UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2020-10-30 10:58

Öttusa: Ez nem az a szellemiségű sportág lesz, amelybe beleszerettem – Guzi Blanka

A 21 éves öttusázó, Guzi Blanka szerint sérülésveszéllyel is járhat, hogy a nemzetközi szövetség a 2024-es párizsi olimpián kilencven percbe sűrítené bele a döntőket.

A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) ismét változtat a sportág lebonyolítási rendjén. A testület végrehajtó bizottsága elfogadta az új formát, amely szerint 90 perc, vagyis egy labdarúgó-mérkőzésnyi idő alatt rendezik meg a sportág döntőit a 2024-es párizsi olimpián. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) decemberben mondja rá az áment az új programra – számol be az NSO.

Guzi megnyerte a budapesti tesztversenyt Fotó: Láng Péter
Guzi megnyerte a budapesti tesztversenyt Fotó: Láng Péter
Az új lebonyolítási rendet eddig két tesztversenyen próbálták ki, idén szeptemberben Budapesten és Kairóban tesztelték a sportolók. A 2019-ben magyar bajnoki ezüstérmes, 21 éves Guzi Blanka szerint mindenki számára egyértelmű: nézőcsalogató módszert kell bevetni, hogy az öttusa életképes lehessen. „Igaz, a mostani csiszolatlan verzióval még meg kell barátkoznom. Egy külsősnek nehéz a szabályokat és a pontozási rendszert megérteni, nem biztos, hogy a kilencven perces verzió egyértelműbbé teszi számukra. A kombinált szám lerövidítését sem támogatom, az elmúlt évek legjobb újításának tartom a futás és lövészet összevonását, ez a szám elég pörgős és látványos, tapasztalataim szerint a nézők kedvence. A rövidítéssel nagyobb lesz a sérülésveszély, nincs idő a számok után a megfelelő levezetésre, regenerációra. Nyilván minden tőlem telhetőt meg fogok tenni, hogy a legjobb taktikával készüljek fel a versenyekre, de ez nem az a szellemiségű sportág lesz, amelybe én beleszerettem.” További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.