UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2020-10-22 19:00

Cselgáncs: huszonhárom up-korú lép tatamira péntektől a fővárosi Grand Slam-versenyen

Az utánpótláskorúak közül hárman is érdekeltek az olimpiai kvótavadászatban: az ifjúsági olimpiai bajnok, junior vb- és Eb-aranyérmes Özbas Szofi (63 kg), az U23-as Eb-győztes Sipőcz Richárd (+100), valamint a junior-kontinensbajnok Szigetvári Mercédesz (+78) is közelebb kerülhet a tokiói utazáshoz a pénteken, Budapesten kezdődő kvalifikációs Grand Slam-viadalon.

A magyar cselgáncsválogatott harmincnégy sportolóval képviselteti magát a budapesti Papp László Sportarénában pénteken kezdődő olimpiai kvalifikációs Grand Slam-versenyen. Érdekesség, hogy a harmincnégy indulóból huszonhárom még utánpótláskorú. „Meglehetősen kevés az idős versenyzőnk, miközben jó az utánpótlásunk, így lett nagyon fiatal a keret. Az ifjak gőzerővel haladnak felfelé a ranglétrán, és egytől egyik megérdemlik, hogy tatamira léphetnek ezen a viadalon. Kell nekik az itt megszerezhető rutin ahhoz, hogy később igazán sikeressé váljanak” − nyilatkozza a férfiválogatott szövetségi kapitánya, Pánczél Gábor.

Sipőcz Richárd bronzérmet nyert a 2019-es budapesti Grand Prix-versenyen Fotó: Tumbász Hédi
Sipőcz Richárd bronzérmet nyert a 2019-es budapesti Grand Prix-versenyen Fotó: Tumbász Hédi
Az utánpótláskorúak közül hárman is érdekeltek az olimpiai kvótavadászatban: az ifjúsági olimpiai bajnok, junior vb- és Eb-aranyérmes Özbas Szofi (63 kg), az U23-as Eb-győztes Sipőcz Richárd (+100), valamint a junior-kontinensbajnok Szigetvári Mercédesz (+78) is közel áll a tokiói utazáshoz. „Richárd a kazah Galjmzsan Krikbajjal küzdhet az első körben, szerintem a zsenialitásával megoldja a feladatot − folytatja Pánczél. − Nem lesz könnyű mérkőzés, de úgy vélem, Sipőcz az esélyesebb. A folytatásban jöhetne a grúz Gela Zaalisvili, akivel már számos mérkőzésen nézett farkasszemet. Egyelőre a grúz felé billen a mérleg nyelve, remélem, ezúttal Richárd kerekedik felül.” „Szofi remek állapotban van, felköltözött Budapestre, minden rendeződött körülötte − veszi át a szót a nők szövetségi kapitánya, Toncs Péter. − Kiválóan dolgozott az elmúlt hetekben, ráadásul a sorsolása sem rossz. Nyolcadik kiemeltként vághat neki a versenynek, és szerintem a negyeddöntőig jó eséllyel menetelhet. Már ez is sok pontot jelentene, de ha még ennél is tovább jut, akár a kvalifikáció határát is súrolhatja. Mercédesz valamelyest szerencsétlenebbül járt: a brazil származású, portugál színekben dzsúdózó Rochele Nunessel szemben kell bizonyítania, akitől már szenvedett vereséget.” A fiatalok között érdemes lesz figyelni a junior világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Vég Zsomborra (100) és a két ifjúsági vb-aranyérmesre, Mamira Lucára (48 kg), valamint Varga Brigittára (63). Sokáig úgy tűnt, hogy az U23-as Európa-bajnokunkért, Gőz Rolandért (90) is szoríthatunk a Grand Slam-viadalon, erre mégsem kerülhet sor: hétfőn, edzés közben ráesett a vállára. Pánczél Gáborral úgy döntöttek, nem kockáztatnak, neki ugyanis jóval fontosabb, hogy az idén megvédje a korosztályos Eb-címét.

A BUDAPESTI GRAND SLAM-VERSENYEN INDULÓ UTÁNPÓTLÁSKORÚAK Férfiak 60 kg: Feczkó Csanád (Rákosvidéke Hajtós DSE), Andrási Márton (Mogyi-Bajai JC), Naji Dávid (Kaposvári JK) 66 kg: Pongrácz Bence (UTE), Szegedi Dániel (Ceglédi VSE), Szeredás Botond (Nippon Sport JC) 73 kg: Ócsai Sándor (Ceglédi VSE), Tóth Botond (Szegedi JSE), Détári Dániel (Ceglédi VSE), Hegedűs Bendegúz (UTE) 81 kg: Tóth Benedek (Rákosvidéke Hajtós DSE), Rajkai Róbert (MTK Budapest), Nerpel Gergely (Rákosvidéke Hajtós DSE) 90 kg: Sáfrány Péter (Miskolci VSC) 100 kg: Vég Zsombor (Ceglédi VSE) +100 kg: Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE), Varga Donát (KSI SE) Nők 48 kg: Mamira Luca (Toto Sport) 52 kg: Kriza Anna (Miskolci VSC) 63 kg: Özbas Szofi (Békés Megyei Kano JSE), Katzenmajer Kira (Mogyi-Bajai JC), Varga Brigitta (KSI SE) +78 kg: Szigetvári Mercédesz (Mogyi-Bajai JC) A PROGRAM Október 23., péntek Férfi 60 és 66 kg, női 48, 52 és 57 kg 10.00: selejtezők, 17.00: bronzmérkőzések, döntők Október 24., szombat Férfi 73 és 81 kg, női 63 és 70 kg 10.00: selejtezők, 17.00: bronzmérkőzések, döntők Október 25., vasárnap Férfi 90, 100 és +100 kg, női 78 és +78 kg 10.00: selejtezők, 17.00: bronzmérkőzések, döntők

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.