UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2020-09-27 15:03

Kézilabda: három utánpótláskorú játékos is a legjobb tíz között a női NB I góllövőlistáján

Jól kezdték a fiatal játékosok a női kézilabda NB I mostani idényét, eddig a legeredményesebb a Boglári Akadémia-SZISE 18éves irányítója, Farkas Johanna, aki most először szerepel az élvonalban.

A koronavírus-járvány miatt biztosan rendhagyó szezon vár a csapatokra a kézilabda NB I-ben is, ám a jelek szerint az előző évhez képest nem változik, hogy a női mezőnyben utánpótláskorú játékosok sora szórja meg a „nagyokat” hétről hétre.

Farkas Johanna a második helyen áll a női NB I góllövőlistáján Fotó: Tompos Gábor/Lotus Seven
Farkas Johanna a második helyen áll a női NB I góllövőlistáján Fotó: Tompos Gábor/Lotus Seven
Sőt a Boglári Akadémia-SZISE, szinte kizárólag utánpótláskorúakra épülő csapatának megjelenésével tovább nőt a fiatalok száma a világ egyik legerősebb bajnokságában. A mindössze 18 éves játékosuk, a nyáron a győriek utánpótlásából igazolt Farkas Johanna a legeredményesebb up-korú (az egész mezőny második helyezettje!) eddig, hat meccsen harminchárom gólt szerzett, csütörtökön hat góllal vette ki a részét az Alba Fehérvár legyőzéséből, a második fordulóban pedig tizenegyet dobott az Érdnek. A második legveszélyesebb lövő az idei számok alapján a juniorválogatott irányítója, Pál Tamara. A 20 éves játékos szintén Győrben töltötte az utánpótláséveit, a mostani pedig már a második idénye az NB I-ben az MTK Budapest színeiben. A mostani évadban a mezőnyben is egyre több lehetőséget kap Golovin Vlagyimir vezetőedzőtől, miközben ő lett a kék-fehérek első számú heteslövője, eddig tizenötből tizenkétszer talált be büntetőből. Egyelőre a képzeletbeli dobogó harmadik fokán áll az előző, csonka évad gólkirálynője, Kácsor Gréta. A váciak vegyesen kezdték a szezont – meglepetésre kikaptak Mosonmagyaróváron –, de a menetrendszerű Kácsor-gólok nem maradtak el, hat forduló alatt huszonkilencet termelt. Nem csoda, hogy a junior világ- és Európa-bajnok balátlövő ismét meghívót kapott a felnőttválogatottba. Farkashoz hasonlóan új arc az élvonalban a Boglári Akadémia-SZISE 18 éves játékosa, Kajdon Blanka. A tavalyi ifjúsági Európa-bajnokság legértékesebb játékosának (MVP) választott irányító az NB I/B után az élvonalban is az egyik vezére a Balaton-parti csapatnak, ezt jelzi hat meccsen dobott huszonnégy gólja is. Legutóbb ő is remekül játszott, és hat találat jegyzett az Alba Fehérvár legyőzésekor.
Pődör Rebeka a BL-győztes Győr ellen is hatszor betalált Forrás: Szombathelyi KKA
Pődör Rebeka a BL-győztes Győr ellen is hatszor betalált Forrás: Szombathelyi KKA
Ugyanúgy kiemelkedőt alakított eddig a Szombathelyi KKA 18 éves irányítója, Pődör Rebeka, aki a múlt héten a Bajnokok Ligája-győztes Győri Audi ETO KC ellen egészen hat gólig jutott. Szombaton pedig bizonyította, hogy nem egy kiugró eredményről van szó, mert az MTK Budapest otthonában már nyolcszor talált be, igaz, a pontszerzés akkor sem jött össze a Vas megyeieknek. Az ősszel eddigi huszonkétszer volt eredményes, alighanem az előző szezonbeli harmincöt találatát néhány fordulón belül túlszárnyalja. A férfiak mezőnyében – eddig a járványügyi helyzet miatt kevesebb mérkőzést játszottak – még egyetlen utánpótláskorú játékos sem „rúgta be az ajtót”, a góllövőlista első harminc helyezettje között nem találunk 2000. január 1. után született játékost.

A női kézilabda NB I legeredményesebb utánpótláskorú játékosai a 2020/21-es évadban: 1. Farkas Johanna (Boglári Akadémia-SZISE) 33 gól/6 meccs 2. Pál Tamara (MTK Budapest) 30/5 3. Kácsor Gréta (Váci NKSE) 29/6 4. Kajdon Blanka (Boglári Akadémia-SZISE) 24/6 5. Pődör Rebeka (Szombathelyi KKA) 22/6

További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.