UtánpótlásSport
2024. május 1.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2020-10-26 13:07

Cselgáncs: jó eséllyel a fiatalok is küzdhetnek Tokióért a 2021-es budapesti világbajnokságon

Jól vizsgázott Budapest Grand Slam-rendezésből a koronavírus-járvány idején. A Magyar Judo Szövetség által kidolgozott protokollnak köszönhetően sikerült újraindítani a vírus miatt nyolc hónapja megrekedt nemzetközi dzsúdóéletet. Tóth László, a szövetség elnöke elmondta: Budapest 2022 helyett 2021 júniusában rendezheti meg a felnőtt-világbajnokságot, amelyen jó eséllyel olyan fiatalok is részt vehetnek, akik harcban vannak a tokiói olimpiai kvótáért.

„Nem kilencvenkilenc, hanem százegy százalékban sikerült betartanunk az általunk kreált szabályokat, jól vizsgázott a budapesti Grand Slam” – mondta Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke az nemzetisport.hu-nak, aki egyben be is jelentette: a nemzetközi szövetség döntése értelmében Budapest nem 2022-ben, hanem a jövő évi olimpia előtt alig több mint egy hónappal 2021 június 3-ától rendezhet világbajnokságot, amely az olimpiai kvalifikációs időszak főpróbája lehet.

Sipőcz Richárdnak bírói hiba miatt nem jött ki a lépés a budapesti Grand Slam-versenyen Fotó: Horváth György
Sipőcz Richárdnak bírói hiba miatt nem jött ki a lépés a budapesti Grand Slam-versenyen Fotó: Horváth György
A sportdiplomáciai sikerhez kellett a hétvégi Grand Slam-rendezése sikere, protokollja, a magyar szervezők bátorsága, és természetesen egyeztetések, hiszen Tóth László elmondása szerint a miniszteri megerősítést is megkapta a sportág ahhoz, hogy Tokió előtt bonyolítsa le a dzsúdós világ egyik legnagyobb rendezvényét. A buborékrendszer egyébként remekül vizsgázott az elmúlt öt-hat napban, a Papp László Budapest Sportarénába ugyanis csak olyan versenyzők tették be lábukat és léptek fel a tatamira, akik az elvégzett négy PCR-teszt alapján negatívnak bizonyultak. Nem csak a járványvédelmi szisztéma, a magyar fiatalok is remekül vizsgáztak. Erre is kitért az elnök: „akik elvégezték a munkát a járvány ideje alatt is, szépen teljesítettek, akik inkább a kifogásokat keresték arra, hogy miért miért ne edzenek közösen a magyar válogatottal, azok bizony a várakozás alatt maradtak. Ezt az értékelést most üzenetként is felfoghatják.” Az elnök a két 19 éves versenyző, Özbas Szofi (63 kg) bronzérme mellett a hatvan kilogrammban szereplő Naji Dávid ötödik helyét is örömmel nyugtázta. Özbas három helyet előrelépett a világranglistán, most a 31., míg Naji jelenleg a 66. pozícióban van. Noha a szintén 19 esztendős Sipőcz Richárdnak (+100 kg) óriási bírói hiba miatt nem sikerült a legjobb nyolcba jutnia a fővárosban, ő is lőtávolban maradt az ötkarikás helyért − jelenleg a 34. a lajstromban. Ahogyan a 22 éves Szigetvári Mercédeszért (+78 kg) is szoríthatunk, aki a 35. helyen áll. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.