UtánpótlásSport Vívás: bronzérmes a junior női kardcsapat a rijádi korosztályos vb-n (részletek hamarosan...)
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2020-09-27 08:44

Labdarúgás: Ott tartanak, ahol kell – Preisinger Sándor az Eb-n és vb-n szereplő válogatott fiataljairól

Az előző évben az U17-es Európa-bajnokságon ötödik helyezett, a korosztályos vb-n is induló magyar válogatott sikerkapitányával, Preisinger Sándorral beszélgettünk, aki négy év közös munka után elbúcsúzott tanítványaitól, hogy az NB II-es Békéscsaba 1912 Előre vezetőedzője lehessen.

Tavaly óriási futballsikert ért el az U17-es válogatott azzal, hogy az Európa-bajnokságon a belgákat tizenegyespárbajban legyőzve, megszerezte az ötödik helyet, s ezzel a korosztály történetében először kijutott a brazíliai vb-re. A 2002-es születésűekből álló gárda irányítását egészen mostanáig Preisinger Sándor vezette, a jövő tavaszi Eb-selejtezőkre viszont már nem ő készíti fel a csapatot. „Valóban nehéz döntést kellett meghoznom, hiszen U15-től kezdve, tehát négy évet dolgoztunk együtt a fiúkkal, és szerintem sikeres munkát végeztünk. Rengeteg szép emléket őrzök a közös időszakról: nyilván, ami első helyen szerepel, az a tavalyi Eb-szereplésünk, mert neves ellenfeleket sikerült legyőzni, és talán sok embernek meglepetést okoztunk. Azért távoztam, mert mindig is az volt a célom, hogy egyszer felnőtt csapatot irányíthassak, és úgy éreztem, a Békéscsaba ajánlatával most jött el az a lehetőség a karrieremben, amire le kell csapnom. Ettől függetlenül nem szakad meg a kapcsolat a játékosokkal. Bármelyikük bármikor megkereshet, engem megtalálnak.”

Preisinger Sándor továbbra is nyomon követi a 2002-es korosztály fejlődését Forrás: mlsz.hu
Preisinger Sándor továbbra is nyomon követi a 2002-es korosztály fejlődését Forrás: mlsz.hu
A szakvezető arról is szót ejtett, hogy a továbbiakban is figyelemmel kíséri majd a 2002-es korosztály fejlődését, szerinte jó úton haladnak a magyar labdarúgás reménységei. „Ott tartanak, ahol kell. A nemzetközi focit sajnos eléggé felbolygatta a koronavírus, remélem, hogy akik külföldön légióskodnak, továbbra is erősségei maradnak csapatuknak. Itthon pedig vannak, akik az egyre erősödő NB II-ben nyújtanak megbízható teljesítményt, de említhetem például Komáromi Györgyöt, aki az élvonalban bizonyíthat. Mindig is hittem benne, hogy ezek a gyerekek fel tudják venni a felnőttek tempóját, csak játszatni kell őket, hogy ez kiderüljön.” Ami azt illeti, az NB II-es tabella második helyén álló, még mindig veretlen békéscsabaiaknál sem kell nagyítóval keresni a bizonyítani akaró fiatalokat. „Faramuci helyzet, hogy a szabályok szerint egy utánpótláskorút minden bajnokin a kezdőbe kell nevezni, hiszen így egy helyért olykor hárman-négyen is versenyeznek a csapatban. Én mindig is forszíroztam, hogy a 2001-es, 2002-es és 2003-as fiataloknak játszaniuk kell az NB II-ben, persze, ha jól teljesítenek, természetesen alanyi jogon is be fogom vetni őket.” További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.