UtánpótlásSport
2024. május 11.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2020-12-11 18:12

Birkózás: nyolc fiatal bizonyíthat a szerbiai egyéni világkupa-viadalon

Nyolc utánpótláskorú birkózó vesz részt a Belgrádban szombaton kezdődő, és hét napig zajló egyéni világkupaversenyen; a három fogásnem szövetségi kapitányát arról kérdeztük, mire lehet képes az ifjú társaság.

Szombattól jövő péntekig zajlik Belgrádban a felnőtt birkózók egyéni világkupaversenye, amelyre a magyar válogatott 18 sportolóval, köztük nyolc utánpótláskorúval utazik. A programot a kötöttfogásúak nyitják; az olimpiai bajnok Sike András vezette együttes meglehetősen izgalmas összeállításban, öt fiatallal vesz részt a seregszemlén... Betegség miatt olyan klasszisok hiányoznak a keretből, mint a világbajnok, olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamás és a testvére, a vb-második, Eb-győztes Lőrincz Viktor.

Takács István (kékben) a tavalyi junior Európa-bajnokságon Forrás: UWW
Takács István (kékben) a tavalyi junior Európa-bajnokságon Forrás: UWW
„Amúgy is tervben volt a fiatalok mély vízbe dobása. A most lehetőséghez jutó fiúk közül többen alkothatják a válogatott gerincét a tokiói olimpia után, és feltehetően sokaknak szurkolhatunk a 2024-es párizsi játékokon. Erős együttesről van szó, amely – habár még tapasztalatlan – okozhat meglepetést Szerbiában. Bárki odaérhet az élmezőnybe, itt az ideje, hogy letegyék a névjegyüket a legjobbak között, ezzel együtt belépjenek a magas szinten jegyzett nemzetközi birkózók közé. Nem lesz egyszerű dolga annak, aki magyarral küzd” − nyilatkozik Sike András. Feltehetően igaza van: olyan kiemelkedő képességű utánpótláskorúak lépnek szőnyegre Szerbiában, mint a junior világ- és Európa-bajnok Takács István (87 kg), a kadétvilágbajnok, U20-as Eb-aranyérmes Szőke Alex (97 kg), a junior kontinensbajnok Lévai Tamás (82 kg), a junior világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Váncza István (67 kg) vagy épp az U23-as vb-ötödik Kecskeméti Krisztián (60 kg). A szabadfogású válogatottban az ifjak közül helyet kapott a két junior Eb-harmadik, a 23 éves Vida Csaba és az Oroszországból honosított, 21 esztendős Halidov Gamzatgadzsi. „Támadó jellegű birkózást várok a srácoktól − kezdi Dvorák László szövetségi kapitány. − Nem érdekel, ha emiatt veszítenek; ha a nemzetközi mezőny élmezőnyéhez szeretnének felérni, csak ebben a stílusban küzdhetnek. Mindez az önbizalmukon alapszik; aki mer támadni, bízik magában. Nem csak az utánpótláskorúaktól, mindenkitől azt várom, hogy felszabadultan mozogjon.” A háromtagú női válogatottban szerepelhet a 19 éves ifjúsági olimpiai bajnoki ezüstérmes, kétszeres kadét Eb-győztes Szél Anna (62 kg). „Gondoltam arra, hogy bevetem az Annával nagyjából egyidős fiatalokat, ám erre a koronavírus miatt nem kerülhet sor − magyarázza a szövetségi kapitány, Ritter Árpád. − Európából sokan jönnek, világviszonylatban viszont kevesen, és azok az országok, amelyek indulnak, általában nem teljes csapattal. Arra számítok, hogy olyan lesz, akár egy nagyon erős kontinensverseny. Szeretném, ha mindhárman az éremcsatáig jutnának, de különböző felkészültségi állapotban vannak a hölgyek. Nem írnám le Annát, kiválóan edz, beleáll a munkába. Meglátjuk, ez mire elég.”

EGYÉNI VILÁGKUPAVERSENY Az utánpótláskorúak programja Kötöttfogás Szombat−vasárnap. 55 kg: nincs utánpótláskorú magyar induló. 67 kg: Váncza István (21 éves, FTC), 72 kg: nincs utánpótláskorú magyar induló. 77 kg: nincs utánpótláskorú magyar induló. 87 kg: Takács István (20 éves, BVSC-Zugló) Vasárnap−hétfő. 60 kg: Kecskeméti Krisztián (21 éves, Ceglédi VSE), 63 kg: nincs utánpótláskorú magyar induló. 82 kg: Lévai Tamás (21 éves, Budapesti Honvéd), 97 kg: Szőke Alex (20 éves, ESMTK), 130kg: nincs magyar induló. Női birkózás Hétfő−kedd. 50 kg: nincs magyar induló. 53 kg: nincs magyar induló. 55 kg: nincs magyar induló. 62 kg: Szél Anna (19 éves, Orosházi SBK), 72kg: nincs magyar induló. Kedd−szerda. 57 kg: nincs utánpótláskorú magyar induló. 59 kg: nincs magyar induló. 65 kg: nincs magyar induló. 68 kg: nincs magyar induló. 76 kg: nincs utánpótláskorú magyar induló. Szabadfogás Szerda−csütörtök. 57 kg: Halidov Gamzatgadzsi (21 éves, ESMTK), 70 kg: nincs utánpótláskorú magyar induló. 74 kg: nincs utánpótláskorú magyar induló. 92 kg: nincs magyar induló. 125kg: nincs utánpótláskorú magyar induló. Csütörtök−péntek. 61 kg: nincs utánpótláskorú magyar induló. 65 kg: nincs utánpótláskorú magyar induló. 79 kg: Vida Csaba (23 éves, Kecskeméti TE), 86 kg: nincs magyar induló. 97kg: nincs magyar induló.

További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.