UtánpótlásSport Vívás: bronzérmes a junior női kardcsapat a rijádi korosztályos vb-n (részletek hamarosan...)
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2020-10-08 17:57

Atlétika: Molnár Janka egy századdal a világ előtt 400 m gáton

A Budafoki MTE 19 éves, két számban is felnőttbajnok atlétanője, Molnár Janka nem panaszkodhat kiemelkedő szezonjára, bár 400 gáton U20-as világranglista-vezetőként a nemzetközi mezőnyben is szívesen megmérette volna magát.

Nem akármilyen szezonon van túl a Budafoki MTE 19 éves atlétanője, Molnár Janka, aki 400 méteren és 400 gáton is felnőttbajnoki címet ünnepelhetett a nyár végén, később a Szuper Liga-döntőn is duplázott. Hogy remek formába került a koronavírus-járvány miatti hosszú szünetet követően, azt 400 gáton az 56.94, 400 méteren az 52.96 másodperces egyéni csúcs jelezte.

Molnár Janka remek szezont zárt Fotó: Tom Schä
Molnár Janka remek szezont zárt Fotó: Tom Schä
A szünet végén már nagyon vágytam a versenyzésre – kezdi összegzését Bartha Attila tanítványa. – Szerettem volna már egy nagy eredményt, mert a fedett pályás szezon sem úgy sikerült, ahogyan terveztem. Nyilván nagyon örültem, hogy négyszáz méteren ott is nyertem, és a magyar bajnoki cím mindig nagy dolog, de az időeredményben nem mutatkozott meg, milyen felkészülés állt mögötte. Szabadtérre úgy érkeztem, ki kell jönnie az elvégzett munkának, és örülök, hogy ez így is történt. Az ob első napján futottam a négyszázat, másodikon a négyszáz gátat, ami előtt kicsit aggódva is kezdtem melegíteni, mert elég fáradtnak éreztem a lábaim, na, meg úgy mindenem. Aztán a rajtnál valahogyan elmúlt. Előtte a négyszáznak magabiztosan mentem neki, mert bár már gátasnak mondom magam, a szám mindig a szívemhez közeli marad. Örülök, hogy aztán a Szuper Liga-döntőn négyszázon is szép egyéni csúcsot értem el.” A 400 gáton elért 56.94 másodperc pedig olyannyira remek eredmény, hogy az U20-asok közül senki nem tudott idén jobbat a világon. Szeptember közepén a norvég Andrea Rooth került hozzá a legközelebb, de egyetlen századdal ő is elmaradt Janka idejétől. Hogy a budafoki versenyző szokta-e nézegetni a junior-világranglistát?
Molnár Janka (jobbra) az U23-as és juniorcsúcstartó Mátó Sárát előzte meg 400 gáton az ob-n Fotó: Tom Schä
Molnár Janka (jobbra) az U23-as és juniorcsúcstartó Mátó Sárát előzte meg 400 gáton az ob-n Fotó: Tom Schä
„Persze, hogy szoktam! Pláne most, hogy vezetem. Azért nem bántam, hogy a norvég lánynak nem sikerült jobban! Az első helyen lenni mégiscsak másabb. Tavalyhoz képest sokat fejlődtem, de még így is rengeteg van a futásomban. Ez engem is biztat a jövőre nézve. A következő U23-as Eb-ken is szeretném majd kihozni magamból a legtöbbet, picit hosszabb távon pedig a 2023-as budapesti felnőtt-világbajnokság a cél.” Bár Janka mindig igyekszik előre tekinteni, nehéz szabadulni a gondolattól: mi lett volna, ha idén megrendezik a járvány miatt elhalasztott junior-világbajnokságot? „Ez engem is érdekelt volna. Elég nehezen emésztettem meg ezt akkor is, amikor nem vezettem a világranglistát. Sajnálom, hogy a korosztályos éveim alatt nem szerepelhetek vébén. Amikor ifi voltam, a szövetség nem indított csapatot. Nem tudom, hogy mennyire mondhatom magabiztosan, de szerintem idén egy éremtől estem el.” Hogy Janka a folytatásban is kiváló eredményeket érjen el, és ott legyen a 2023-as budapesti világbajnokságon, abban a Spiriev Attila vezetésével indított Zsivótzky Gyula Program is segíteni fogja.

Bartha Attila, Molnár Janka edzője: „Komolyodik, érik. Már a profi, felnőtt szemlélet küszöbén jár, többek között ennek is köszönheti a sikereit. Én azt is vártam, hogy országos juniorcsúcsot fog futni, és picit bosszantó, hogy nüánszokkal maradt el mindkét számban. (Az U20-as csúcsot 400 gáton Mátó Sára 56.89-cel 2019-ből, 400 méteren Bátori Noémi 52.93-mal 1989-ből tartja – a szerk.) A jövőre nézve, persze, ez nem érdekes, semmit nem befolyásol, de mindkettőnknek jó érzés lett volna, ha legalább az egyik rekord mellé odakerül a neve. A juniorvébén én is a dobogó közelébe vártam. De sajnos, a sportban nincs ha. Csak ezek a dolgok azért nem szerencsések a pályafutásában, mert például egy menedzsernek is sokat dob a versenyekre való eladásban a kiemelkedő korosztályos eredmény. Egész más az ázsiója valakinek, ha juniorvébé-ezüstérmes, mintha csak spontán jó időeredménye van. De ezt már igyekszünk elfogadni, húzzuk tovább az igát, és reméljük, a jövő évi versenyeket már nem fogja fenyegetni semmi.”

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.