UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2020-10-22 09:00

Atlétika: Szép Marcellel minden nagyon gyorsan történik

A 17 éves Szép Marcell a nyár elején nemhogy érmekről nem álmodott az ifjúsági atlétikai országos bajnokságon, hiszen néhány héttel korábban még azt sem tudta, hogy valaha sprinter válik belőle.

„Baj van?” – nagyjából két hónappal ezelőtt ijedten tette fel magában a kérdést Havas Endre Csaba, a Kecskeméti Atlétikai és Rugby Club rövidtávfutó trénere, egyben a helyi Hírös Sport Nonprofit Kft. létesítményvezetője, amikor az egyesület vezetőedzője, Adamik Zoltán telefonált: azonnal induljon a rekortánra! „A pálya fenntartójaként hanyatt-homlok rohantam, nem tudtam elképzelni, mi történhetett. Amikor kiértem, Zoli annyit mondott, hogy itt egy srác, mérjem le neki a hatvan méterét. Meglepően jó eredmény született. De igazából számomra teljesen mindegy is volt, mennyit mutatott az óra, mert a fiú olyan dinamikusan mozgott, hogy azonnal meggyőzött.”

Havas Endre Csaba és újdonsült tanítványa, a kosárlabdáról atlétikára váltó Szép Marcell
Havas Endre Csaba és újdonsült tanítványa, a kosárlabdáról atlétikára váltó Szép Marcell
A srácot Szép Marcellnek hívták. Tizenhét évesen a „semmiből” jelentkezett edzésre. Nem sokat lehetett tudni róla, csak annyit, hogy korábban kosárlabdázott. Na meg, hogy nem lassú. Hogy mennyire nem, majd kiderül az ifjúsági országos bajnokságon – gondolta. El is indult az augusztus végi viadalon, és 100 méteren 11.01, 200-on 22.48 másodperccel végzett a második helyen. Hogy mindkettő egyéni csúcs, talán nem kell mondani, hiszen korábban még csak nem is járt hasonló versenyen. Utóbbi idejéből később még faragott két századot. Szeptemberben lehetőséget kapott a válogatottban, a 4x100-as ifjúsági fiúváltóban is. Élt vele. A négyes 41.64 másodperces új U18-as országos csúcsot futott. A megállapítás tehát több értelemben is helyén való: Marcival most minden nagyon gyorsan történik. „Tíz évet kosárlabdáztam, de nem lettem túl magas, ezért úgy gondoltam, kipróbálom magam az atlétikában – mondja az immár sprinterreménység. – Előbb próbaedzésre mentem, kíváncsi voltam, van-e értelme váltani. Azt mondták, hogy van. Én meg örömmel vágtam bele a munkába, mert ebben a sportágban szerintem is sikeresebb lehetek. Korábban csak diákolimpiákon és kisebb versenyeken futottam. Ezért, amikor most elkezdtem, arra számítottam, hogy majd szépen, folyamatosan edzek, és talán idővel elérek valamit. Azt sem tudtam, hogy ilyen hamar országos bajnokságon vehetek részt. Hogy dobogós lettem és később a váltóval ificsúcsot futottunk..., hát ez elképesztő érzés. Örülök, hogy megtaláltam a helyemet, itt csak rajtam múlik a siker, míg a kosárban az egész csapatnak kell jól teljesítenie a bajnoki dobogóhoz. Remélem, hogy ki tudok teljesedni, és később Eb-n és vébén is részt vehetek.” Az ígérettel foglalkozó Havas Endre Csaba szerint igen biztató Marcell produkciója, az viszont később derül csak ki, hogy milyen versenyző válik belőle. Mindenesetre a fiatal nagy elánnal vetette bele magát a munkába, sokszor még vissza is kell fogni az edzéseken. „Fokozatosan szeretném bevezetni az atlétikába, és felépíteni a pályafutását. A kosárlabda más mozgásformát igényel, egyelőre csak azt látom, hogy van hová fejlődnie. Ritkán találni olyan versenyzőt, akivel ilyen rövid idő alatt hasonló eredményt lehet elérni. Benne megvan az a bizonyos X, ami ehhez a szakághoz szükséges, és az adottságai is kiválóak. Meglátjuk, hogyan fog rajta a munka.” A szakember azt is megemlítette, örül, hogy a tinédzser rátalált az atlétikára, bár úgy gondolja, ez korábban is megtörténhetett volna. „A magyar sportnak, azon belül a kiválasztásnak a nagy problémája ez a szituáció. Marcin látható, nem túl hórihorgas gyerek, ugyanakkor a korábban vele foglalkozó edzőknek is észre kellett venniük, hogy meglehetősen gyors. Szóval hamarabb is hozzánk kerülhetett volna.” További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon