UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2020-11-11 14:42

Úszás: a program átszervezésével, de megtartják a csütörtökön kezdődő ifjúsági és serdülő országos bajnokságot

A hétfői korlátozások után veszélybe került a legrangosabb hazai utánpótlás-esemény megrendezése, csütörtöktől – nem egy időben – hatszáznál is több résztvevőt várnak a Tüske Uszodába az ifjúsági és serdülő ob-n.

Az idén a margitszigeti Négy Nemzet-versenyt, valamint a jelenleg is a Duna Arénában zajló ISL-viadalt leszámítva eddig egyetlen jelentős hazai úszóeseményt nem lehetett megtartani a koronavírus-járvány miatt. A hétfői kormánybejelentések után pedig félő volt, hogy folytatódik a rémálom, és a csütörtöki kezdettel kiírt ifjúsági és serdülő országos bajnokság is elmarad. Kedden azonban pozitív hírekkel szolgált a Magyar Úszó Szövetség: bejelentették, hogy szigorúan ellenőrzött körülmények között megtartják az utánpótlás legrangosabb idei hazai viadalát. A serdülők mezőnyében ráadásul nem csak az ob-t, hanem az osztrák, a cseh és a szlovák válogatott részvételével az ORV-t is megrendezik.

A Tüske Uszoda ad otthon a járványhelyzet miatt rendhagyó utánpótlás ob-nak Forrás: mnsk.hu
A Tüske Uszoda ad otthon a járványhelyzet miatt rendhagyó utánpótlás ob-nak Forrás: mnsk.hu
„A csütörtök-vasárnapi négynapos bajnokság forgatókönyvének legfontosabb része az, hogy a 600-nál is több résztvevőt kettéválasztva délelőttönként kerül sor a serdülők, délutánonként pedig az ifjúságiak versengésére – nyilatkozta a MÚSZ elnöke, Wladár Sándor az SzPress Hírszolgálatnak. – Mindkét korosztályban csak időfutamok lesznek, azok eredményeit összegezve állapítja majd meg a versenybíróság egy-egy számban a végső sorrendet. Nincs lehetőség, keret és idő sem az ISL versenyeken kialakított „buborék-szerű” lebonyolításra, ugyanakkor a szövetség csak olyanok indulását engedélyezi, akiknél az elmúlt 14 napban nem mutatkozott koronavírusra jellemző tünet, és ez idő alatt nem kerültek szoros kontaktusba valószínűsített, vagy megerősített koronavírussal fertőzött személlyel.” A csapatvezetőket tájékoztatták, hogy egyesületenként 10 versenyző alatt maximum 2 edző, 10 versenyző felett maximum 3 edző regisztrálása megengedett. További nehézséget jelent a részvevő klubok és a szövetség számára olyan feladatok biztonságos megoldása, mint például az elszállásolás és az étkeztetés. Egyelőre csak azt tudni, hogy több egyesület versenyzői naponta ingázni fognak otthonuk és a Tüske Uszoda között, mások szállodákban, panziókban, vagy magánszállásokon helyezkednek el. Az egyik nagy vidéki egyesület csapatvezetője honlapunknak megerősítette, hogy a járványhelyzet ellenére részt vesznek a bajnokságon, felhívták előre lefoglalt szálláshelyüket, ott a korábban megbeszéltek szerint várják őket. Akik az étkezést maguk nem tudják biztosítani, a MÚSZ segítségére számíthatnak, ám ennél is nagyobb feladatot jelent a szövetség rohamtempóban dolgozó munkatársainak a számára azoknak az útvonalengedélyeknek az elkészítése, amelyekre a kijárási tilalom miatt van szükség. A verseny természetesen zárt kapusa, az eredményeket a szövetség ígérete szerint online lehet majd követni.

Az ob programja (a serdülők versenye 9, az ifjúságiak viadal 16 órakor indul minden nap): 1. nap, csütörtök: 50 m F gyors, 50 m L gyors, 100 m F hát, 100 m L hát, 200 m F pillangó, 200 m L pillangó, 100 m F mell, 100 m L mell, 1500 F gyors, 800 L gyors 2. nap, péntek: 400 m F gyors, 400 m L gyors, 50 m F pillangó, 50 m L pillangó, 200 m F vegyes, 200 m L vegyes, 4x100 m F gyors, 4x100 m L gyors 3. nap, szombat: 400 m F vegyes, 400 m L vegyes, 200 m F mell, 200 m L mell, 100 m F gyors, 100 m L gyors, 200 m F hát, 200 m L hát, 4x200 m F gyors, 4x200 m L gyors 4. nap, vasárnap: 200 m F gyors, 200 m L gyors, 50 m F mell, 50 m L mell, 50 m F hát, 50 m L hát, 100 m F pillangó, 100 m L pillangó, 4x100 m F vegyes, 4x100 m L vegyes, 800 m F gyors, 1500 m L gyors

Az ob rajtlistája elérhető ITT. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.