UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2020-10-06 14:53

Jégkorong: egy új remény – Papp Kristófot draftolhatják az NHL-be

Tizennyolc év után ismét magyar játékost draftolhatnak az észak-amerikai profi jégkorongbajnokságban (NHL): a 19 éves Papp Kristóf hosszú idő után a legnagyobb magyar esélyes.

Felnőtt egy generáció a 2002-es NHL-draft óta, amikor Vas Jánost a börze második körében a 32. helyen választotta ki a Dallas Stars. De a bemutatkozásig ő sem jutott el a legjobbak között, ahogyan Gröschl Tamásnak és Szuper Leventének sem adatott meg a lehetőség. A legközelebb Szuper állt a történelmi tetthez, néhány bajnokin leült a kispadra, de egyszer sem állt be. Azóta háromszor egyáltalán draftlistán magyar hokis, ám Hári János (2010, 2012) és Horváth Bálint (2016) sem járt sikerrel. Az idei azonban az új remény éve lehet, hiszen mindenféle elbizakodottság nélkül mondhatjuk, Papp Kristófnak reális esélye van, hogy valamelyik NHL-es nagyágyú kiválassza a koronavírus-járvány miatt kedden és szerdán online videokonferencia keretében zajló eseményen.

Remélhetőleg szerdán vagy csütörtökön arra ébredünk, hogy Papp Kristófot draftolták az NHL-be Forrás: Des Moines Buccaneers
Remélhetőleg szerdán vagy csütörtökön arra ébredünk, hogy Papp Kristófot draftolták az NHL-be Forrás: Des Moines Buccaneers
Kilencéves kora óta a tengerentúlon edződik, 2011-ben költözött ki a családjával az Egyesült Államokba, és azóta szinte nyílegyenesen halad felfelé a pályafutása. Az elmúlt idényben a világ legerősebb juniorbajnokságában a USHL-ben ütötte a pakkot, a Madison Capitols csapatkapitányaként 21 meccsen 19, míg a szezon közben lezajlott átigazolását követően a Des Moines Buccaneersben 23 találkozón 16 pontot szerzett. A drafttal kapcsolatban még áprilisban nyilatkozott honlapunknak, akkor így látta a saját helyzetét: „Mint minden jégkorongozónak, nekem is gyerekkori álmom, hogy bekerüljek. Több NHL-es csapat keresett meg, mint egy évvel korábban, személyiségteszteken vettem részt. Azt viszont nem tudom, hogy a járvány miatt történt halasztás jót vagy rosszat tesz az esélyeknek.” Azt viszont tudjuk, hogy a 19 éves center jelenleg a Michigan State University elsőéves hallgatója üzleti menedzsment szakon, s közben természetesen az intézmény Spartan becenevű hokicsapatát erősíti, amellyel hamarosan startoló egyetemi ligában NCAA-ben szerepelhet. Ám a következő két nap másról fog szólni. Gröschl, Szuper, Vas és Papp? Legyen így! További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.