UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2020-12-13 15:43

Röplabda: Märcz Mira sosem volt erőszakos típus, ezért örül, hogy a háló elválasztja az ellenféltől

Az őszi idényben három NB I-es meccsen is szerepelt a Vasas Óbuda 17 éves feladója, Märcz Mira. Vele és az olimpiai bajnok vízilabdázó, jelenleg szövetségi kapitányként tevékenykedő édesapával, Märcz Tamással beszélgettünk.

A koronavírus-járvány és a sok kieső játékos miatt számos fiatal sportoló kapott lehetőséget az őszi idényben a különböző versenysorozatokban. Ilyen esélyt kapott Märcz Mira is, a Vasas Óbuda 17 esztendős röplabdázója, aki – a névrokonság nem a véletlen műve – a férfi vízilabda-válogatott jelenlegi szövetségi kapitány, Märcz Tamás lánya. Kezdjük azzal, hogy ilyen családi hátérrel miért nem a pólót választotta. „Természetesen szóba került, hogy vízilabdázó legyek, a mai napig nagyon szeretem nézni, de én a vízben nem éreztem magamat annyira otthon – kezdte Mira. – Ezért teniszeztem, táncoltam ugyanígy a Folyondár utcában, aztán egyszer apa felajánlotta, jöjjünk el megnézni egy röplabdaedzést. És azóta itt vagyok. Sosem voltam az erőszakos típus, ezért nekem elég jó, hogy a háló elválasztja a két térfelet.”

Märcz Mira az utánpótlás-válogatottban is meghatározó játékosnak számít Forrás: Magyar Röplabda Szövetség
Märcz Mira az utánpótlás-válogatottban is meghatározó játékosnak számít Forrás: Magyar Röplabda Szövetség
Edzői szerint kitűnő személyiségének köszönhetően rendre a társaság középpontja, nem mellesleg az U17-es válogatott csapatkapitánya is. Hasonlóan nagy mérföldkő pályafutásában, hogy három mérkőzésen is szerepelt a mostani évadban a Vasas Óbuda bajnoki címvédő felnőttegyüttesében. „Hatalmas megtiszteltetés volt, hogy Kuba (Jakub Gluszak vezetőedző – a szerk.) rám gondolt, amikor helyettesíteni kellett a felnőttcsapat hiányzóit. Nagyon érettek már ott a játékosok, ők már tényleg reggel-este edzésre járnak, ez az életük. Hosszú távon én is ezt tervezem, ezért nagy előrelépés volt számomra, még ha ez most ez most nem is tartott túl sokáig.” Elmondta, igyekszik lépésről lépésre haladni a pályafutásában, de azért szép hosszú távú álmokat is dédelget. „A jövőben szeretnék már teljes értékű játékosként is bemutatkozni az Extraligában, egyetemet is el akarok végezni, úgy, hogy mellette folytatni tudjam a sportot. A legnagyobb célom pedig, hogy valamelyik külföldi topcsapatban is szerepelhessek.”

„Pici kora óta nagyon alázatos és szorgalmas volt, talán ennek is köszönhető, hogy itt tart” Természetesen a büszke édesapát, Märcz Tamást is megkérdeztük, hogyan látja ő lánya röplabda-pályafutását: „Mondhatnám, hogy sajnálom, mert nagyon ügyes volt. Amikor a saját vízilabdatáboromat csináltam, látszott, hogy lehetett volna belőle nagyon jó vízilabdázó is, de nincs hiányérzetem, mert annyira nem vonzódott a sportághoz, és abszolút kiteljesedett a röplabdában. Azt gondolom, hogy ez egy nőies sportág, amit én is szívesen nézek, tehát kikapcsolódásnak is jó, amikor látom őt játszani. Őszintén szólva nem gondoltam volna, hogy eljut erre a szintre, de pici kora óta nagyon alázatos és szorgalmas volt. Talán ennek is köszönhető, hogy itt tart.”

További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.