UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2020-10-14 18:23

Hegyikerékpár: Vas Kata Blanka végig hitt az U23-as vb-éremben

„Régebben, ha valami az első métereken nem jött össze, már szinte fel is adtam” – mondja a 19 éves Vas Kata Blanka, aki ezúttal az U23-as hegyikerékpáros világbajnokság második helyére küzdötte fel magát a felejthető rajtja után.

A hétvégén ismét parádézott a magyar kerékpársport egyik legnagyobb ígérete, a 19 éves Vas Kata Blanka, aki ezúttal az ausztriai Leogangban rendezett U23-as hegyikerékpáros világbajnokság 39 fős mezőnyében ért célba másodikként az egyaránt szupertehetség 21 éves francia Loana Lecomte mögött, és a 22 esztendős dominikai-holland Ceylin del Carmen Alvarado előtt. A kiskunlacházi bringáslány ezzel a korosztály elsőéveseként a második U23-as vb-ezüstjét szerezte, hiszen februárban a terepkerékpáros (cyclocross) világeseményen is begyűjtött egy hasonlóan szépen csillogó medált.

Vas Kata Blanka a második helyen ért célba az U23-as vb-n Forrás: UCI Mountain Bike/Facebook
Vas Kata Blanka a második helyen ért célba az U23-as vb-n Forrás: UCI Mountain Bike/Facebook
„A rajtom egyáltalán nem sikerült – idézi fel a hétvégi versenyt Blanka. – A legutolsó sorból indultam, és be is ragadtak előttem. Aztán valahogyan feltempóztam magam az elejére. A felvezetőkör után azt hittem, a tizedik hely környékén állok, pedig akkor már harmadik-negyedik lehettem. Elkezdtem nyomni, ahogyan csak tudtam, és közben csak magamra figyeltem, mert nagyon meredek emelkedők és lejtők voltak a pályán, ami a sár és a kiázó gyökerek miatt csak veszélyesebb lett. Jó érzéssel töltött el, hogy a cyclocross-világbajnok Alvarado előtt megyek, hiszen korábban erre nem sokszor volt példa, de most már ő is tudja, hogyan néz ki hátulról a trikóm. Boldog voltam a célban és jelen pillanatban elégedett vagyok ezzel a második hellyel, valamint az előtte elért eredményeimmel is, de szeretném egyre többre vinni.” Az Franciaországban rendezett augusztusi országúti U23-as Európa-bajnokság mezőnyversenyében (tehát a harmadik szakágában) is hatodik helyen záró kerékpáros, sikereinek hátterében többek között a megnövekedett önbizalmát látja. „Az biztos, hogy nagyon kell akarni. És szeretni, amit csinálok. Nem tudom pontosan, mi vezet a jó eredményekhez. Mondhatnám a rengeteg edzést, de a vetélytársaim is sokat készülnek. Edzeni is szeretni kell. Sokszor éreztem úgy, hogy fejben nem vagyok teljesen rendben, de a nagy tét, a világversenyek közege már helyrebillenti a koncentrációmat. Legutóbb a verseny eleje megint nem sikerült, de nem estem szét, és bíztam magamban, hogy fel tudok kapaszkodni. Sikerült. A hozzáállás ezen részében nagyon sokat fejlődtem, mert régebben, ha valami az első métereken nem jött össze, már szinte fel is adtam az egészet.”
Vas Kata Blanka végig hitt a sikerben Fotó: Traian Olinici
Vas Kata Blanka végig hitt a sikerben Fotó: Traian Olinici
Talán az önmagában való hit is szerepet játszik abban, hogy Blanka a versenyek előtt már igyekszik a lehető legkevesebbet foglalkozni a körülményekkel. „A versenyt megelőző estén már nem gondolkodok azon, hogy vajon mi lesz másnap. Próbálok pihenni. Inkább edzéseken képzelek el versenyszituációkat. Az ellenfeleket sem nézegetem, mert a rajtlistán látok húsz jó nevet, és elkezdek stresszelni.” Azért tegyük hozzá, az ellenfeleknek is okozhat immár álmatlan éjszakát, ha a viadal előtt a magyar lány eredménysorát böngészik. S bár Blanka teljesítménye egyedülálló a hazai női kerékpársport történetében, ő mégis a helyén kezeli azt. Vagy még a kelleténél is szerényebben fogadja. „Nem érzem, vagy talán nem fogom fel, hogy ezek igazán jó eredmények. Talán most a koronavírus-járvány miatt megváltozott körítés is elvett az élményből, ezért nem volt akkora az öröm, mint például a cyclocross-vébé után. Azért persze tudom, Alvarado előtt, és az előző héten felnőttvilágkupát nyert Lecomte mögött végezni dicséretes. Viszont a szurkolók, és a megszokott hangulat most nagyon hiányzott.” A remek szereplés után most két hét pihenő jön a versenyző számára, aztán minden kezdődik elölről: beleveti magát a cyclocross-szezonba, és a hónap végén már érkezik az első megméretés. „Az a helyzet, hogy a jó eredmény után sosem érzek fáradtságot, tehát ilyenkor, amikor van is időm pihenni, nem szeretek. Viszont amikor jönnek sorban a versenyek, előfordul, hogy kicsit soknak érzem és elegem lesz. Remélem, a folytatásban is mindhárom szakágban sikeres maradok, ezt a két hetet pedig a tanulás mellett arra használom ki, hogy végre megszerezzem a jogosítványomat.” További korosztályos hírek KERÉKPÁRSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.