UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2020-12-08 19:26

Koronavírus: „Alapvetően könnyeben kezelhető most a helyzet, mint az első hullám idején”

„A feladatunknak ezért azt tekintjük, hogy biztosítsuk az esélyt a gyerekek sportolására” – Novák András, az MKSZ operatív igazgatója és Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke beszélt az utánpótlássport helyzetéről a járvány második hullámában.

Néhány napja Egy nap az utánpótlásért címmel rendezett konferenciát az Utanpotlassport.hu szerkesztősége. A Budapesti Honvéd székházában, a Magyar Edzők Társasága együttműködésével rendezett sportfórumon egy műsorszámban vett részt az Magyar Kézilabda Szövetség operatív igazgatója, Novák András és a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Wladár Sándor.

Novák András
Novák András
Novák elmondta az MKSZ-ben hogyan álltak neki a helyzet kezelésének, mit tartottak, tartanak a legfontosabbnak. „Nem is játszunk el azzal a gondolattal, hogy tudunk jó döntést hozni, csak a lehetőségekhez képest a legjobbat. A feladatunknak ezért azt tekintjük, hogy biztosítsuk az esélyt a gyerekek sportolására, de semmit nem is erőltetünk. Mindenféle szankciót, ami a meccsek le nem játszásával kapcsolatos, felfüggesztettünk, így tényleg csak az edzőkön, a szülőkön és természetesen az egészségügyi körülményeken múlik, hogy lehet-e játszani.”
Wladár Sándor Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI
Wladár Sándor Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI
Wladár is úgy látja, jobban állnak, mint a tavasszal, eddig jól tudják menedzselni az utánpótlást. „Alapvetően könnyebben kezelhető most a helyzet, mint a járvány első hullámának idején, de természetesen most is a gyerekek, edzők, sportszakemberek egészsége a legfontosabb. Úgy gondolom, kijelenthető, hogy a mostani helyzetet megtanultuk kezelni, megvolt az ISL-verseny, megrendeztük az ifjúsági és serdülő országos bajnokságot is, és csak következik a felnőtt ob.” Az úszószövetség elnöke a tavasszal többször is aggodalmát fejezte ki az utánpótlás és az uszodák zárvatartása miatt. Mostanra ebben a kérdésben is sikerült előrelépni. „Az MTI-ben közleményben kértük az üzemeltetők és a polgármesterek támogatását ebben a kérdésben, s ez meghallgatásra is talált, hiszen az uszodák nyolcvanöt százaléka jelenleg nyitva van, nyolcvannyolc millió forintot fizettünk ki pályahasználatra a nehéz helyzetbe került kluboknak. És megjegyezném, hogy anyagilag nem állunk rosszul, jól sikerült elosztani a forrásokat. Ez azért volt fontos, mert arra kell számítani, hogy az úszósportra rászakad az ég, lesz egy Európa-bajnokságunk lesz olimpiánk, lesz junior Európa- és világbajnokság, ezért anyagilag is fel kell készülnünk.”