UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2020-11-08 19:35

Kerékpár: „Hogy jöttem vissza? Nem tudom!” – Vas Kata Blanka az Eb-ezüstről

„Nem számíthattam ilyen jó formára, mert mindig időbe telik, amíg átrázódunk egyik szakágból a másikba” – mondja az ismét terepkerékpárban brillírozó és U23-as Eb-ezüstérmet szerző Vas Kata Blanka.

Mint ahogy arról beszámoltunk, Vas Kata Blanka ezüstérmet szerzett a hollandiai ‘s-Hertogenbosch-ban rendezett terepkerékpáros (cyclocross) Európa-bajnokság U23-as női mezőnyében. A 19 éves versenyző nyolc másodperccel a győztes holland Puck Pieterse mögött ért célba.

Vas Kata Blanka újabb világeseményen nyert ezüstérmet Forrás: UEC
Vas Kata Blanka újabb világeseményen nyert ezüstérmet Forrás: UEC
Ezzel folytatta sikerszériáját, hiszen október közepén az U23-as hegyikerékpáros-világbajnokságon lett második, és év elejéről a cyclorossban is van már vébé-ezüstje a korosztályban. Nem csoda, hogy a szakág egyik legnehezebb versenyeként elhíresült Koppenbergcrosson egy hete tizedik helyen végző bringás elégedetten szólalt meg újabb sikere után. „A dobogóra nem gondoltam, de a top ötbe szerettem volna bekerülni. A montivébé után volt két hét pihenőm, és nem is számíthattam ilyen jó formára, mert mindig időbe telik, amíg átrázódunk egyik szakágból a másikba – mondja a nemrégiben az országúti U23-as Eb-n is hatodik kerékpáros.  – A cyclocross sokkal intenzívebb, időben is rövidebb. Most jól sikerült a rajtom, de aztán nem voltam kellően agresszív. A többiek az első homokos, futós részen gyorsabbak voltak, és össze is szedtem egy kis hátrányt. Lemaradtam. Hogy hogy jöttem vissza? Nem tudom!” De Blanka visszajött, pedig ahogy kijelenti: „A futás nem az erősségem”. Csak közben a versenytársak is fáradtak, a magyar ígéret pedig a technikás, „bringázós” részeken és a kanyarokban egyre faragta hátrányát, míg a „homokozóban” tartotta a pozícióját. Végül igazi narancssárga koszorúba került: előtte egy, mögötte négy holland versenyző tekert a huszonkét fős mezőnyben.
Vas Kata Blanka (balra) akaratereje az U23-as Eb-n is dobogót ért Forrás: UEC
Vas Kata Blanka (balra) akaratereje az U23-as Eb-n is dobogót ért Forrás: UEC
„Az utolsó előtti kör végén le akartam szakítani a két holland lányt, akivel együtt mentem, hogy a futásnál se érjenek utól. Szerencsére sikerült, így a saját tempómban haladhattam, ezért is tudtam teljesíteni a végén a verseny leggyorsabb körét.” Blanka lendülete pedig talán az aranyéremig is kitartott volna, hiszen Pieterse is „lőtávolságon” belülre került. Az ötkörös, 14,6 kilométeres Eb azonban véget ért. „Pieterse a verseny után azt mondta, hogy megijedt tőlem a végén. Hogy megelőzhettem-e volna, már nem derül ki. A verseny eddig tartott, de így is nagyon elégedett vagyok!” Az ezüstérmes, 41:04 perces időeredmény a felnőttek szombati elitfutamában is a harmadik helyet jelentette volna. „Ezt én is tudom, de a két versenyt nem lehet összehasonlítani. A pálya is mindig változik. Persze, örülök, ha megnézzük az időket, tényleg egész jó köröket mentem.” Azért mégis érdekesség, hogy a felnőtt Eb-t az a már szakági világbajnok Ceylin del Carmen Alvarado nyerte, aki az U23-as hegyikerékpáros-vébén Blanka mögött ért célba harmadikként. Ez már valóban a világelit. „Nagyon jó érzés, hogy már rendszeresen a világ legjobbjaival versenyezhetek. Olyan hatalmas nevek mellett, akik közül többet a példaképemnek is tekintek.” És a kiskunlacházi lány nem csak versenyez velük. Le is győzi őket! További korosztályos hírek KERÉKPÁRSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.