UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2020-12-10 17:17

Sakk: Gaál Zsóka egyedüli magyarként várja a korosztályos online világbajnokság döntőjét

Az európai selejtezőből nem jutott magyar játékos a korosztályos online sakkvilágbajnokság döntőjébe, amelybe az U14-es lányok között Gaál Zsóka már a világranglista-helyezésével kvalifikálta magát.

Nem sikerült magyar sakkozónak a döntőbe kerülnie a hétfőtől szerdáig tartó korosztályos online világbajnokság európai selejtezőköréből. Az öt korcsoport számára megrendezett eseményen a tizenkilenc magyar játékosból az U14-es lányok között, a 14 évesek jelenlegi világranglistáját vezető, így értékszáma alapján első kiemelt Karácsonyi Kata állt a legközelebb ahhoz, hogy korosztályában az első háromban végezve kvalifikálja magát a fináléba. Az ígéret azonban a hétfordulós viadal hatodik körében vereséget szenvedett a végül élen záró holland Eline Roeberstől, így 5,5 ponttal negyedik lett az ötvenhétfős mezőnyben.

Gaál Zsóka lesz az egyetlen magyar versenyző a korosztályos online vb döntőjében Fotó: Gaál Renáta
Gaál Zsóka lesz az egyetlen magyar versenyző a korosztályos online vb döntőjében Fotó: Gaál Renáta
Az ötvenkét játékost számláló U12-es lányok között Lazsádi Kerka Lillának is egészen az utolsó napig megvolt az esélye, hogy a képzeletbeli dobogón végezzen, ám vele is a hatodik fordulóban babrált ki aktuális ellenfele. A georgiai Anasztaszia Kirkadzével szemben elbukott parti után, hiába nyert a zárókörben, 5 ponttal a hetedik helyen fejezte be a versenyt, Kirtadze pedig így odaért a harmadik helyre. Kozák Ádám az U18-asok ötvenháromfős viadalának az ötödik legmagasabb Élő-pontszámmal vágott neki. A nagymester továbbjutási esélyei az ötödik fordulóban szálltak el, amikor is a görög Anatole Vlachos ellen nem sikerült pontot szereznie, és bár a tornát két győzelemmel zárta, 5 ponttal a hetedik lett.
A magyarok szereplése a korosztályos online világbajnokság európai selejtezőjében Forrás: chess.com
A magyarok szereplése a korosztályos online világbajnokság európai selejtezőjében Forrás: chess.com
A negyedik magyar top tízes helyezést az U14-esek között Füle Simon érte el. Az előzetesen a hatvannyolcból a huszonegyedik helyre sorolt reménység a hétből két mérkőzését elveszítette, de a többit megnyerte, így ő is 5 ponttal végzett, a kilencedikként zárt. Ezek ellenére mégis lesz magyar versenyzője a december 19-én kezdődő világbajnoki döntőnek, hiszen az U14-es lányok között Gaál Zsóka azzal, hogy korosztályának az októberi világranglistáján a második helyen állt, automatikusan kvalifikálta magát. A tizenhatfős döntőkbe korosztályonként az európai, az afrikai, az ázsiai és amerikai selejtezők első három, valamint az októberi világranglisták első négy helyezettje kerül.   További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.