UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2020-09-24 16:15

Kerékpár: az országúti vb-n is szomjaznak a sikerre a magyar fiatalok

A magyar utánpótláskorú kerékpárosok közül péntektől Vas Kata Blanka, Peák Barnabás és Valter Attila is érdekelt lesz az imolai országúti világbajnokságon.

Péntektől kezdődően négy magyar versenyző áll rajthoz az imolai országúti kerékpáros világbajnokság elit kategóriáiban. A válogatott nagyon fiatal, hiszen az időfutamban a 21 éves Peák Barnabás, míg a mezőnyversenyben a 19 éves Vas Kata Blanka és a 22 éves Valter Attila méreti meg magát. Rajtuk kívül a már nem utánpótláskorú, de korosnak semmiképp nem mondható 23 esztendős Filutás Viktor szerepel még a férfi időfutamban. Az U23-as versenyzők nem véletlenül kerültek az országúti felnőttkeretbe. Vas Kata Blanka hazai bajnoki címmel és Eb-hatodik hellyel, Valter többek között Tour de Hongrie-győzelemmel, Peák megint csak itthoni bajnoki arannyal szolgált rá a bizalomra.

Vas Kata Blanka (pirosban) is motiváltan érkezik Imolába Fotó: Alexis Dancerelle /DirectVelo
Vas Kata Blanka (pirosban) is motiváltan érkezik Imolába Fotó: Alexis Dancerelle /DirectVelo
Az időfutam 32 km-es távja igen gyorsnak ígérkezik, a mezőnyversenyé leginkább végeláthatatlannak. A férfiak az 5.5 km hegymenetet tartalmazó 28.8 km hosszú kört kilencszer (258.2 km), a nők ötször (143 km) teszik meg. Az országúti válogatott szövetségi kapitánya, Dér Zsolt szerint nehéz megjósolni, mire számíthatnak a fiatalok. „Bár már voltak világbajnokságon a saját korcsoportjukban, ezekkel a versenyzőkkel még nem versenyeztek – mondja a kapitány, aki szerdán már feltérképezte az olaszországi pályát Peákkal. – A táv is más, a mezőnyverseny például száz-százhúsz kilométerrel hosszabb, mint a korosztályosokon. Barnával abban egyetértettünk, hogy az első húszban zárnia már nagyon jó eredmény lenne. Ha tökéletes versenyt tud futni, és maximálisan kihajtja magát, akkor elérhető ez a cél. De ebben csak bízunk, hiszen a táv rövidsége miatt nagyon sűrű mezőny várható, egy-két másodpercen belül többen is lehetnek. Az egész vébére igaz, hogy mindenki felszívta magát, és miután idén kevés volt a viadal, mindenki most akarja majd megmutatni, mi van benne. Blanka az Eb-n kiválóan szerepelt, csak ott nyolcvan kilométer volt a táv, nem száznegyvenhárom. Ugyanúgy nehéz pálya vár rá, de ha sokáig meg tud bújni, ott képes menni a mezőnyben, akkor a top húszas helyezés is összejöhet, amellyel nagyon elégedettek lennénk. Attila versenyéről nem egyszerű bármit is mondani. Kétszázhatvan kilométer elképesztően hosszú, ötezer méter szintkülönbséggel igen emberpróbáló. Ati egyedül van, segíteni nem tud neki senki, magára lesz hagyva. Rajta múlik, hogyan helyezkedik, vagy éppen hol vesz fel kulacsot. Nyilván mi állni fogunk a frissítő boxokban, de autóhoz hátrajönni nem tud, mert kis nemzetként nem kapunk külön autót, nem kísérjük. Minden eddigi versenyénél másabb lesz. Helyezésbeli elvárások nincsenek, mert itt már a távnak a teljesítése is nagy feladat, nemhogy ilyen terepen és ilyen ellenfelek mellett.” Barna pénteken, Blanka szombaton, míg Attila vasárnap lesz érdekelt a világbajnokságon. Bár a fiataloknak még kevés rutinja van a hasonló nívójú eseményeken, Dér Zsolt szerint önbizalomban egyikük sem szenved hiányt. „Úgy érzik, hogy ide tartoznak az eredményeik alapján. Nem elégednek meg azzal, hogy kijutottak, hanem ha itt vannak, akkor felszívják magukat, szomjaznak a sikerre, és nem ijednek meg a nagynevű vetélytársaktól.” További korosztályos hírek KERÉKPÁRSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.