UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2020-12-21 15:10

Úszás: Zombori Gábor egy junior Európa-bajnoki aranyérmet hiányol az utánpótláséveiből

Januártól már csak a felnőttversenyeken ugrik medencébe Zombori Gábor, a Budafóka SE 18 éves, a MOL Alapítvány által támogatott úszója, aki a kaposvári országos bajnokságon egy-egy ezüst- és bronzérmet nyert, a jövő évi tokiói olimpián pedig 400 m gyorson döntőesélyes lehet.

Tavaly, augusztus huszadikán megszerezte a magyar úszósport történetének harmadik egyéni junior-világbajnoki aranyérmét 400 m gyorson, junior-világbajnoki csúcsot és olimpiai A-szintet teljesített, amivel gyakorlatilag megváltotta a belépőjegyét Tokióba. Azóta kicsit csendesebb időszak köszöntött be rá, ami a versenyeket illeti. A decemberi, kaposvári felnőtt országos bajnokság volt az első komoly téttel bíró versenye a vb óta. Négyszázon ezüst-, 200 m gyorson pedig bronzérmet szerzett. „A kissé zaklatott felkészülésemet figyelembe véve, ezzel most teljesen elégedett vagyok, mert az ősszel sajnos nem mindig úgy mentek az edzések, ahogyan szerettem volna. Négyszázon most jó ez a 3:49-es idő, erre lehet építeni. Természetesen előjött néhány hiba, de ez nem baj, van idő kijavítani jövő nyárig.”

Zombori Gábor a felnőtt ob-val nem elégedetlen, az olimpián döntőt úszna Fotó: Derencsényi István/MÚSZ
Zombori Gábor a felnőtt ob-val nem elégedetlen, az olimpián döntőt úszna Fotó: Derencsényi István/MÚSZ
A vb-cím után megkérdőjelezhetetlen tagja lett volna már az idén is az olimpiai csapatnak. De nem pánikolt be a halasztástól. „Nekem ez könnyebb volt, mint egy olyan sportolónak, aki ezzel akarta/akarja megkoronázni a pályafutását. Szerintem már lehetett erre számítani a bejelentés előtti hetekben, ezért én lélekben felkészültem rá, hogy egy évvel csúszik a bemutatkozás. Sőt talán még jól is jöhet ez az egész, mert a rutinosabb ellenfeleim már túl sokat nem fejlődnek, miközben nekem sokat érhet ez a plusz év.” A plusz egy év azt is jelenti, hogy már nem indulhat az ifjúsági versenyeken. Ennek nem annyira örül. „Sokan nagyon nehezen élik meg a felnőtté válást a sporton belül. Így azért valamivel könnyebb, hogy nem a ranglista huszadik helyezettjeként kell ezt megtennem. Az egy, amit nagyon sajnálok, hogy egyszeres junior Európa-bajnok sem vagyok, pedig az idén jó esélyem lett volna nyerni, ha nem marad el. A világbajnokság kárpótol persze, de van bennem hiányérzet.” A Budafóka SE úszója - aki a Mol Alapítvány támogatását új felszerelések vásárlására fordította – próbál nem terhet tenni magára eddigi legfontosabb versenye előtt. Az jó eredményért harcol, de közben szeretné kiélvezni a lehetőséget, ami ilyen fiatalon megadatik neki. „A tavaly úszott 3:46.06-os időmmel jelenleg négyszáz gyorson hatodik helyezett vagyok a világon, nem tudom, ez mennyire reális egyáltalán most. Ha ezt tudnám tartani, akkor az az idő nem csak arra lenne elég, hogy kiránduljak egy jót. Szeretnék bemenni negyvenhat alá és azzal már nehéz lenne elképzelni, hogy ne jussak be a döntőbe. De közben meg, ha nem kerülök a legjobb nyolcba, akkor is boldogan fogok kiszállni a vízből, mert elmondhatom magamról, hogy részt vettem az olimpián.” További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.