UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2020-12-23 13:33

Sí: az alpesi szakág legjobbjának választott Tóth Zitának „fel kell kötnie a gatyát”, mert csak fiúkkal edz

Harmadszor választották meg Magyarországon az év női alpesi sízőjének a 18 éves Tóth Zitát, akit a januári ifjúsági olimpiáról, az új csapatáról és a 2021-es céljairól is kérdeztünk.

A két magyar alpesi síző egyike volt a januári, lausanne-i téli ifjúsági olimpián Tóth Zita, aki egy 16. és egy 17. helyezéssel zárta az eseményt. Akkor azzal nem volt maradéktalanul elégedett. „Nagy élmény volt egy ekkora eseményen képviselni Magyarországot, de csalódott is voltam, mert érmet akartam nyerni – kezdte honlapunknak az Ausztriában készülő 18 éves sportoló. – Sok tapasztalatot szereztem, és az olimpia után újra bele is jöttem a sízésbe. Szerintem mentálisan rontottam el, jobban izgultam, mint általában, nagyon bizonyítani akartam. Meg kellett tanulnom, hogy hiába van szó nagyon fontos versenyről, nem szabad túlgondolni, csak azt kell csinálnom, amit tudok.” Után a 2019/20-as szezon további versenyein pedig nagyon jól szerepelt, javított a FIS-pontjain és megnyerte az Ausztriában felnőtt országos bajnokságot, ami mindent egybevetve a harmincadik magyar bajnoki címe volt.

Tóth Zita jól kezdte a szezon, de elsősorban a 2022-es pekingi olimpiára készül Forrás: skihungary.hu
Tóth Zita jól kezdte a szezon, de elsősorban a 2022-es pekingi olimpiára készül Forrás: skihungary.hu
Az idén új csapatba került, ugyanúgy Ausztriában készül, a szintén az év legjobbjának választott Úry Bálinttal, illetve a pjongcsangi téli olimpiát megjárt Kékesi Mártonnal. „Nagyon profi közegben találtam magamat, és a két magyar fiú mellett is nagyon jó edzőtársaim vannak, osztrák és német világkupaszintű versenyzők. És csak fiúk, én vagyok egyedül lány, vagyis rendesen fel kell kötnöm a gatyát, hogy lépést tudjak tartani velük. Az első őszi verseny elég jól sikerült, de mivel új technikát tanulok, türelmesnek kell lennem, hogy ez valóban beérjen.” A Vasas SC Tirolban készülő sportolóját az idén harmadik alkalommal választották meg az év legjobb alpesi sízőjének, amire persze nagyon büszke. „Természetesen örülök neki, ez hatalmas megtiszteltetés. Kicsiként mindig ilyesmiről álmodtam, hogy én legyek a legjobb magyar síző. Az újabb elismerés azt mutatja, hogy jó úton haladok, és erre szeretnék továbbmenni.” A célok pedig az idő előrehaladtával egyre csak nagyobbak lesznek. „Úgy érzem, hogy most egy kicsit hosszabb távon kell gondolkodnom, és ahogyan mondtam, türelmesnek kell lennem. A márciusi ifjúsági világbajnokságon, az Európa-kupa versenyeken fogok indulni és lehet, hogy a felnőtt világbajnokságra is elmegyek, de a legfontosabbnak a 2022-es pekingi olimpiát tartom. Ezért mostantól számítva egy év múlva szeretnék igazán csúcsformába kerülni.” További korosztályos hírek SÍSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.