UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2020-11-12 17:15

Atlétika: Tóth Anna teher nélkül futhatott csúcsokat a tanulóévében

A felnőttmagasságon ifjúsági csúcstartó gátfutó, Tóth Anna többször is meglepte magát a szabadtéri szezon során, és most igyekszik a helyén kezelni a nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeit.

Júliusban jegyeztette be a nevét a korosztályos országos csúcstartók listájára, amikor is a felnőtt gátmagasságon (84 cm) 13.91 másodpercre javította a 100 méteres gátfutás ifjúsági rekordját, amelyet 39 éven át őrzött Rostás Mónika (13.98). Aztán ezt a csúcsát még kétszer megjavította, végül a felnőttbajnokságon érte el a jelenlegi legjobbját, a 13.80-at. Közben azért a korosztályának megfelelő 76 centis magasságon is kozmetikázott egyénijén, itt 13.58-ig jutott. A Miskolci Sportiskolában Tigyi József felügyelete mellett nevelkedő Tóth Annával összegeztük az elmúlt hónapokat.

Tóth Anna és Tigyi József remek döntést hozott a gátmagasság idő előtti emelésével
Tóth Anna és Tigyi József remek döntést hozott a gátmagasság idő előtti emelésével
„Miután kiderült, hogy elmaradnak a nagyobb versenyek, tanulóévnek fogtam fel az ideit – mondja a 17. életévét még novemberben betöltő atlétalány. – Csak magamhoz képest szerettem volna javulni, az országos csúcs nem volt célom. Persze, kicsit büszke vagyok, mert nem gondoltam, hogy ennyire jól fog sikerülni a szezon.” Anna és edzője azután hozta meg a döntést, hogy váltanak a felnőtt gátmagasságra, miután törölték a korosztályos világeseményeket az idei naptárból. „Így nyerünk fél évet” – gondolta Tigyi József, és milyen jól tette! Tanítványának viszonylag könnyen is ment az átállás. „Szerencsére sok versenyen el tudtam indulni, a végére már éreztem, hogy fejben és testben is kezdek szétesni. Azért az külön öröm, hogy az utolsó versenyemen, a Szuper Liga-döntőn az egyénimhez közeli, 13.81-es idővel harmadik lettem. Ezt egy mérföldkőnek tekintem a pályafutásomban, mert azt sem képzeltem korábban, hogy ennyi idősen rangos felnőttversenyen fogok a dobogón állni.” Ha Annát a közelmúltbeli sikereinek hátteréről kérdezik, több dolgot is megemlít. „Tavaly ilyenkor volt rajtam néhány plusz kiló. Ezeket elkezdtem leadni, és sokkal komolyabban is álltam az alapozáshoz, felkészüléshez. Eldöntöttem, idén bármi legyen is, odateszem magam. Az is sokat segített, hogy a csapattársammal, Bacsa Fannival edzettem végig. Az edzéseket sosem tehernek fogtuk fel. Keményen dolgoztunk, de nem munkaként tekintettünk a tréningekre, sokkal inkább szórakozásként. Ez az eredményekben is közrejátszott.” Az eredmények pedig nem csak itthon emelik a korosztálya ranglistájának élére, hanem a nemzetközi mezőnyben is top 10-es versenyzővé avanzsálják. Legalábbis az U18-as világranglistán a felnőtt gátmagasságon a hetedik, az alacsonyabban a hatodik helyen áll. „Ledöbbenek, amikor ezeket a helyezéseket nézem. Nem tudom, hogy bármelyikből is ki lehetett-e hozni többet, hiszen elég nehéz volt versenyről versenyre váltogatni a magasságot, de ezzel már nem is foglalkozom. A futásokban, persze mindig maradt pici. Nem szeretem elbízni magam, és ezekre a listákra pillantva is azt gondolom, a vírushelyzet miatt számos ország versenyzői nem tudtak úgy készülni, ahogyan szerettek volna. Én szerencsés helyzetben voltam, mert pályán tudtam edzeni, és ezt egyelőre a mostani szigorítások után is megtehetem. Egyedül annyi nehézség akad, hogy a miskolci kollégiumot bezárták, így az online oktatás után rendszeresen meg kell oldjam valahogyan az oda- és visszautazást a lakóhelyemről, Kazincbarcikáról.” A jövőre a juniorok közé lépő sportoló már benne van az alapozásban, amelynek jelenleg a súlyzózás és a futás a fő eleme. A 2021-es évben a tervek szerint Eb-t és vébét is rendeznek a junioroknak, Anna mindkét eseményen szeretne részt venni. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.