UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2020-09-21 16:55

Birkózás: Nem kell ide orosz, hiszen itt vagyok én is! – Vida Csaba

A kétszeres junior Európa-bajnoki bronzérmes szabadfogású birkózó, Vida Csaba (74 kg) utolsóéves U23-asként amondó, az átlagnál nehezebben megy neki az utánpótláskorból a felnőttmezőnybe való átmenet. Célja, hogy a márciusi, budapesti európai olimpiai kvalifikációs versenyen ő képviselje a magyar színeket.

Legutóbb három éve, 2017-ben láthattuk világverseny dobogóján a magyar szabadfogású birkózás egyik legnagyobb reménységét, a most 23 éves Vida Csabát; Dortmundban 66 kilóban lett harmadik. A KTE háromszoros felnőtt ob-aranyérmes sportolója azóta nem villantott a nemzetközi porondon.

Vida Csaba ott szeretne lenni 74 kilóban a budapesti európai olimpiai kvalifikációs versenyen Forrás: MBSZ/Róth Tamás
Vida Csaba ott szeretne lenni 74 kilóban a budapesti európai olimpiai kvalifikációs versenyen Forrás: MBSZ/Róth Tamás
„A következő évben deréksérülést szenvedtem, ami miatt az első U23-as évem megpecsételődött. A tavalyi Eb-n rengeteget kivett belőlem, hogy lefogytam hetven kilóra, és ez a teljesítményem rovására ment. Emiatt úgy döntöttünk, eggyel feljebb, a hetvennégy kilósok mezőnyébe váltok, és a célom az volt, hogy a hazai rendezésű U23-as világbajnokságon elindulok” – emlékszik vissza a sportoló. Csakhogy a terve nem jött be: az orosz származású Kuramagomedov Murad ebben a kategóriában vált papíron magyarrá. „A tavaszi felnőtt-válogatóversenyen nem tudtam részt venni, akkor kellett költöznöm az édesanyámmal. Azután nem volt lehetőségem arra, hogy megmérkőzzek Muraddal a címeres mezért. Még azt is felajánlottam, hogy a vb miatt lefogyok hetven kilóra, ahol Antal Dániellel kellett volna megküzdenem, de három héttel az esemény előtt közölték, hogy ezt sem engedik.” Csabában ez olyan nagymértékű lelki törést okozott, hogy még az is megfordult a fejében, felhagy a sporttal. „Sokáig mérges voltam emiatt, s mert honosított birkózóval kell harcolnom a válogatottságért. Idővel azonban elfogadtam a helyzetet, beletörődtem. Rájöttem, a birkózás a mindenem. Meg akarom mutatni, hogy nem kell ide orosz, hiszen itt vagyok én is!” Utolsóéves utánpótláskorúként életében először most szombaton nézett farkasszemet Kuramagomedovval – a csepeli felnőtt országos bajnokság egyik legjobb meccsén, hatalmas csatában 10–7-re alulmaradt. „Erőnlétben jobban bírtam, mint ő, de most ez is kevésnek bizonyult. Tanulságos párharc volt, felmérhettem, hol tartok hozzá képest. Mára pozitívumként tekintek arra a tényre, hogy a magyar mezőnyben küzd; hozzá hasonló kaliberű riválisok vannak ugyanis a nemzetközi porondon is. Hihetetlenül motivál, hogy jobb legyek nála, szinte csak ez lebeg a szemem előtt. Januárban már biztosan rendeznek válogatóversenyt, ott le akarom győzni. A budapesti európai olimpiai kvalifikációs versenyen én fogok a szőnyegen állni hetvennégy kilóban!” A fiatal egyébként amondó, az átlagnál nehezebben megy neki az utánpótláskorból a felnőttmezőnybe való átmenet. „Tizenegy évesen kezdtem el birkózni, ez későinek mondható. Most viszont már úgy érzem, beértem. Soha nem hazudtolom meg magam, mindig a kiszámíthatatlan birkózás jellemez; ez olykor hátrány egyaránt lehet, de talán ez az egyik legfőbb erényem is egyben. Nincsenek kenyérkereső fogásaim, mindig az adott akcióhoz leginkább illő megoldást keresem. Nem kérdés, néhány éven belül, világ- és Európa-bajnoki érmeket szeretnék nyerni magamnak és a magyar birkózásnak.” További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.