UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2020-10-03 12:58

Úszás: Jászó Ádám többéves mélypont után Kenderesi Tamás mellett erősödhet bele a felnőttmezőnybe

A PSN Zrt. 18 éves úszója, Jászó Ádám 11 esztendősen korosztályos rekordok sorát döntötte meg, utána erős visszaesés következett, kis híján felhagyott a sportággal, a tavalyi junior vb-n viszont már újra a válogatott tagja volt, jelenleg pedig az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás mellett készül.

Biztos recept nincsen arra, hogy valaki sikeres utánpótlássportolóból miként lehet még eredményesebb felnőttversenyző, akad példa ilyenre és olyanra is. Garanciát viszont egyáltalán nem jelentenek a már nagyon fiatalon elért kimagasló eredmények a zökkenőmentes pályafutás felé, ezt támasztja alá Jászó Ádám esete is.

Jászó Ádám néhány évvel ezelőtt kis híján abbahagyta az úszást... Forrás: MÚSZ
Jászó Ádám néhány évvel ezelőtt kis híján abbahagyta az úszást... Forrás: MÚSZ
A pécsiek 11-12 éves korában sorra döntötte meg a korosztályos csúcsokat, kétségkívül a korosztálya egyik legnagyobb ígéretének számított. Utána viszont gödörbe került, nem úgy jöttek az eredmények, ahogyan korábban. Majd szépen lassan, egyszerűen szólva elment a kedve az egésztől. „Nagyon nehéz volt, amikor jöttek az első pofonok, nem tudtam hova tenni, hogy nem úgy megy, mint azelőtt – kezdte honlapunknak a most 18 éves Jászó Ádám. – Szerencsém volt, mert az edzőim és a szüleim mindvégig támogattak, így néhány év után túl tudtam lendülni ezen az egészen…” Többek között a boksznak köszönhetően? „Igen, gyerekkorom óta a pécsi ANK Uszoda edzéseit látogattam, és a konditeremben mindig nagy volt a mozgás. Amikor mentem öltözni, általában benéztem, hogy mi folyik az ott zajló bokszedzésen és valamiért megtetszett az egész. Tizenötéves voltam, kellett valami más, ami nem úszás, kicsit kipróbáltam valami újat. Akkoriban heti két szinten tartó úszóedzésem volt, sokkal kevesebb, mint korábban, és egyszer csak, körülbelül fél év után, azt éreztem, hogy kezd hiányozni. Azt hiszem, ez megmentette a pályafutásomat.”
...aztán negyedik lett a vegyesváltóval a junior vb-n... Forrás: MÚSZ
...aztán negyedik lett a vegyesváltóval a junior vb-n... Forrás: MÚSZ
A tavalyi budapesti junior-világbajnokságon pedig már részt vehetett az akkor Jancsik Árpád irányítása alatt készülő sportoló, a 4x100 méteres vegyesváltó hátúszótagjaként pedig egészen negyedik helyig tempózott. Vagyis kijött a gödörből és a motivációs válságból. „Őszintén szólva nem tudom pontosan, mit kellene másképpen csinálni, ha visszamehetnék az időben. Szerintem mindenkinek a pályafutásában eljön valamiféle mélypont, de mindenkinek máskor és mindenki különbözőképpen éli meg. Nekem sokat segített, hogy tartottam egy kis szünetet, kipróbáltam valami mást, talán másnak is használhat ez a tipp, ha hasonló problémával küzd.” Jászó az idén utolsó éves ifjúsági korú versenyző, és nagyon készült az idei aberdeeni korosztályos Európa-bajnokságra. Azt mondja, gyakran még elalvás előtt is arra gondolt, hogy milyen jól fog majd ott szerepelni. Aztán közbeszólt a koronavírus-járvány, és a versenyt törölték, azt pedig még nem tudni, hogy a 2002-es korosztály lehetőséget kap-e a jövő évi kontinensviadalon. S bár az elmaradt, nem csak keserű élmények érték az idén: május óta ugyanis az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás edzőpartnere lett és Tari Imre irányítása alatt készül, miközben természetesen nem szakadt meg a kapcsolat korábbi trénerével sem.
...május óta pedig az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamással készül
...május óta pedig az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamással készül
„Hatalmas motivációt jelent, hogy egy olimpiai harmadik helyezett sportolóval dolgozhatok együtt. Nehéz volt a váltás, fel kellett vennem a ritmust, egészen más tempóban dolgozik, egyelőre ott tartunk, hogy próbálom őt utolérni. Amióta együtt edzünk felszedtem három kiló izmot és egyre jobban bírom az edzéseket is. A vírus miatt nagyon kevés volt a visszajelzés, a budapesti Négy Nemzet-verseny volt az egyetlen komoly próbatétel, a Margitszigeten ötven háton egyéni csúcsot úsztam, és az A döntőbe jutottam, annak azért örültem.” Januártól pedig már a felnőttmezőnybe tartozik a most még utánpótlás-válogatott hátúszó. Tudja, nem lesz egyszerű a váltás, de minden adott a további fejlődéséhez. „Az a célom, hogy amikor kilépek az ifjúsági korosztályból, legalább a legjobb nyolc közé tartozzam itthon a felnőttek között, mert nagyon nehéz utolérni a felnőttmezőnyt, hát még ha túl nagy a lemaradásom. Utána pedig persze szeretnék előre lépegetni a ranglétrán, amennyire csak tudok.” További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.