UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2020-12-11 15:04

Torna: Balázs Krisztián összetettben bronzérmes az ifi Eb-n

Balázs Krisztián a harmadik helyen végzett a tornászok mersini ifjúsági Európa-bajnokságának egyéni összetett döntőjében, a győztes az ukrán Illja Kovtun lett.

Miután szerdán a fiú ifjúsági tornászválogatott a második helyen zárt a törökországi Mersinben zajló korosztályos Európa-bajnokság csapatversenyében, pénteken újra szoríthattunk magyarokért, immár az egyéni összetett döntőben. Oda Balázs Krisztián és Molnár Botond kvalifikálta magát (egy országból két fő szerepelhetett a fináléban), és a selejtezőben mutatott teljesítményük alapján a fiúk joggal bizakodhattak a hasonlóan eredményes folytatásban, hiszen Balázs a harmadik, Molnár a negyedik helyen jutott a legjobb 24 közé. A magyarok talajon kezdték a finálét, majd lovon mutatták be a gyakorlataikat. Utóbbi szeren mindkét fiatal rontott, így jóval alacsonyabb pontokat kaptak, mint a selejtezőben.

Balázs Krisztián egyéni összetettben szerzett bronzérmet a mersini ifi Eb-n Fotó: European Gymnastics/Th. Schreyer
Balázs Krisztián egyéni összetettben szerzett bronzérmet a mersini ifi Eb-n Fotó: European Gymnastics/Th. Schreyer
„Akkor picit megijedtünk, hogy talán kevés lesz a végére – számolt be a pontszámokkal kapcsolatos aggályokról Altorjai Sándor csapatvezető, a szövetség főtitkára. – De Krisztiánnál tisztában voltunk vele, hogy az ugrás, a korlát, és a nyújtó erős szere, és a folytatásban még fog tudni hozni a többieken.” A gyűrű után az ugrása is jól sikerült Balázs Krisztiánnak, a korláton és a nyújtón pedig olyan magas kiindulópontszámai vannak a fiatalnak, hogy valóban tudni lehetett, ha jól bemutatja a gyakorlatokat, az dobogós helyet jelenthet. A 18 éves tornász pedig a nagy lehetőség ismeretében sem remegett meg két legerősebb szerén, és az Eb hivatalos eredménylistája szerint korláton és nyújtón is az összetett finálé legmagasabb pontszámát elérve, összesen 78.566 pontot gyűjtve bronzérmes lett – első magyarként az ifjúsági Eb-k történetében. „Én úgy láttam, hogy az egyik ukrán versenyző magasabb pontszámot kapott a korlátgyakorlatára, mint én, de nyújtón magam is úgy tudom, hogy az enyém érte a legtöbbet” – mondta Balázs Krisztián, aki kiváló hajrával ért oda a dobogóra Mersinben – már ha tornában lehet „hajrázni”. „Most lehetett! – folytatta. – A lólengés nem úgy sikerült, ahogyan szerettem volna, de aztán koncentrált maradtam, és a többi szeren javítani tudtam az összpontszámomon. Harmadik helyen kerültem döntőbe, és harmadik lettem. Ezzel teljesen elégedett vagyok, és most úgy érzem, beérett a munka, amelyet tényleg volt miért elvégezni.” Krisztián a vasárnapi szerenkénti finálékban korláton, nyújtón, gyűrűn és lovon is érdekelt lesz, így még tudja, vár rá feladat az ifi Eb-n. „A szerenkénti finálékban minden megtörténhet, ott mindenki tiszta lappal indul. A többieknek ugyanúgy jó gyakorlataik vannak, mint nekem. A pillanatnyi forma fog dönteni a helyezésekről. A csapatezüst már szerdán feldobott, ez az egyéni összetett érem pedig a magyar tornának és nekem is nagy dolog, így bízom a sikeres folytatásban.” Altorjai Sándor a végül tizenkettedik helyen záró Molnár Botondról elmondta, ha nincs a lovon vétett hibája, akkor ő is az első hatban végezhetett volna, de az öröme is nagy, hiszen még igen fiatal, sokra hivatott versenyzőről van szó. A korosztályos Európa-bajnok egyéni összetettben az ukrán Illja Kovtun (81.465), az ezüstérmes a honfitársa, Vologyimir Kosztjuk (80.198) lett. Vasárnap a szerenkénti finálékkal folytatódik az ifi Eb: Balázs mellett Molnár talajon, Závory Szilárd ugráson, míg Dobrovitz Ádám gyűrűn szerepel.

FIÚ IFJÚSÁGI EURÓPA-BAJNOKSÁG, MERSIN Egyéni összetett döntő Végeredmény 1. Illja Kovtun 81.465 (ukrán), 2. Vologyimir Kosztjuk 80.198 (ukrán), 3. Balázs Krisztián 78.566 … 12. Molnár Botond 74.998 A magyarok szerenként helyezései és pontjai az egyéni összetett döntőben Talaj: 6. Balázs 13.300, 10. Molnár 12.933 Lólengés: 14. Balázs 11.766, 16. Molnár 11.266 Gyűrű: 8. Balázs 12.600, 9. Molnár 12.400 Ugrás: 3. Molnár 13.833, 8. Balázs 13.500 Korlát: 1. Balázs 13.900, 11. Molnár 12.500 Nyújtó: 1. Balázs 13.500, 12. Molnár 12.066

További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.