UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2020-12-14 20:59

Birkózás: Szőke ezüstérmes, Kecskeméti ötödik a belgrádi felnőtt egyéni világkupán

Kötöttfogású junior Európa-bajnok birkózónkat, a 20 éves Szőke Alexet (97 kg) csak a kétszeres felnőtt-vb-aranyérmes orosz, Musza Jevlojev tudta megállítani; a jóval tapasztaltabb rivális 3−0-ra nyert a belgrádi felnőtt egyéni világkupa döntőjében, az ifjú magyarnak így be kell érnie a becsülendő, és nagy bizakodásra okot adó ezüstéremmel.

Az utóbbi két év, 2018 és 2019 felnőtt-világbajnokával, az Eb-aranyérmes orosz Musza Jevlojevvel állt szemben Belgrádban az ESMTK még mindig csak juniorkorú kötöttfogású U20-as Európa-bajnok birkózója, Szőke Alex. A döntőben a tét a felnőtt egyéni világkupa-győzelem…

Szőke Alex (kékben) ezüstérmet szerzett a belgrádi felnőtt egyéni világkupán Forrás: MBSZ
Szőke Alex (kékben) ezüstérmet szerzett a belgrádi felnőtt egyéni világkupán Forrás: MBSZ
Az első menetben kiegyenlítettnek látszódott a küzdelem, valamelyest az orosz volt az aktívabb, és ezt a bírók is észrevették, akik a passzivitásért járó egy pontot Jevlojevnek ítélték, ezzel együtt Alexet küldték le a szőnyegre. Remekül, mondhatni tökéletesen védekezett az ifjú magyar; Musza legalább hat másodpercig kereste rajta a fogást, végül elindította a pörgetését − csakhogy Alex résen volt, a fordulás közben is megtartotta pozícióját. A menetet egy nullra nyerte az orosz. A második felvonás elején Szőke egyáltalán nem uralt helyzetből, elhamarkodottan indított csípődobást, és ezt bizony megkontrázta az orosz; kettő pont járt érte, összességében már 3−0-ra vezetett. Alex minden igyekezete hiábavalónak tűnt, rutinból és erőből ötösre vizsgázott Jevlojev, aki a mérkőzés végéig megtartotta előnyét, és így az aranyérem is az ő nyakába kerülhetett. Fiatal honfitársunknak ezúttal be kell érnie a becsülendő, és nagy bizakodásra okot adó ezüstéremmel. Főleg amiatt, mert Alex a fináléig vezető úton legyőzte a görög Mihail Joszifidiszt, a tavalyi Ázsia-bajnokot, a kirgiz Uzur Dzsuzupbekovot és a csehek Eb-ötödik helyezettjét, Artur Omarovot. Szőkén kívül másik magyar utánpótláskorúnak, a szintén kötöttfogású Kecskeméti Krisztiánnak (60 kg) szurkolhattunk még helyosztón, miután a vigaszágon technikai tussal (10−0) legyőzte az izraeli Abere Fetenét. A bronzmérkőzésen megküzdhetett a szerbek Európa-bajnokával, vb-bronzérmesével, a nála 15 évvel idősebb Kristjan Frissel. A párharcot két passzivitási pont döntötte el; az első és a második menetben is a szerbet látták aktívabbnak a bírók, így Fris 2−0-ra megnyerte a meccset, ezzel együtt a harmadik helyen zárt hazai szőnyegen. Krisztián pedig az ötödik hellyel büszkélkedhet. Hétfőn félelőtt a női birkózók küzdelme is megkezdődött. Kétszeres kadét Európa-bajnokunk, Szél Anna (62 kg) az első körben 7−0-ra kikapott az indiaiak kadét-világbajnokától, Sonamtól, ám a vigaszágban még bízhatott. Csakhogy a rivális szoros csatában 5−4-es vereséget szenvedett az U23-as Eb-aranyérmes ukrán Ilona Prokopevnyuktól, így a magyar búcsúzni kényszerült. További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.