UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2020-10-04 18:04

Cselgáncs: Vég Zsombor junior Európa-bajnok lenne az idén

A Mol Alapítvány junior világ- és Európa-bajnoki bronzérmes támogatottja, a Ceglédi VSE dzsúdósa, Vég Zsombor (100 kg) úgy nyert aranyérmet a győri U23-as országos bajnokságon, hogy közel három hónapig sérült volt, és csupán egy hete térhetett vissza a tatamira.

A Ceglédi VSE dzsúdószakosztályának alig két hét múlva 19 éves junior világ- és Európa-bajnoki bronzérmes sportolója, Vég Zsombor július óta folyamatosan sérüléssel bajlódik: előbb levált egy porc a bal térdéből, és azt bizony műteni is kellett.

Vég Zsombor könnyedén győzött az U23-as országos bajnokságon Forrás: IJF
Vég Zsombor könnyedén győzött az U23-as országos bajnokságon Forrás: IJF
„Augusztusban újra edzésbe állhattam, de akkor még nagyon gyenge volt a lábam. Próbáltam terhelni, de erre begyulladt a másik, ráadásul meg is betegedtem... Ezután csak az erősítésre koncentráltam; a múlt hét elején térhettem vissza a tatamira, ám ekkor még kerültem az állóharcot, leginkább a földön gyakoroltam.” Noha Zsombor ebből adódóan finoman fogalmazva sincs csúcsformában, könnyedén nyerte meg szombaton a Győrött rendezett U23-as országos bajnokságot a 100 kilogrammosok között: három meccséből egyen sem töltött egy percnél többet a tatamin úgy, hogy még a korosztály Európa-bajnokával is megküzdött − igaz, Gőz Roland kilencvenkilós versenyző, csupán egy viadal erejéig váltott kategóriát. „A japán edzőm, Ken Kaida javasolta, hogy mindenképpen a földharcot erőltessem Rolanddal szemben, hiszen állásból most gyengébb vagyok. Rögtön »elsöpörte« a bokámat, és úgy estünk, hogy előnyös helyzetbe kerültem. Nagy kavarodás után végül fojtással győztem ötven másodperc alatt. Az aranycsatát Kochán Józseffel szemben vívtam, aki rendkívül hajtós dzsúdós; folyamatosan megy előre, szóval figyelnem kellett. Habár ezen az összecsapáson is a földharc volt a cél, sikerült jól elkapnom, s végül ippont érő dobással nyertem.” Ha minden a tervek szerint halad, Zsomborért akár az október 23-án kezdődő budapesti Grand Slam-viadalon is szoríthatunk. „Nagyon bízom benne, hogy tényleg megrendezik a versenyt. Főleg amiatt, mert rengeteget erősödtem az utóbbi hónapokban. Az állóképességem viszont romlott, mert keveset küzdöttem. Október végéig arra koncentrálunk, hogy ez helyreálljon. A technikáimat pontosítani kell, az imént említett okból azok is tompábbak lettek. Nem csak a Grand Slam lebeg a szemem előtt: a nemzetközi naptárban, novemberben egyaránt szerepel még a felnőtt, az U23-as és a junior Európa-bajnokság − nagyon közel vannak egymáshoz, szóval elképzelhető, hogy az U23-ast kihagyom. Ami a juniormezőnyt illeti: aranyérmet szeretnék nyerni!” Vég Zsombort a Mol Alapítvány támogatása is segíti, amelyet a táborokra, a versenyekre és a válogatott keretedzésekre való utazásra fordít. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.