UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2020-09-29 17:52

Úszás: Petrov Iván lemondott az utánpótlás szövetségi kapitányi posztról

Az újraválasztott Wladár Sándor mellett a vasárnapi MÚSZ tisztújító közgyűlés másik elnökaspiránsa, Petrov Iván lemondott az utánpótlás úszóválogatott szövetségi kapitányi posztjáról, így tartotta korrektnek.

Kedd reggel a Borsnak adott interjújában jelentette be Petrov Iván, hogy lemondott az utánpótlás szövetségi kapitányi posztról. Mint azt már korábban megírtuk, Petrov bejelentkezett a szövetség elnöki posztjára, ám miután a vasárnapi közgyűlésen a regnáló Wladár Sándorral szemben alulmaradt, logikus döntést hozott, és beadta a lemondását.

Már nem Petrov Iván az utánpótlás-válogatott szövetségi kapitánya Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport
Már nem Petrov Iván az utánpótlás-válogatott szövetségi kapitánya Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport
„Mindenekelőtt fontos tisztázni, hogy sem az elnök úr, sem más nem sarkallt erre a döntésre, sőt már a közgyűlés előtt meghoztam, nem volt min vacillálni, így tartottam korrektnek. Ha kritizálom a jelenlegi vezetést, nem maradok a rendszeren belül – nyilatkozta honlapunknak Petrov, akinek kapitánysága idején született a rekordot jelentő netánjai, majd az azt felülmúló helsinki junior Eb-eredmény, valamint megszülettek a magyar úszósport első korosztályos világbajnoki aranyérmei is. – Természetesen örömmel emlékszünk vissza a sikerekre, de a versenyzők felkészítése nem a szövetségi kapitány feladata, így a dicséret sem engem illet, hanem a nagyszerű magyar edzői garnitúrát. A válogatási elveket kell felállítani, ha majd megkeres ezzel kapcsolatban, a segítségére leszek az új kapitánynak.” Elmondta, természetesen nagy szurkolója lesz a válogatottnak a jövőben (is), de kitért azokra az utánpótlást érintő problémákra, amelyeket korábban a programjában megfogalmazott.  „A legégetőbb kérdés, hogy nagyon sok kis vidéki úszóegyesület a megszűnés szélére került, és nem csak a koronavírus-járvány miatt. Több támogatást kell adni ezeknek az utánpótlás-nevelő kluboknak, hiszen eddig is belőlük táplálkozott a magyar úszósport, olyan nagyságokat neveltek ki, mint Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna és Rasovszky Kristóf. Ezen kívül korábban is beszéltem már a versenyrendszerrel kiegészített Jövő Bajnokai-programról és a rövid pályás utánpótlás országos bajnokságok szükségességéről. Ezek a kérdések most a felszínre kerültek, meglátjuk, milyen irányba haladunk tovább.”

Wladár Sándor közleménye Petrov Iván 2020. szeptember 28-án kelt levelében jelezte: más feladataira való tekintettel nem tudja folytatni a szövetségnél végzett utánpótlás vezetőedzői munkáját. Wladár Sándor elnök szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, megköszönte neki, hogy részese volt ennek a családnak, amely csodás sikereket ért el az elmúlt időszakban – nem csak felnőtt, hanem utánpótlásszinten is. Ugyanakkor kérésének eleget téve munkáltatójaként elfogadta az érveit és a lemondását, egyszersmind sok kitartást, további sikereket kívánt egyéb elfoglaltságaihoz a győri városházán. Az új utánpótlás szövetségi edző személyéről a szakma javaslatainak összegzését követően a MÚSZ újonnan megválasztott elnöksége fog dönteni.

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.