UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2020-11-09 18:39

Atlétika: magyar lányok a világranglisták képzeletbeli dobogóján

A hazai utánpótláskorú atléták számos kiváló eredménye közül, azokra tekintünk vissza, melyek jelenleg is a szabadtéri junior- vagy az ifjúsági világranglista első három helyének valamelyikét jelentik – Molnár Janka, Varga Gréta és Kövér Fanni remeklését idézzük fel.

Ahogyan a sportágak jelentős részében, az atlétikában is elmaradtak idén a korosztályos világesemények, így sajnos, az ott megszerzett magyar érmek történetét sem tudjuk csokorba szedni. A szabadtéri világranglistákra viszont rápillanthatunk, és az év végéhez közeledve mindezt nagyon jó érzéssel tehetjük. Bár több kiváló utánpótláskorú versenyzőnk tanyázik a korosztályának első tíz helyezettje között, közülük is kiemelkednek azok, akik novemberben is a képzeletbeli dobogón állnak. Röviden azt elevenítjük fel, ők hogyan élték meg a kimagasló teljesítményük utáni pillanatokat. A 400 méteres gátfutás női junior-világranglistáját augusztus eleje óta a Budafoki MTE 19 éves versenyzője, Molnár Janka vezeti. Az 56.94-es egyéni csúcsát a felnőttbajnokság második napján (előző nap 400 méteren is nyert) futotta, megelőzve a szám a hazai U20-as és U23-as rekorderét (56.89), Mátó Sárát.

