UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2020-12-14 16:53

Sportlövészet: a fiatalság Török Ferenc egyik legfőbb fegyvere

A Mol Alapítvány által is támogatott 17 éves sportlövő, Török Ferenc jövőre már hivatalosan is abban a korosztályban versenyez, amelyben két éve halmozza a sikereket.

Múlt hét pénteken a sportlövők már a jövő február végén kezdődő finnországi 10 méteres Európa-bajnokságra tartották meg az első válogatóversenyt a háromból. A szombathelyi Savaria-kupán ott volt a Csepel Lövész Egylet 17 éves puskás ígérete, Török Ferenc is, aki ezúttal az alapversenyből nem tudta magát kvalifikálni a döntőbe.

Török Ferenc az egyéni érmeket is elkezdené gyűjteni a világversenyeken Fotó: Livian Art Photography
Török Ferenc az egyéni érmeket is elkezdené gyűjteni a világversenyeken Fotó: Livian Art Photography
„Az elmúlt esztendőm legrosszabb eredményét lőttem – mondja az utolsó éves ifi versenyző. – Nem is vagyok megelégedve. A felkészülés rendben volt, de mindenkivel előfordul, hogy néha rossz napot fog ki. A testhelyzetemmel sokat küzdöttem, nem is sikerült megtalálnom az ideálist, de természetesen továbbra is az a cél, hogy kijussak az Európa-bajnokságra. Már csak a másik két válogató eredményére támaszkodhatok, hiszen a háromból a két legjobb számít, így remélem, ez fog kiesni a végelszámolásnál.” Deme Zoltán tanítványának nem lenne újdonság, ha bekerülne a háromfős junior Eb-csapatba (ha a felnőttbe, az igen), hiszen az elmúlt  két évben társainál fiatalabbként is ott volt a rangos nemzetközi viadalokon. Idén év elején például a lengyelországi légfegyveres kontinensbajnokságon a juniorcsapattal már másodszor nyert aranyérmet (ezúttal Hammerl Somával és Pekler Zalánnal kiegészülve), és az egyéni fináléba is bejutott, amelyben a hatodik helyen zárt. „A döntőt és a magas pulzusszámot még szokni kell a nemzetközi versenyeken” – vélekedik szerényen. Hogy a legjobbak között tovább gyűjthesse a tapasztalatokat, a nyáron is sokat edzett.
Török Ferenc idén puskát cserélt, de a céljai nem változtak Fotó: Livian Art Photography
Török Ferenc idén puskát cserélt, de a céljai nem változtak Fotó: Livian Art Photography
„Tudtam járni edzeni a karantén alatt is, az egész időszak a felkészüléssel telt. Az online oktatás mellett jobban beoszthattam a napjaim, és miután utazni sem kellett sehová, sok időm felszabadult. Ezt mindet a gyakorlásra fordítottam.” Talán ennek is köszönhető, hogy Török a szeptember végi 50 méteres ifjúsági országos bajnokság fekvő versenyében bajnoki címet szerzett, míg összetettben – némi csalódottságára egy körrel elmaradva a győztes Wittman Pétertől  – ezüstérmes lett. „Összességében pozitív, és az előre lépésem szempontjából hasznos év volt. Légfegyverrel tudtam hozni az elvárt szintet, és mind a három testhelyzetben, valamint a fekvőben is sokat fejlődtem. Ehhez hozzájárult, hogy a szövetség segítségével teljesen új, felső kategóriás puskához jutottam, a Mol Alapítvány támogatása pedig a lőszerek megvásárlásában, és a lőállás bérlésében jelentett rengeteget. A Csepel Lövész Egyletnek nincs ugyanis ötven méteres lőtere.” A puska minősége igen csak számít. Ezt a versenyző is megerősíti, bár az is igaz, hogy tavaly a hatvanas években gyártott, nyugat-németországi fegyverével is ifjúsági csúcsot lőtt (624.5 kör) fekvőben a korosztályos országos bajnokságon.  Az új felszereléssel mégis bizakodóbban tekinthet a jövőbe. „Szeretnék ott lenni a finnországi Eb-n. Ha nem is felnőttben, juniorban mindenképp. Az érem nem elvárás, de előbb-utóbb már egyéniben is fel akarok állni a dobogóra. Csapatban pedig csak a címvédés lehet a cél. Jövőre a perui junior-világbajnokság lebeg leginkább a szemem előtt, de lesz ötven méteres junior Eb is, amire még elég sokat kell edzenem. Olimpia? Ha minden lépés kijön, akkor talán benne lehet a kvalifikáció a pakliban. Az utolsó pillanatig hinni kell, de még nem érzem szükségesnek, hogy felnőtt Eb-n szerepeljek és kvótát szerezzek. Még van időm, hogy nagy dolgokat vigyek véghez.” További korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.