UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2020-12-10 16:06

Torna: „Már nem szeretnénk egyéni érmek nélkül hazamenni az ifi Eb-ről”

Puskás Jenő utánpótlás szövetségi kapitány szerint a fiú tornászcsapat a helyén kezeli az ifjúsági Eb-n elért második helyezését, és a fiatalok már az egyéni éremszerzésre készülnek Mersinben.

Miután Puskás Jenő utánpótlás szövetségi kapitány a fiútornászok ifjúsági Európa-bajnoksága előtt óvatosan úgy fogalmazott, hogy a csapatot a nyolcadik hely környékére várja, kevesen gondolták, hogy az ötfős gárda minden idők legjobb csapateredményét éri el a törökországi Mersinben. Úgy tűnik, a Balázs Krisztián, Dobrovitz Ádám, Kovács Márton, Molnár Botond és Závory Szilárd alkotta magyar csapat nem foglalkozott az előrejelzésekkel, és az ukránok mögött végezve ezüstérmet nyert. „Az utánpótlásban nagyon nehéz megjósolni, hogy milyen mezőny jön össze egy világversenyen – vélekedik a siker másnapján Puskás Jenő. – A nyolcadik hely csak elképzelés volt, hiszen nem lehetett tudni azt sem, hány csapat vállalja a kockázatot a szerepléssel. Próbáljuk a helyén kezelni az ezüstérmet, hiszen több ország sem vesz részt az Európa-bajnokságon. Ezzel együtt is azt tartottuk a legfontosabbnak, hogy a tornászaink megcsinálják a saját gyakorlataikat. Annak örülök, hogy összesen csak négy rontásunk volt. Nagyon szépen, jó kiállással tornáztak a fiaink.”

Balázs Krisztián egyéni összetettben és négy szeren is döntős Forrás: European Gymnastics
Balázs Krisztián egyéni összetettben és négy szeren is döntős Forrás: European Gymnastics
A kapitány azt is hangsúlyozta a kontinensviadal előtt, hogy a fiúkkal szemben nincsenek eredményekre vonatkozó elvárásai. Még a többek között a junior-vb-bronzérmes Balázs Krisztiánnal szemben sem. Meglehet, ez is közrejátszott a versenyzők felszabadultságában, akik a nyitónapi selejtezőben kilenc döntős helyezést értek, közte négy képzeletbeli dobogósat. Balázs és Molnár harmadik, valamint negyedik helyen kvalifikálta magát az egyéni összetett fináléba, míg Balázs nyújtón elsőként, korláton másodikként került a szerenkénti döntőbe, amelyben gyűrűn és lovon is érdekelt lesz. Závory a selejtező harmadik legmagasabb pontszámával jutott a legjobb nyolc közé ugráson, továbbá talajon Molnár, gyűrűn Dobrovitz döntős. „Nem szerettünk volna nagy nyomást helyezni a fiatalokra, hiszen így is elég furcsa egy Eb ez – folytatja a szakember. – Üres nézőtér előtt, fokozott biztonsági intézkedések mellett versenyeznek. Nem akartuk még a konkrét célokkal is terhelni őket. De például Balázs Krisztiánnak önmagával szemben egyébként is vannak elvárásai, tehát nem kell neki külön hangsúlyozni, mikor és hol várom tőle a kiemelkedő teljesítményt. Mindegyik versenyzőnk úgy áll az Eb-hez, hogy élete legjobbját próbálja kihozni magából, és ez eddig sikerült is.”
A magyar csapat tagjai már az egyéni éremszerzésre készülnek Forrás: MATSZ
A magyar csapat tagjai már az egyéni éremszerzésre készülnek Forrás: MATSZ
Egy ilyen ritkaságnak számító csapatezüst után, többekben felmerülhet a teljesen egyszerű kérdés: mi lettünk ennyire jók, vagy az ellenfeleink gyengültek? Mi valóban javultunk, és ezt azért is állíthatjuk, mert a legutóbbi, 2018-as glasgow-i ifi Eb-n (amelyhez viszonyíthatunk) a tizedik helyen záró magyar válogatott 226.960 pontot tornázott össze, most 232.494 ponttal lett második a tizenegy ország közül. Ez a pontszám két éve a hetedik helyre lett volna elég a harmincegy válogatottat felvonultató mezőnyben. És tulajdonképpen az akkor előttünk végző nemzetek közül csupán az ukránok indultak most Mersinben, akik ezúttal is megelőzve minket, fölényesen zártak az élen. Ezzel együtt Puskás Jenő szerint érezhető az előre lépésünk. „Ez egy viszonylag jó generáció, kiváló szemléletű társaság. Többségében 2002-es születésű tornászok alkotják, Molnár Botond és Závory Szilárd a két fiatalabb versenyzőnk. Az ugyancsak 2002-es Bátori Szabolcs pedig a felnőtteknél tornázik. Ahogy az állami támogatások megnőttek, nagyon sok energiát és pénzt fektettünk abba, hogy a klubokban megfelelő szintű munka folyjon. Ennek az első eredményei jöttek meg most. Továbbá látjuk azt is a hazai versenyeken, hogy az alacsonyabb korosztályokban is egyre több, és jobb képességű gyerek szerepel. Bízunk benne, hogy ez csak egy kezdet, és egyre jobb nemzetközi eredményeket fognak elérni a versenyzőink.” Pénteken Balázzsal és Molnárral az egyéni összetett döntők következnek, vasárnap a szerenkénti finálékra kerül sor. „A lényeg, hogy továbbra is így megcsináljuk a gyakorlatokat – emeli ki a kapitány. – A bírók majd eldöntik, az mire lesz elég. Azért azt reméljük, hogy a szerintünk alacsonyabb pontszámokkal illetett nyújtó- és gyűrűgyakorlatainkat jobban fogják értékelni. A selejtező helyezései némi támpontot adnak, de ebben a sportágban a szerenkénti finálé pszichésen is teljesen más verseny. Nulláról indulnak a fiúk, és jóval nagyobb a nyomás rajtuk. Itt már a dobogós helyekért megy a harc, és most már nem szeretnénk egyéni érmek nélkül hazamenni.” További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.