UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2020-11-01 16:31

Nagy jövő előtt állhat a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia

Jövő szeptemberben gőzerővel rajtol a munka a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián, amely segítségével a sportág ismét a világ élmezőnyéhez zárkózna; a nevelőműhely öt szakembere nyilatkozott a rendszerről.

Semmi kétség, a birkózó-utánpótlás új bázisán, a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémián (KIMBA) világszínvonalú körülmények között készülhetnek a jövő bajnokai: a hat szőnyeg kapacitású főcsarnok csupán egy szint a három közül. A felső emeleten található az olimpiai bajnokok lelátója, a 2018-as budapesti világbajnokság emlékterme, a tárgyaló és az irodák. Ami a földszintet illeti: még egy három szőnyeges helyiség van az erősítőterem, a két szauna, az öltözők, valamint a kápolna mellett. A KIMBA noha önálló szervezet, szoros együttműködésben dolgozik a Magyar Birkózó Szövetséggel (MBSZ), és ezt mi sem bizonyítja jobban annál, hogy a szakmai felelős az MBSZ ügyvezető alelnöke, Bacsa Péter, a sportszakmai igazgató pedig a kétszeres kötöttfogású világbajnok Bácsi Péter, aki az MBSZ-ben ugyanebben a pozícióban dolgozik. „Összhangban kell tartani a munkát, hiszen az itt készülő gyerekek többségéből válogatottakat nevelnénk − mondta Bácsi a kozmaakademia.hu-nak. − Az éves terv és program összeállításáért, a mesterekkel való folyamatos kapcsolattartásért egyaránt felelek, de a munkám ennél jóval komplexebb. Nem csupán a birkózókat fejlesztenénk folyamatosan, hanem az edzőinket is, így tarthatjuk a legmagasabb szinten magunkat.”

