UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2020-12-09 20:33

Torna: Európa-bajnoki ezüstérmes a fiú ifjúsági csapat Törökországban

Hihetetlen ifjúsági siker a tornászok mersini Európa-bajnokságán, a Balázs Krisztián, Kovács Márton, Dobrovitz Ádám, Závory Szilárd és Molnár Botond alkotta együttes ezüstérmet szerzett a csapatversenyben. Ezzel sporttörténelmi tettet hajtott végre, korábban ugyanis soha nem volt ilyen eredmény magyar tornában.

Az ifjúságiak között a selejtező napján megszerzett összesített pontszámokból hirdettek csapateredményt, minden szeren öt főből lehetett választani, négy versenyző mutatkozott be, és a legjobb három eredmény számított. A nemzeti együttesek versenyében Balázs Krisztiánék a 2. csoportban szerepeltek, és az utolsó forduló kezdete előtt még vezettek 232.494 ponttal, végül azonban az ukrán gárda megelőzte a mieinket, és 239.128 ponttal az élen zárt. A Balázs Krisztián, Kovács Márton, Dobrovitz Ádám, Závory Szilárd és Molnár Botond alkotta együttes így a dobogó második fokára állhatott, ami azért is nagy szó, mert Magyarország korábban soha nem ért el ilyen kiemelkedő eredményt a ifjúsági csapatversenyben. A bronzérmet Bulgária együttese szerezte meg (228.361) – áll a Magyar Torna Szövetség közleményében.

Történelmi ezüstérmet nyert a magyar csapat Forrás: UEG
Történelmi ezüstérmet nyert a magyar csapat Forrás: UEG
A selejtezőből lehetett kvalifikálni a pénteki 24-es egyéni összetett döntőbe és a vasárnapi szerenkénti finálékba is, amelyekben nyolc-nyolc fő szerepel. A finálék számát tekintve is rekordot döntöttek a magyarok, összesen kilenc döntőt szereztek. Az egyéni összetett fináléba a ifjúsági világbajnoki bronzérmes Balázs Krisztián (79.197 pont; 3. hely) és Molnár Botond (76.698 pont; 4. hely) került be. A vb-érmes Balázs a szerenkénti finálék számát tekintve is parádézott: az FTC-Telekom kiválósága gyűrűn (12.666; 4. hely), korláton (13.766; 2. hely), nyújtón (13.166; 1. hely) és lólengésben (12.833; 8. hely) is ott lesz a legjobbak között. Talajon Molnár Botond (13.233; 6. hely) jutott a legjobb nyolc közé, Závory Szilárd (13.100) itt tartalék lesz. Gyűrűn Dobrovitz Ádám (12.533; 6. hely), ugráson Závory Szilárd (13.850; 3. hely) került be, míg korláton Molnár Botond (12.833) lesz tartalék. Ezzel eldőlt, hogy minden szeren lesz magyar döntős a ifjúságiak versenyében. A ifik számára az egyéni összetett döntővel folytatódik a kontinensviadal, amelyet pénteken tartanak, helyi idő szerint 12:00-14:50 között. A szerenkénti finálékat pedig vasárnap 10:00-12:30 között rendezik meg. Az Európa-bajnokság csütörtökön a felnőttek selejtezőivel folytatódik. A verseny után így értékelt a válogatott elsőszámú versenyzője, Balázs Krisztián: „Szóhoz sem jutok, sok mindenre készültem, de erre nem. Nagyon örülök az ezüstéremnek. Nagyon sokat számított, hogy az elmúlt másfél hónapban együtt edzőtáboroztunk Tatán, rengeteget dolgoztunk, ma pedig mindenki összeszedetten tudta bemutatni azt, amit tud. Nagy az összhang közöttünk, szerintem ez az eddigi legjobb ifjúsági csapat. Boldog vagyok az egyéni teljesítményem és a finálék miatt is. Ünneplés most este biztos nem lesz, hiszen a neheze most jön igazán, az egyéni összetett és a szerenkénti finálékkal.” És így nyilatkozott Puskás Jenő utánpótlás szövetségi kapitány: „Elképesztően örülök, hihetetlenül jól tornáztak a fiúk. Már a felkészülés alatt, illetve a pódiumedzés után bíztunk abban, hogy kijöhet egy ilyen eredmény. Nagyon boldog vagyok, minden szeren van döntősünk, voltak ugyan rontások, de ezzel együtt hatalmas eredményt értek el a fiúk, büszke vagyok rájuk.”

Végeredmény, Európa-bajnokság, ifjúsági csapatverseny: 1.    Ukrajna - 239.128 pont 2.    Magyarország - 232.494 pont 3.    Bulgária - 228.361 pont

További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.