Molnár Janka remek szezont zárt Fotó: Tom Schä
Molnár Janka remek szezont zárt Fotó: Tom Schä
„Az elsődleges cél az volt, hogy faragjak az egyéni csúcsomból – mondta a bajnoki címet követően Bartha Attila tanítványa. – Fogalmam sem volt, hogy Sári milyen időt fog futni, de tulajdonképpen azzal sem voltam tisztában, magamtól mit várhatok. A szombati négyszáz után fáradtságot is éreztem, de nagyon örülök, hogy sikerült nyerni, és ötvenheten belül futni. Amikor melegítettem, és a pályán ráfutottam a gátakra, elég fásultnak éreztem magam. Úgy gondoltam, itt bizony lesznek problémák. Aztán ahogy ellőtték a rajtot minden elmúlt. Nem mondom, hogy nem maradt benne még egy pici, mert voltak hibáim, de összességében jól éreztem magam, boldog vagyok. A végén ránéztem az órára, és elérzékenyültem. Apukám még most is mérges magára, hogy nem látta élőben, de a közvetítést nézte. Azt is bevallotta, hogy elsírta magát. Nem tudom, miért.” Később a norvég Andrea Rooth egyetlen századra megközelítette Janka idejét, de megelőzni nem tudta. A történteket így kommentálta a magyar versenyző: „Nem bántam, hogy nem sikerült neki jobban! Az első helyen lenni mégiscsak másabb. Tavalyhoz képest sokat fejlődtem, de még így is rengeteg van a futásomban. Ez engem is biztat a jövőre nézve. A következő U23-as Eb-ken is szeretném majd kihozni magamból a legtöbbet, picit hosszabb távon pedig a 2023-as budapesti felnőtt-világbajnokság a cél.”
Varga Gréta ifi Európa-csúcsot futott Fotó: Tom Schä
Varga Gréta ifi Európa-csúcsot futott Fotó: Tom Schä
Felsorolni sem egyszerű, hogy a veszprémi SVSE-t erősítő 16 éves Varga Gréta hány korosztályos hazai csúcsot futott össze az idén. A Tóthné Stupián Anikó által készített ígéret immár fedett pályán 1500 méteren ifi, 3000-en ifi és junior, szabadtéren 1500-on, 3000-en, 5000-en és 3000 akadályon ifi, míg 2000 akadályon ifi és junior hazai rekordot tart. Az ifjúsági világranglista dobogóján, a szabadtéri 3000 méter kivételével mindegyik említett számban helyet követel magának, a legkedvesebb számára azonban idei fő számában, a 2000 méter akadályfutásban elért eredménye, a 6:19.23, ami a vezető hely mellett egyben U18-as Európa-csúcs is. Elérése nem akármilyen izgalmakkal és időeredménnyel járt. A július végi Honvéd-kupán rendezett verseny a szám U23-as, valamint addigi U20-as, továbbá U18-as országos rekordere, Tóth Lili Anna és Gréta gigászi csatájáról szólt. Végül mindketten hatalmas egyéni legjobbat futottak, és szabad szemmel megítélhetetlen befutót produkáltak. Lili új U23-as csúccsal, mindössze két századdal nyert. „A versenyt megelőzően úgy számoltam, olyan hat perc huszonöt másodperc körül érhetek célba, de a helyzet azt hozta, hogy sokkal jobb időt sikerült elérnem. Lilivel egyszerűen olyan tempót mentünk, amelyből ez az eredmény jött ki. A végén én futottam fel rá, mégis ő nyert picivel – mint azt rövid várakozás után megtudtuk. Ezért egyáltalán nem keseredtem el, sőt boldog voltam, és örültem, hogy mindketten nagyon jól éreztük magunkat. Igen emlékezetes nap marad. Érdekes, egyben picit vicces, hogy akkor senkinek nem fordult meg a fejében, hogy ez milyen rekord is lehet. Körülbelül két nappal a verseny után tudtam meg, hogy Európa-csúcs, és mondanom sem kell, eléggé meglepődtem. Nagyon örülök, de furcsa belegondolni, hogy ebben a korosztályban még senki nem teljesítette gyorsabban ezt a számot a kontinensen” – kommentálta Gréta, aki mára a törölt világeseményekkel is megbarátkozott. „Ha ma már erre gondolok, csak az jut eszembe, hogy talán a megrendezésük esetén nem lett volna lehetőségem ennyi versenyen indulni, és ilyen időeredményeket elérni.”
Kövér Fanni a harmadik legnagyobbat dobta a világon az ifik között Fotó: Bujna Péter
Kövér Fanni a harmadik legnagyobbat dobta a világon az ifik között Fotó: Bujna Péter
A hazai ificsúcsot mindkét súlyú gerellyel (500g és 600g) megjavító Kövér Fanni a „könnyebbikkel” a harmadik helyen tanyázik az U18-as világranglistán. A számban Máhl Krisztián edzette VEDAC-os tinédzser, míg elérte az 56.25 méter, kétszer kozmetikázott saját rekordján. Jelenlegi egyéni legjobbját a váci XVI. Németh Miklós gerelyhajító-versenyen szeptember végén. „Az év ezen szakaszában megrendezett versenyeken általában a túlélés a cél, szóval én sem gondoltam volna, hogy egy ilyen tömör szezon után szeptember végén is sikerül országos csúcsot dobnom” – nyilatkozta akkor Fanni. – Titkon persze reméltem, hogy nagy dobásra leszek képes, mert jó formában vagyok, de erre az eredményre nem számítottam. Azt sem mondhatni, hogy kipihent voltam, hiszen négy óra ötvenkor keltem hajnalban, mert az edzéstársaim már tízkor dobtak. És közben tanulnom is kellett a mai témazárókra, így a kezdés előtt még elővettem az angol- és a történelemkönyvet. Ilyen versenyem sem volt még, hogy az amerikai polgárháborúval hangoljak! De nagyon örülök, mert úgy érzem, a dolgozatok is jól sikerültek. Jó látni magam a listák elején, remek visszaigazolás. Sajnos, minden korosztályos világverseny elmaradt az idén, de bízom benne, a halasztásnak számomra csak kedvező kimenetele lesz. Jövőre az idősebbek közé fogok tartozni az ifi Európa-bajnokságon, és a legjobbakat remélem.” További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.