Bacsa Péter szerint elengedhetetlen a KIMBA-hoz hasonló rendszer ahhoz, hogy a magyar birkózás tartsa a lépést
Bacsa Péter szerint elengedhetetlen a KIMBA-hoz hasonló rendszer ahhoz, hogy a magyar birkózás tartsa a lépést
Bacsa Péter arra adott magyarázatot, miért volt igazán nagy szükség a KIMBA-ra. „A mai világban elengedhetetlen a miénkhez hasonló rendszer ahhoz, hogy még sikeresebbé váljunk a nemzetközi porondon  A klubokban zajló munka nem elég manapság. Több birkózó-nagyhatalomban, Grúziában, Azerbajdzsánban, Törökországban is hasonló szisztéma mentén dolgoznak, míg például a lengyeleknek és a bolgároknak nincs ehhez hasonló intézményük – láthatjuk, közel sem olyan ütőképesek, mint öt-tíz-húsz évvel ezelőtt. Eddig minden álomszerűen alakul, csoda ez a komplexum. Ha a tervek szerint haladunk, akkor fantasztikus eredményeket érhetünk el már tíz éven belül; a felnőttválogatott gerincét alkotva. Nem szabad elfelejteni, hogy ez egyelőre csak tégla és beton, szeptembertől meg kell töltenünk élettel: olyan szakmai és nevelési eszközöket alkalmazva, amelyek segítségével ismét a világ élmezőnyéhez zárkózhatunk.” Tizenkilenc éve már, amikor a Magyarország 100. olimpiai bajnoki címét szerző Hegedüs Csaba 2001-ben megalapította a Mr. Tus birkózó-sportiskolát; az ott készülő sportolók 5 arany-, 5 ezüst- és 10 bronzérmet nyertek az olimpiákon, világ- és Európa-bajnokságokon. Az 1971-ben az Év sportolójának és a világ legjobb birkózójának választott szakember a KIMBA nagyköveteként, szakmai főtanácsadójaként lesz jelen a mindennapokban.
Hegedüs Csaba nagykövetként és szakmai főtanácsadóként dolgozik a KIMBA-ban Forrás: kozmaakademia.hu
Hegedüs Csaba nagykövetként és szakmai főtanácsadóként dolgozik a KIMBA-ban Forrás: kozmaakademia.hu
„A Mr. Tus szakmaisága teljes egészében jelen lesz Csepelen, ahol egészen elképesztő körülmények között dolgozhatnak a fiatalok. Minden edzés a teljes fizikai és szellemi egység jegyében zajlik, a kornak megfelelő feltételrendszer mellett. Feladatunknak tartjuk a szabadfogás fellendítését is. A szövetség nemrégiben a sportkomplexumban tartotta a közgyűlését – az alkalmat megragadva beszélgettem fogásnem akadémiai szakágvezetőjével, Gulyás Istvánnal. Elmondtam neki, fel kell kötnünk azt a bizonyos fehérneműt, és kialakítanunk a magyar szabadfogás új koncepcióját. Rövid időn belül szeretnénk eredményesebb stílust teremteni.” A kötöttfogás jó helyzetben van idehaza, a szakágat képviselő fiatalokért az olimpia bajnoki ezüstérmes Fodor Zoltán és Czifferszky Ákos felel. „Jók az eredmények, a képet ugyanakkor valamelyest árnyalja, hogy az idősebb versenyzőink érik el az igazán nagy sikereket. Lehet, hogy lesz némi űr, miután befejezik a pályafutásukat, de remélem, csupán egy-két évről lesz szó, hiszen több olyan ifjú kiválóságunk van, aki hamarosan leteheti a névjegyét a nemzetközi felnőttmezőnyben. Az akadémia nagy segítség lehet abban, hogy akár már öt-hat éven belül a felnőttválogatott kapujában kopogtassanak az itt nevelkedő gyerekek. Ahogyan a KIMBA-ban mindenki, úgy én is próbálok minden nap magas szakmai színvonalat képviselni. A tanítványaim nem vehetik észre rajtam azt, ha épp bal lábbal keltem fel – a profizmus mellett azt is megígérhetem a csatlakozóknak, hogy a legtöbbet kihozzuk belőlük, amennyiben ezért ők is megtesznek mindent − nyilatkozta Fodor Zoltán.
Ritter Diletta (középen) szerint már tíz-tizenöt év múlva olimpiai bajnokokat köszönthetünk
Ritter Diletta (középen) szerint már tíz-tizenöt év múlva olimpiai bajnokokat köszönthetünk
A női birkózók szakágvezetője a juniorválogatott vezetőedzője, Ritter Diletta lett, aki amondó, a KIMBA nyújtotta lehetőségekkel élniük kell. „Ha jól csináljuk, akkor hatalmas eredményekre lesz hivatott a magyar női birkózás – de csak akkor, ha tényleg jól csináljuk. A sportolók genetikája rendkívül jó idehaza; vajmi kevés női birkózóval eddig is remek sikereket értünk el. Úgy vélem, a KIMBA és a profi szakmai háttér egyvelegének köszönhetően már tíz-tizenöt év múlva olimpiai bajnokokat köszönthetünk” − így Ritter Diletta. Habár a sportkomplexumhoz tartozó 120 férőhelyes kollégium csak 2022 szeptemberére készül el, addig sem maradnak szállás nélkül az akadémián nevelkedni vágyó 14 év feletti gyerekek: ideiglenesen a Weiss Manfréd Kollégiumban lakhatnak, amely felújított szobákkal, edzéstranszferrel várja őket. Emellett tervben van még rehabilitációs központ, Hall of Fame-terem, étterem, könyvtár, tanulószoba és strandbirkózó küzdőtér kialakítása, megépítése is. Négyféle akadémiai program közül lehet választani: az U23-asok és az U18-asok egyaránt dönthetnek az alap- vagy a teljes képzés mellett. Jövő januárig a toborzóidőszak zajlik, csak szeptemberi kezdéssel lehet a teljes képzésekre jelentkezni. További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.