke Alex (97 kg), a szintén junior kontinensbajnok Lévai Tamás (82 kg) a felnőtt Eb-ötödik Váncza István (67 kg) és a többszörös Grand Prix-győztes Varga Ádám (130 kg) egyaránt hiányzott.
Losonczi Dávid (kékben) legyőzte a junior-világbajnokot Fotó: Róth Tamás/MBSZ
Losonczi Dávid (kékben) legyőzte a junior-világbajnokot Fotó: Róth Tamás/MBSZ
Ily módon több utánpótláskorú előtt megnyílt a lehetőség arra, hogy a legnívósabb hazai seregszemlén aranyérmet szerezzen. Nyolcvanhét kilóban például akár az U20-as országos bajnokság döntőjét is rendezhették volna, hiszen a junior világ- és Európa-bajnoki aranyérmes Takács István és a junior Eb-második Losonczi Dávid állt szemben egymással. Pedig a náluk jóval rutinosabb kadét-vb-második Papp Bertalan és a junior vb-harmadik Nagy Péter is ebben a kategóriában küzdött. Az aranycsatát Losonczi kezdte jobban, kitolta Takácsot (1–0). Még az első menetben Dávidot látták passzívabbnak a bírók (1–1), így leküldték parterre-helyzetbe. István egypontos emelést hajtott végre (1–2), ő vonulhatott le előnyben a szünetre. A második felvonásban Losonczi ismét kitolta az ifjú bajnokot, és az utolsó akciópontból elért előnyét (’2–2) az utolsó sípszóig megtartotta. Mióta Takács 82 kilóból fellépett a 87 kilogrammosok közé, először kapott ki Losonczitól; kettő–egy a mérlegük. A női mezőnyben remekeltek a fiatalok: a kétszeres kadét Eb-aranyérmes Szél Anna (62 kg), a kadét kontinensbajnok Bognár Erika (59 kg) és a junior Eb-második Szabados Noémi (65 kg) egyaránt győzött − igaz, mindhárom súlycsoportban csak két induló volt. Ötven kilóban a szintén utánpótláskorú Gaál Henrietta, Rehor Orsolya (55 kg) és Magasházi Mercédesz (76 kg) is győzött. Szabadfogásban győzött a junior Eb-harmadik Halidov Gamztagadzsi (61 kg), Kiss Károly (65 kg) a junior-világbajnoki harmadik Mester Milán (79 kg). Ami a kötöttfogást illeti: Török Tamás (60 kg) és Kecskeméti Krisztián (63 kg) nyert még utánpótláskorúként.

FELNŐTT ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, CSEPEL A bajnokok Kötöttfogás 55 kg: Gazdag Krisztián (Pécsi EAC) 60 kg: Török Tamás (Ceglédi VSE) 63 kg: Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE) 67 kg: Krasznai Máté (Csepeli BC) 72 kg: Fritsch Róbert (Csepeli BC) 77 kg: Losonczi Ottó (ESMTK) 82 kg: Lőrincz Tamás (Budapesti Honvéd SE) 87 kg: Losonczi Dávid (ESMTK) 97 kg: Szilvássy Erik (Csepeli BC) 130 kg: Majoros Ármin Mózes (ESMTK) Szabadfogás 57 kg: Nyíri Milán (Csepeli BC) 61 kg: Gamzatgadzsi Halidov (ESMTK) 65 kg: Kiss Károly (Pécsi EAC) 70 kg: Muszukajev Iszmail (FTC) 74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabányai SC) 79 kg: Mester Milán (ESMTK) 86 kg: Nagy Mihály (Sziget SC) 92 kg: Veréb István (Haladás VSE) 97 kg: Juhász Balázs (Kecskeméti TE) 125 kg: Ligeti Dániel (Haladás VSE) Női birkózás 50 kg: Gaál Henrietta (Vasas SC) 53 kg: Dénes Mercédesz (Érdi Spartacus) 55 kg: Rehor Orsolya (Ceglédi VSE) 57 kg: Barka Emese (Csepeli BC) 59 kg: Bognár Erika (Budapesti Honvéd SE) 62 kg: Szél Anna (Orosházi SBK) 65 kg: Szabados Noémi (FTC) 68 kg: Sleisz Gabriella (ESMTK) 72 kg: Szabó Franciska (Sziget SC) 76 kg: Magasházi Mercédesz (Kerámia SE Tófej)

További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.