UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2020-12-19 19:13

Birkózás: nyolc utánpótláskorú szerepelt a belgrádi felnőtt-világkupán

Több utánpótláskorú remekelt a felnőtt birkózók belgrádi világkupáján: a kötöttfogású Szőke Alex (97 kg) egészen a dobogó második fokáig menetelt, és noha a fiatalok közül egyedüliként ő szerzett érmet, akadtak még olyanok, akik nagy skalpokat gyűjtöttek, ezzel együtt kiérdemelték a szövetségi kapitányok elismerését.

A meghatározó birkózó-nagyhatalmak közül Dél-Korea, az Egyesült Államok, Grúzia, Irán, Japán, Kazahsztán és a skandináv országok nem vettek részt az évadzáró belgrádi világkupán, és a szakvezetők szerint a mezőny erőssége olyan volt, akár az Európa-bajnokságé – mindezt figyelembe véve a még mindig csak húszéves junior Európa-bajnok Szőke Alex büszke lehet arra, hogy ilyen fiatalon, ezen a szinten a dobogó második fokára állhatott a kötöttfogású 97 kilogrammosok mezőnyében. Keményen megküzdött érte: az aranycsatáig vezető úton legyőzte a görög Mihail Joszifidiszt, a tavalyi Ázsia-bajnokot, a kirgiz Uzur Dzsuzupbekovot és a csehek Eb-ötödik helyezettjét, Artur Omarovot. Mi több, a döntőben az oroszok kétszeres világbajnokával, Musza Jevlojevvel szemben is pariban volt, végül az erőfölényének és a rutinjának hála a jóval tapasztaltabb rivális nyert.

Szőke Alex (pirosban) csak az orosz világbajnok, Jevlojevtől kapott ki Forrás: UWW
Szőke Alex (pirosban) csak az orosz világbajnok, Jevlojevtől kapott ki Forrás: UWW
„A döntőben stresszmentesen mentem fel a szőnyegre, minimális drukk volt bennem, de azt leszámítva teljesen nyugodt voltam. Habár kikaptam, úgy érzem, győztesként távoztam: három szép győzelmet arattam, bejutottam a fináléba, és az első menetben kivédekeztem Jevlojev helyzetét lentről − ezt nem sokan mondhatják el magukról… Nem vagyok elkeseredve, mi több nagyon örülök és büszke vagyok”nyilatkozta honlapunknak Alex a történtek másnapján. „Remekül birkózott, ebben az évben is sokat fejlődött – értékel Szöul olimpiai bajnoka, a kötöttfogású válogatott szövetségi kapitánya, Sike András. – Jó sorsolást kapott, amellyel élni is tudott; mindenkit megvert, akit meglehetett, ráadásul az oroszt is nagy küzdelemre késztette. Alex súlycsoportjában nagyon át kell gondolni, ki képviselje a hazai színeket a tavaszi olimpiai kvalifikációs versenyen: Szőke mellett 2009 világbajnoka, Kiss Balázs és az U23-as vébé-aranyérmes Szilvássy Erik is ott szeretne lenni a japán fővárosban. Igazságosan kell döntenünk, továbbra is nyitott kérdés, melyikük léphet szőnyegre a tokiói repülőjegyért.” Szintén kötöttfogásban az ötödik helyen zárt a 21 éves Kecskeméti Krisztián (60 kg), aki a vigaszágon jutott el egészen a bronzcsatáig, amelyben a szerbek Európa-bajnokával, vb-bronzérmesével, a nála 15 évvel idősebb Kristjan Frissel szemben alulmaradt. A junior világ- és Európa-bajnok Takács István (20 éves) jól kezdett a 87 kilogrammosok mezőnyében, legyőzte ugyanis a világ- és Európa-bajnoki bronzérmes örmény Artur Sahinjant. A folytatásban nagyon szoros mérkőzésen kikapott a kétszeres Eb-aranyérmes szerb Zurabi Datunasvilitől, aki a döntőig nem jutott el, így Takács idő előtt búcsúzott. A junior Európa-bajnok Lévai Tamás (82 kg), valamint a junior vb- és Eb-harmadik Váncza István (67 kg) már az első mérkőzésén vereséget szenvedett, és kiesett. „Mindenkinek kedvező volt a sorsolása − a felnőtteket is beleértve, de ezzel a lehetőséggel is élni kell. Takács nagy skalpot szerzett, a szerb rivális ellen taktikai hiba miatt maradt alul. Váncza ezúttal nem tudta a februári, római felnőtt Európa-bajnokságon látott formáját megismételni, de nem szabad elkeserednie, dolgoznia kell tovább. Kecskeméti az összes hozható mérkőzésén diadalt aratott, hajszálon múlt a medálszerzése. Lévai Tamás pedig szépen harcolt, küzdött, de ezúttal a belorusz Kilujeu bizonyult jobbnak” − vélekedik a Magyar Birkózó Szövetség kétszeres kötöttfogású világbajnok szakmai igazgatója, Bácsi Péter.
Gamzatgedzsi Halidov (kékben) jól birkózott Szerbiában Forrás: UWW
Gamzatgedzsi Halidov (kékben) jól birkózott Szerbiában Forrás: UWW
A szabadfogásúak között az Oroszországból honosított junior Eb-harmadikunk, Gamzatgadzsi Halidov kiválóan rajtolt; a tavalyi Ázsia-bajnok, vb-bronzérmes indiai Kumar Ravival szemben nagyon szép, mondhatni bravúros sikert ért el. A párharc sok erőt kivett belőle, a negyeddöntőben közel sem mozgott már úgy, mint az első fordulóban; nagy különbségű vereséget szenvedett a szerb Eb-harmadik Sztevan Micsics ellen. „Súlyos térdsérülésből nemrégiben felépülve szerzett komoly skalpot – magyarázza a szabadfogású válogatott szövetségi kapitánya, Dvorák László. – Közel sem volt csúcsformában tehát, mégis megmutatta, számolni kell vele a legjobbak között, rendkívül biztató volt a teljesítménye.” A többi fiatal, az ifjúsági olimpiai ezüstérmes Szél Anna (62 kg) és a szabadfogású junior kontinensbajnoki harmadik Vida Csaba (79 kg) egy vesztes mérkőzés után idő előtt búcsúzott. További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.