UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2020-11-04 18:13

Torna: az ifibajnok Mayer Gréta már elemében van

A 14 éves Mayer Gréta tarolt a tornászok ifjúsági országos bajnokságán, és az összetett győzelme mellett minden szeren érmes helyen zárt – jó formáját a decemberi korosztályos Eb-re is megtartaná.

Megszámolni sem egyszerű, hogy hány érmet vitt haza a tornászok ifjúsági országos bajnokságáról a Dunaferr SE ígérete, Mayer Gréta. Trenka János és Badics Réka tanítványa a Központi Tornacsarnokban rendezett esemény első napján megnyerte az összetett versenyt, így ő vehette át a legjobb utánpótláskorú lánynak járó Kanyó Éva-kupát, emellett Czifra Bettinával csapatban is az élen végzett. A másnapi szerenkénti döntőkben folytatta remeklését, és bajnoki címet ünnepelt gerendán, ezüstérmes lett ugráson és talajon, míg felemáskorláton a harmadik helyen zárt. Az eredményeit látva azt feltételezhetjük, a két nap után nem sok hiányérzet maradt a 14 éves tornászlányban.

Mayer Gréta már a mesterfokú bajnokságra készül Fotó: MATSZ/Freschli József
Mayer Gréta már a mesterfokú bajnokságra készül Fotó: MATSZ/Freschli József
„Valóban nem sok. Nagyon örültem, hogy így sikerült ez a bajnokság. Összességében elégedett vagyok a mostani teljesítményemmel, de a következő versenyen már ennél is többet szeretnék nyújtani. Úgy indultam neki az ob-nak, hogy felkészülési verseny. Elsősorban nem helyezésekben gondolkodtam, így nem is számítottam ilyen eredményekre. Csak akartam már újra versenyezni egy jót, hiszen egy éve nem volt erre lehetőség. A hosszú felkészülési időt arra használtam fel, hogy minden szeren új elemeket építsek be. Eredetileg tavasszal lett volna az ifjúsági Európa-bajnokság, de tudtam, ha a vírushelyzet miatt nem akkor, valamikor úgy is megrendezik. Ez jelentette az elmúlt hónapokban a legnagyobb motivációt.” Jelen állás szerint a lányok ifjúsági kontinensviadalát december 16. és 20. között bonyolítják le a törökországi Mersinben. Grétának jó esélye van bekerülnie az ötfős utazó keretbe, azonban a csapathirdetés még várat magára.
A Kanyó Éva-kupát a fiatalon elhunyt kiváló tornásznő férje, a szövetség egykori elnöke, Rózsa György adta át Mayer Grétának Forrás: MATSZ
A Kanyó Éva-kupát a fiatalon elhunyt kiváló tornásznő férje, a szövetség egykori elnöke, Rózsa György adta át Mayer Grétának Forrás: MATSZ
„Két hét múlva lesz Győrben a mesterfokú bajnokság. Ha minden igaz, az a válogatóverseny. Ott szeretnék bemutatni egy új ugrást, és korláton is beteszek egy elemet a gyakorlatomba. Remélem, ott leszek az Eb-n, mert nagyon vágyom már arra, hogy ilyen nagy versenyen szerepeljek. Ha ott lehetek, akkor összetettben, ugráson és gerendán is a döntőt veszem célba.” Bár Gréta összetett versenyző, azaz nem nagyon van gyengepontja a szereket illetően, azért meg tudja nevezni a szívéhez legközelebb állót. „A gerenda a kedvencem. Amikor felmegyek, akkor teljesen ki tudom zárni a külvilágot. Olyankor csak én vagyok és az öt méter hosszú, tíz centi széles szer, a fejemben pedig minden elemnél a gondolat, hogyan kell azt megcsinálni. Bízom benne, hogy minden a terveim szerint alakul a jövőben is, és elkerülnek a nagyobb sérülések. Most jól érzem magam, és a következő versenyre koncentrálok, de ha picit előretekintek, a 2024-es olimpián már szeretnék ott lenni. Na, meg az azt követőn is.” További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.