UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2020-11-16 19:16

Úszás: a legfontosabb, hogy volt verseny – összefoglaló az ifjúsági és serdülő ob-ról

A járványügyi szigorítások után is megtartották az ifjúsági és serdülő úszó országos bajnokságot a Tüske Uszodában. A legtöbb aranyérmet (hatot) az UTE versenyzője, Kós Hubert szerezte.

A koronavírus-járvány első hulláma miatt a nyárról őszre tolták az országos bajnokságokat, így az ifjúságiak és serdülők viadalát is. A keddi kormányrendelet és persze a minden korábbinál súlyosabb járványhelyzet miatt ismét veszélybe került a verseny megrendezése, amelyre több, mint hatszáz gyereket vártak. A Magyar Úszó Szövetség vezetése végül úgy döntött, megtartják az eseményt, és ehhez meg is teremtették a szükséges feltételeket. Természetesen a versenyzőket leszámítva a lehető legkevesebb kísérőt engedték be az uszodába, a mezőnyt kettéosztották, csütörtöktől vasárnapig minden délelőtt a serdülők, délutánonként pedig az ifjúságiak ugrottak medencébe. Azonban talán még ennél fontosabb „újítás”, hogy időfutamos rendszerben bonyolították le a bajnokságot. Ez annyit jelent, hogy versenyszámonként mindenki egyszer úszott, nem rendeztek előfutamokat, illetve döntőket. A serdülőviadal – amely az osztrák, a cseh és a szlovák válogatott részvételével egyben Olimpiai Reménységek Versenye is volt, és amelyet simán nyert a magyar csapat – küzdelmeiből négy versenyző magaslott ki. Valamennyien négy győzelmet szereztek, a két vasasos fiúk, Bujdosó Zsombor és Cserfalvi Olaf, valamint a gyöngyösi Magda Boldizsár, míg a lányok között az érdi Csulák Lia.

Kós Hubert lett az ifjúsági ob legeredményesebb versenyzője Forrás: MÚSZ
Kós Hubert lett az ifjúsági ob legeredményesebb versenyzője Forrás: MÚSZ
Az ifjúsági (a fiúk között U18-asok, a lányoknál U17-esek mezőnyében) versenyben korosztályos világversenyeket is megjárt, már a felnőttek között is sikereket elért úszók szerepeltek a mezőnyben. A junior-világbajnok Zombori Gábornak ötször került aranyérem a nyakába, a Budafóka SE versenyzője többek között kedvenc számában, 400 m gyorson győzött. De így sem ő volt a legeredményesebb. A felnőttmezőnybe a nyári Négy Nemzet-versenyen parádés vegyesúszásokkal berobbant Kós Hubert hatszor diadalmaskodott, és akár többet is nyerhetett volna az UTE versenyzője, hiszen a záró napon négyszer is egy hajszállal maradt alul. A lányok mezőnyéből az FTC junior Eb ezüst- és bronzérmes sportolója, Mihályvári-Farkas Viktória emelkedett ki: gyorson, mellen és vegyesen is győzni tudott. Az úszóválogatott szövetségi kapitánya, Sós Csaba így értékelte a négynapos viadalt: „Az egyértelműen látszik, hogy mennyire kellett ez a négynapos verseny, és nem csak a sportolóknak, hanem az egész úszóközösségnek. Az idén tavasszal-nyáron elmaradtak a korosztályos országos bajnokságok, így most a fiatalok is bizonyíthattak végre. Az időeredményekből nem vonnék le messzemenő következtetéseket, mivel sajnos a vírus miatt ez elég rendhagyó szezon. De nem túlzás azt mondani, hogy a magyar edzők hősies munkát végeztek és végeznek folyamatosan, hiszen az hatalmas dolog, hogy még jelen körülmények között is ennyi gyereket versenyben tudtak tartani. Az pedig mindenképpen bizakodásra ad okot, hogy tehetség van bőven, az utánpótlásban jól állunk.”

Napi összefoglalóink a versenyről: 1. nap 2. nap 3. nap 4. nap

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.