UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2020-10-23 08:55

Északi sí: Ha szerdán esik a hó, szombaton már versenyzünk – Holló Miklós

Kétezer felett jár már a magyar bajnoki címek száma, amelynek több mint felét a fiatalok nyerték. Mégsem csak a dicső eredménysor miatt érdemes megvizsgálni a Vasas északi sí szakosztályának utánpótlás-nevelő tevékenységét.

Hazánkban még mindig, vagy inkább már egzotikusnak számít, ha valaki a labdarúgás helyett adott esetben a síelést választja. Valamikor az „ősidőkben” Magyarországon is megfeleltek a feltételek a havas sportágak versenyszerű űzésére, manapság viszont az időjárás finoman fogalmazva nem kegyes az idehaza sífutni, biatlonozni vagy éppen síugrani vágyókhoz. A Vasas északi sí szakosztálya azonban mindenben a jót kívánja felfedezni.

A 77 éves Holló Miklós olykor havon is tud edzést tartani a Normafán Forrás: Vasas
A 77 éves Holló Miklós olykor havon is tud edzést tartani a Normafán Forrás: Vasas
„Mi nem panaszkodunk. Nyilván, az alapsportágat havon jobb érzés űzni, de nem mondanám, hogy a gyerekek kevésbé szeretnék a nyáron is űzhető sírollerezést. Olyannyira elterjedtté vált ez, hogy már junior-világbajnokságokat rendeznek belőle” – mondja honlapunknak a versenyzőként az 1968-as grenoble-i téli olimpiát is megjárt, Vasas életműdíjas Holló Miklós. A 77 éves szakosztályvezető fáradhatatlanul neveli a sífutás és a biatlon iránt fogékony gyerekeket. Sőt, ha kissé hatásvadász kijelentést szeretnénk tenni, az sem áll távol az igazságtól, hogy a teljes magyar északi sí-utánpótlás fő hajtómotorja „Miki bácsi”. Persze, szerénysége miatt ezt ő soha nem mondaná, de tény, nála jobban senki nem ismeri a Normafát. „1985 óta – ekkortól vagyok a szakosztály vezetőedzője – rengeteg fiatallal foglalkoztam, több mint kétezer magyar bajnoki címet szereztünk már, igaz, hozzá kell tenni, hogy nagyon sokféle versenyszám van nálunk: gyakorlatilag bárki, aki szeretne, magyar bajnok lehet…” „Egy biztos, amióta itt vagyok, még egyetlen gyerek sem kérdezte meg tőlem, hogy miért nem havon csináljuk. A maiak már hozzászoktak a sírollerhez, és ahhoz, hogy nyáron sincs szünet. Mindenkit az motivál, hogy megméresse magát, mi edzők pedig igyekszünk kiszolgálni az igényeket: ha szerdán esik a hó, szombaton már versenyzünk is. Idén nyáron sem unatkoztak a fiatalok, csináltunk egy Magyar-kupasorozatot biatlonban, azon kívül pedig minden évben megrendezzünk a Normafa-kupát, nagy sikerrel, nagy indulószámmal.” „Nyilván, a koronavírus miatt nekünk is elmaradtak versenyek. Ha lehetőségünk lenne rá, az idén is mennénk Ausztriába és Szlovákiába, de úgy néz ki, erről most le kell mondanunk. Ettől függetlenül nem panaszkodunk, mert itthon is tudunk edzeni, a napi munkára nincs hatással a vírus.”

VISSZA A RÉGI SZÉP IDŐKHÖZ! Mikó Gergely, a Normafa Park intézményigazgatója: „Annak idején itt hét sípálya, síugrósánc, több sífutópálya volt, ez a mostani időkre sajnos nullára csökkent. Gyakorlatilag csak nagyon kedvező hóviszonyok esetén lehet használni a jelenlegi pályát. Éppen ezért azt a célt tűztük ki, hogy rehabilitáljuk a Normafát, visszaállítsunk legalább egy sípályát, a kornak megfelelő hópótló berendezésekkel. Ez azért is fontos, mert ha most leesik két centi hó, akkor az emberek a füvön, a növényzetet is károsítva síelnek. Európa számos fővárosában megvalósult már, amit elterveztünk, ez időjárástól vagy tengerszint feletti magasságtól független. Szeretnénk, és reményeink szerint hamarosan eljuthatunk odáig, hogy ne kelljen több száz kilométert utaznia egy magyar családnak, ha síelni támadna kedve.”

További korosztályos hírek SÍSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.