UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2020-11-07 12:26

Északi sí: ha szerdán esik a hó, szombaton már versenyeznek a Vasas fiataljai – VIDEÓ

Az M4 Sporton látható Jövünk! magazin stábja a Vasas síszakosztályánál járt, ahol a fiatalok mellett a versenyzőként és sportvezetőként összesen négy téli olimpián járt Holló Miklóssal, valamint a havas sportok rehabilitását célul kitűző Normafa Park intézményigazgatójával, Mikó Gergellyel beszélgetett.

A 77 éves Holló Miklós olykor havon is tud edzést tartani a Normafán Forrás: Vasas
A 77 éves Holló Miklós olykor havon is tud edzést tartani a Normafán Forrás: Vasas
Valamikor régen Magyarországon is megfeleltek a feltételek a havas sportágak versenyszerű űzésére, manapság viszont az időjárás finoman fogalmazva nem kegyes az idehaza sífutni, biatlonozni vagy éppen síugrani vágyókhoz. Az utánpótlás-nevelésre nagy hangsúlyt fektető Vasas síszakosztálya azonban mindennek a jó oldalát fogja meg. Az M4 Sporton látható Jövünk! magazin stábja az egyesület sízőinek edzésére látogatott, amelyen a 77 éves, versenyzőként és sportvezetőként összesen négy téli olimpiát megjárt edző, Holló Miklós, valamint a havas sportok rehabilitását célul kitűző Normafa Park intézményigazgatója, Mikó Gergely ismertette a jelenlegi körülményeket, lehetőségeket és nagyívű terveket. „1985 óta – ekkortól vagyok a szakosztály vezetőedzője – rengeteg fiatallal foglalkoztam, több mint kétezer magyar bajnoki címet szereztünk már. Egy biztos, amióta itt vagyok, még egyetlen gyerek sem kérdezte meg tőlem, hogy miért nem havon csináljuk. A maiak már hozzászoktak a sírollerhez, és ahhoz, hogy nyáron sincs szünet. Mindenkit az motivál, hogy megméresse magát, mi edzők pedig igyekszünk kiszolgálni az igényeket: ha szerdán esik a hó, szombaton már versenyzünk is. Idén nyáron sem unatkoztak a fiatalok, csináltunk egy Magyar-kupasorozatot biatlonban, azon kívül pedig minden évben megrendezzünk a Normafa-kupát, nagy sikerrel, nagy indulószámmal" – mondja a szakosztály lelke, Holló Miklós. „Annak idején itt hét sípálya, síugrósánc, több sífutópálya volt, ez a mostani időkre sajnos nullára csökkent. Gyakorlatilag csak nagyon kedvező hóviszonyok esetén lehet használni a jelenlegi pályát. Éppen ezért azt a célt tűztük ki, hogy rehabilitáljuk a Normafát, visszaállítsunk legalább egy sípályát, a kornak megfelelő hópótló berendezésekkel. Szeretnénk, és reményeink szerint hamarosan eljuthatunk odáig, hogy ne kelljen több száz kilométert utaznia egy magyar családnak, ha síelni támadna kedve” – fejti ki Mikó Gergely.

A Jövünk! magazin november 1-jei adásának további filmjei: RÖVID PÁLYÁS GYORSKORCSOLYA – Liuék nyomában – bemutatjuk az FTC nevelőműhelyét CURLING – Az ifjúsági olimpiai bajnok Nagy Laura otthonról hozta a sportág szeretetét JÉGKORONG – Horváth Milán rájátszásba jutna Fehérváron

A magazin november 8-i adásának tartalma elérhető ITT.