UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2020-12-05 08:50

Birkózás: Losonczi Dávid szerencsétlen évet tudhat maga mögött

Noha az idén felnőtt országos bajnokságot nyert a kötöttfogású 87 kilogrammosok között, egyetlen felnőtt-, U23-as vagy junior-világversenyen sem vehetett részt az ESMTK birkózója, Losonczi Dávid.

Finoman fogalmazva sem alakult szerencsésen a kötöttfogású 87 kilogrammosok között junior Európa-bajnoki ezüstérmes Losonczi Dávid utolsó U20-as éve. Az egész ott kezdődött, hogy tavaly a 82 kilósok mezőnyében junior világ- és Európa-bajnoki címet ünneplő Takács István súlycsoportot váltott felfelé; a válogatóviadalokon az összes alkalommal legyőzte Dávidot, aki így a korosztályos válogatottságnak is búcsút inthetett.

Losonczi Dávid (kékben) legyőzte Takács Istvánt a felnőtt országos bajnokság döntőjében Forrás: MBSZ/Róth Tamás
Losonczi Dávid (kékben) legyőzte Takács Istvánt a felnőtt országos bajnokság döntőjében Forrás: MBSZ/Róth Tamás
„Az U23-az világversenyeken indulhattam volna, azokra készültem gőzerővel. Egész évben kőkeményen odatettem magam, a nyáron rengeteg edzőtáborban jártam a felnőttekkel. Előbb az derült ki, hogy törlik az U23-as Eb-t, nem sokkal később pedig arra is fény derült, hogy a vb-re sem kerülhet sor az idén” − nyilatkozik Losonczi Dávid. Az ESMTK sportolója ennek ellenére sem mondott le teljesen az évről. Nem sokkal a szeptemberi felnőtt országos bajnokság előtt meg kellett műteni a 87 kiló klasszisának, a világbajnoki ezüstérmes Lőrincz Viktornak a térdét, aki emiatt kihagyta a csepeli Kozmai István Magyar Birkózó Akadémián rendezett seregszemlét. A fináléban a két fiatal, Losonczi és Takács küzdött egymással, és akkor nagyon taktikus küzdelemben Dávid nyert. „Nemzetközi verseny zajlott nemrégiben Lengyelországban, ott kiderült volna, hogy Viktor távollétében István vagy én képviselhetjük a magyar színeket a Belgrádban jövő szombaton kezdődő felnőttvilágkupán. Négy nappal a lengyel erőpróba előtt pozitív koronavírustesztet produkáltam, ily módon erről a lehetőségről is le kellett mondanom.” Dávid nagyobb tünetek nélkül megúszta a betegséget. „Két-három napig rossz volt a közérzetem, de ezzel át is vészeltem. Biztos nem jöttem volna rá, hogy bármi bajom van, ha nem tudom. Most kezdhettem újra edzeni. Lehetett volna szerencsésebb az évem, de olyan események hátráltattak, amelyekre nem volt ráhatásom, szóval a beletörődés az egyetlen lehetőségem, nincs értelme idegeskednem. Próbálom levonni a pozitívumokat; felnőtt országos bajnok lettem az idén, és büszke vagyok arra, hogy ezt húszévesen elértem.” További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.