UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2020-11-26 19:37

Torna: úgy kell az ifiknek az Eb, mint egy falat kenyér

A csapat összeállítását illetően több gond is nyomasztja a szakvezetőket a tornászok decemberi ifjúsági Európa-bajnoksága előtt.

Nagyjából egy év kihagyás után léptek élesben szerekhez az utánpótláskorú tornászok a korosztályos országos, majd a mesterfokú bajnokságon, és több versenyük már nem is lesz az ifjúsági Európa-bajnokságig. A fiúk kontinensviadalát december 9–13., a lányokét 17–20. között bonyolítják le a törökországi Mersinben. A felnőttekével együtt rendezendő Eb-n ötfős magyar csapatok vesznek részt, azonban a válogatottkeret kialakítása a koronavírus-járvány beárnyékolta hetekben nem egyszerű feladat a kapitányok számára.

Mayer Gréta remek formában van az ifi Eb előtt Fotó: Freschli József/MATSZ
Mayer Gréta remek formában van az ifi Eb előtt Fotó: Freschli József/MATSZ
A lányok esetében a mesterfokú bajnokság egyéni összetett selejtezője minősült válogatónak. Ott a legjobban – ahogyan az ifi ob-n is – a dunaújvárosi Mayer Gréta teljesített. Rajta kívül az MTK Budapestből Szmirnov Anna, a KSI-ből Balázs Kira, valamint a Postás SE-ből Peresztegi Nóra és Béke Flóra utazhat Mersinbe. Ez nem teljesen az a névsor, amelyet Draskóczy Imre női szövetségi kapitány korábban elképzelt. Ha a vírus nem szól közbe, minden bizonnyal a tavalyi korosztályos világbajnokságon már szóhoz jutott Szilágyi Nikolett és klubtársa, Nerhof Anett is lehetőséget kapott volna az Eb-n. A szövetség tájékoztatása szerint azonban az UTE-s lányokat irányító stábban felütötte a fejét a „korona”. „Azért igyekszünk helytállni az Eb-n – mondja Draskóczy. – Mayer Gréta gyakorlatai a korosztályában nemzetközi szintűek, így tőle sokat remélünk. A lányoknál különös kockázatot jelent a hosszú kihagyás; a motiváció elvesztése sokszor akár a pályafutás végét jelentheti, ezért úgy kell nekik ez az Eb, mint egy falat kenyér. A versenyzők fegyelmezettek, az óvintézkedéseket megtesszük, és bízunk benne, minden rendben lesz.” A fiúk még nem tartanak a csapathirdetésnél, de a keret szűkül. Ebben közrejátszik, hogy olyan, indulásra esélyes tornász is akad, akinek a szülei már most jelezték: nem járulnak hozzá az Eb-szerepléshez. A mesterfokún a három KSI-s ígéret, Bátori Szabolcs, Dobrovitz Ádám és Závory Szilárd is remek formát mutatott, a versenyről viszont hiányzott a Győri AC-t képviselő Molnár Botond és az FTC tavaly nyújtón junior-vb-, korláton pedig EYOF-bronzérmes sportolója, Balázs Krisztián is. „Botond kontaktszemély volt, de azután két negatív tesztet produkált, és szerencsére kiderült, Krisztiánt is csak megfázás gyötörte – tájékoztat Puskás Jenő, a férfi utánpótlás-válogatott szövetségi kapitánya. – A múlt héten mindketten csatlakoztak a Tatán készülő kerethez. A KSI-s fiúk napról napra javulnak, úgy tűnik, erősségei lesznek a csapatnak. Hogy pontosan kik vesznek részt az Eb-n, az utolsó héten fog kiderülni. Addig igyekszünk szimulálni a versenykörülményeket.” További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.