UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2020-12-14 08:57

Torna: „Megtérült a rengeteg munka és lemondás” – Balázs Krisztián

A 18 éves Balázs Krisztián szerint pályafutása legnagyobb sikerét érte el a tornászok ifjúsági Eb-jén szerzett aranyérmével.

Az utánpótlás-világversenyeken a 18 éves Balázs Krisztián egyéni aranyérme eddig váratott magára. Az FTC-Telekom kiválósága az utolsó korosztályos fellépésén, a fiútornászok a törökországi Mersinben rendezett ifjúsági Európa-bajnokságán miután csapatban a második, egyéni összetettben a harmadik lett, a szerenkénti döntőkben az egyik legerősebb szerén, a nyújtón már a legjobbnak bizonyult.

A nyújtó érmesei középen Balázs Krisztiánnal  •  Forrás: European Gymnastics
A nyújtó érmesei középen Balázs Krisztiánnal • Forrás: European Gymnastics
Nagy Zoltán tanítványának az ifi Eb előtt volt már az ifjúsági olimpiáról egyéni ezüst- és bronzérme, az EYOF-ról és a junior-világbajnokságról harmadik helye, továbbá a dobogó második fokára két éve ugyanúgy az ifi Eb-n is felállhatott. Egy dolog hiányzott eddig: az egyéni arany. Most lett teljes a korosztályos kollekció. „Európa-bajnok vagyok, és bár az aranyérem nálam van, még nem fogtam fel teljesen – nyilatkozta Balázs Krisztián az utanpotlassport.hu-nak. – Nagyon jó verseny volt. A nyújtón két gyakorlattal készültem, a döntőben a nagyobbat mutattam be, és egészen jól is sikerült. Azután csak bíztam benne, hogy jó eredmény lesz belőle. A nyújtó után korlátra mentem, ezt a sorrendet edzésen sem szoktuk gyakorolni, váratlanul ért. És bár nyújtón akkor már érett az első hely, a korláton csak a gyakorlatra koncentráltam, ki tudtam zárni azt, hogy a másik szeren vezetek.”
Balázs Krisztián pályafutása legnagyobb sikere az Eb-arany nyújtón Forrás: European Gymnastics
Balázs Krisztián pályafutása legnagyobb sikere az Eb-arany nyújtón Forrás: European Gymnastics
Krisztiánnak az ifi olimpiáról már van aranyérme, de azt vegyes csapatban szerezte, így szerinte össze sem lehet hasonlítani a két győzelem értékét. A mostani első hely sokkal előkelőbb helyet kap sikereinek rangsorában. „Én a legtetejére tenném. Most azt érzem, hogy a rengeteg alázatos munka, lemondás, erőfeszítés megterült. Szép befejezéshez, egyben szép kezdethez értem. Bizakodva léphetek a felnőttkorosztályba.” A mersini Európa-bajnokságtól a járványhelyzet miatt számos ország versenyzői visszaléptek. Ha csak a csapatokat nézzük, a legutóbbi glasgow-i ifi Eb legjobb tíz válogatottja közül nyolc hiányzott. Csupán az akkor ötödik ukrán és a tizedik magyar együttes volt jelen Törökországban. És bár Krisztián már többször bizonyította, hogy korosztályában a világ élmezőnyébe tartozik, kíváncsiak voltunk, mi a véleménye azokról a visszhangokról, melyek többnyire úgy szólnak: oké, hogy arany, de nem volt ott a fél Európa! „Erre csak annyit tudok válaszolni, hogy mindenki a saját felelősségére döntött a részvételről. Mielőtt kiutaztunk, aláírtuk a hozzájáruló nyilatkozatot. Ezt volt, aki nem tette meg, ezzel nem foglalkoztam, én szerettem volna versenyezni. A felkészülés nagyon nehéz volt, de százszázalékosan odatettem magam. Úgy készültem, mint bármilyen nagy világeseményre, és azt a gyakorlatot mutattam be, amelyet a teljes mezőnyben is csináltam volna.” További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.