UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2020-12-18 09:03

Kosárlabda: Cziczás, Iványi és Székely is részt vesz Mizsér Attila mentorprogramjában

Az 1988-as szöuli olimpia csapatbajnoka, az ötszörös világbajnok öttusázó, Mizsér Attila mentorprogramjában ezúttal neves kosárlabdaedzők vesznek részt; a szakember egyik célja, hogy jobban működő kapcsolatok kialakítására tanítsa a mestereket, és ezáltal segítse a hazai sportot, ezzel együtt az utánpótlássportot.

Október elején rajtolt, tizenkét foglalkozásból álló mentorprogramban vesz részt hét neves kosárlabdaedző. Tanítójuk még nekik is hiteles lehet, hiszen az 1988-as, szöuli olimpiai csapatbajnoka, az ötszörös világbajnok öttusázó, Mizsér Attila segítségével fejlődhet a személyiségük és a szakmai hatékonyságuk. Mizsér öt éve tart a mostanihoz hasonló tréningeket − két éves kihagyással, amikor ugyanis elvállalta a végül meghiúsult 2024-es budapesti olimpia sportigazgatói pozícióját −, többek között az asztaliteniszezőknek, az öttusázóknak és a vitorlázóknak is tartott már előadásokat, sőt a Testnevelési Egyetemen egyaránt oktatta tapasztalatait. A tapasztalatait, amelyek nem csupán a sportból származnak: húsz évig a bankszakmában dolgozott. A kettőt együtt ötvözve építette fel a programját, amely nagy mértékben hasznosítható az utánpótlás-nevelésben is, hiszen az elsajátítható készségek között szerepel többek között a gyerekek hatékonyabb motiválása, a szülők megnyerése és a közösség összekovácsolása is.

Mizsér Attila a mentorprogramja segítségével Forrás: MOB
Mizsér Attila a mentorprogramja segítségével Forrás: MOB
„Kommunikációs és személyiségfejlődést, pedagógiai készletet kapunk Attilától – tökéletesen alkalmazhatjuk a munkánkban mindazt, amit megtanulunk. Jelenleg a program felénél járunk, de már most állíthatom, nagyon hiteles önismereti programot abszolválunk. A kosárlabda-szövetség úgy gondolta, érdemes elvégeznünk a képzést, és jól döntött. Tökéletes lehetőség arra, hogy bővítsem az edzői eszköztáramat, mi több, fejlesszem a kommunikációmat, ezáltal hatékonyabban működjek együtt a játékosokkal, a szülőkkel, a kollégákkal vagy épp a sajtóval. Jól érezzük magunkat, formáljuk egymást, és reméljük, az egész kosaras közösséget segíthetjük az új ismereteinkkel” – nyilatkozta honlapunknak a felnőtt női válogatott szövetségi kapitánya, Székely Norbert. Mizsér 2018 novemberében a MediaBook Kiadóval együttműködve könyvet adott ki Sportháromság címmel. A műben az élettapasztalataira alapozva a sportedzői munkában hasznosítható tudásanyagot foglalja össze. Ezután gőzerővel a mentorprogramra koncentrált, és ennek lett az eredménye, hogy a kosarasokkal együtt dolgozik.
Iványi Dalma felkészültebben, magabiztosabban dolgozik Forrás: gyorikosar.hu
Iványi Dalma felkészültebben, magabiztosabban dolgozik Forrás: gyorikosar.hu
„Nagyon hasznosak és érdekesek a foglalkozások. Átfogó és részletes képet kapunk arról, mit is jelent valójában mesternek, vezetőedzőnek lenni, emellett számos olyan tapasztalattal gazdagodunk, amely alkalmazásával a lehető leghatékonyabban segíthetjük a csapatunk és a játékosok fejlődését. Több új kommunikációs és konfliktuskezelési módszert is megismertünk, amelyeknek hála felkészültebben és magabiztosabban dolgozom” – írta levelében a tízszeres magyar bajnok, tizenegyszeres Magyar-kupagyőztes, kétszeres Euroliga-bronzérmes, 134-szeres válogatott irányító, Iványi Dalma, aki jelenleg a felnőtt női válogatott edzője, valamint az UNI Győr első osztályú bajnokságban szereplő együttesének vezetőedzője. A öttusázóklasszis célja, hogy jobban működő kapcsolatok kialakítására tanítsa a mestereket, és ezáltal segítse a hazai sportot, ezzel együtt az utánpótlássportot. „Attila eredményes sportolói múltja és a civil életben befutott sikeres pályafutása miatt abszolút hiteles mentor, és ez nagyon fontos. Tudatosult bennem, hogy az egyik legfontosabb eszköz az, hogy megfelelő módon kommunikáljak a játékosaimmal. Megtanulhatjuk, hogy vannak olyan problémák, amelyeket akár a megfelelő szó használatával megoldhatunk. Már most érzem, fejlődtem a motiválásban, a megfelelő csapategység kialakításában, mi több, saját magamat is jobban megismertem. Hiszem, hogy a most megszerzett tudás nagy hatással lesz a munkámra” – fogalmaz Cziczás László, az U20-as női válogatott korábbi vezetőedzője, a felnőtt női nemzeti együttes edzője. A mentor a folytatásban hatszor félnapos programokat hirdet: a birkózók, a cselgáncsozók, a sportlövők, a labdarúgók és a jégkorongozók egyaránt az érdeklődők közé tartoznak. „A hatszor háromórás képzés nagyjából lefedi a könyvemnek a tartalmát. A foglalkozásaim interaktívan zajlanak; természetesen jó, ha az ember elolvassa a Sportháromságot, de önmagában az nem elég. Sokan azt hiszik, rengeteget segít, ha hívnak olyan előadót, aki negyvenöt percen át beszél valamiről, de ez nem így van: kevés, hiszen gyakorolni is kell a hallottakat. Az óráimon beszélgetünk a tapasztalatainkról, egymást segítjük” − magyarázza Mizsér Attila.