UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2020-12-24 11:16

Jégkorong: karácsony első napján kezdődik a juniorok elitvébéje

Pénteken kezdődik, és egészen január ötödikéig tart a kanadai Edmontonban az U20-as A csoportos jégkorong-világbajnokság; a torna magyar idő szerint 20 órakor a Svájc–Szlovákia összecsapással indul.

Furcsa döntés hozott az ősszel az IIHF (Nemzetközi Jégkorong Szövetség): valamennyi világbajnokságot törölt – beleértve az U20-as magyarok decemberre tervezett I/A csoportos tornáját – leszámítva A csoportos világbajnokságokat. Így a koronavírus-járvány óta az első esemény a karácsony első napján kezdődő U20-as világbajnokság lesz a kanadai Edmontonban. A mostanra szokásossá vált „buborék-rendszerben” bonyolódó eseményt a helyi NHL-csapat, az Oilers otthonául szolgáló, csaknem 20 ezer néző befogadására alkalmas (ám ezúttal majd természetesen az ürességtől kongó) Rogers Place-arénában tartják.

Az NHL-be draftolt Marco Rossi az elitvébén is az osztrákok egyik kulcsjátékosa lehet Fotó: Andri Basevych/IIHF
Az NHL-be draftolt Marco Rossi az elitvébén is az osztrákok egyik kulcsjátékosa lehet Fotó: Andri Basevych/IIHF
Huszonötödikén magyar idő szerint nyolc órakor kezdődik a nyitómérkőzés, amelyet nem a hazai csapat, hanem Svájc és Szlovákia együttese vív. A házigazda másnap este mutatkozik be a német válogatott ellen. Ami a lebonyolítást illeti, a két ötfős csoport első négy-négy helyezettje bejut a negyeddöntőbe, ugyanakkor az alsóbb osztályú tornák törlése miatt kieső az idén nem lesz. Számunka érdekes lehet, hogy a magyar jégkorongot nem fényévekkel megelőző osztrákok is a legszűkebb elitben, a világ legjobb tíz csapata között szerepelhetnek. Nagyon készülnek a tornára, szövetségi kapitányuk, Luis Lindner így nyilatkozott a torna előtt a nemzetközi szövetség honlapjának: „A legjobb játékunkat szeretnénk megmutatni, és világossá tenni, hogy Ausztria nem a kenguruk földje. Ez az egyik legfontosabb célom ezen a héten, hogy az emberek megtanulják, hol van az országunk, és ne keverjék össze Ausztráliával. Azt szeretném, ha megtanulnák Bécs nevét és látnák, hogy igenis tudunk hokizni.” Az osztrákoknak a bemutatkozó-mérkőzésükön sem lesz már egyszerű feladatuk, szombat este a január 5-i döntőre is esélyes Egyesült Államok csapatával találkoznak az első fordulóban.

U20-as A csoportos jégkorong-világbajnokság, Edmonton (Kanada) A csoport: Kanada, Finnország, Svájc, Szlovákia, Németország B csoport: Oroszország, Svédország, Egyesült Államok, Csehország, Ausztria

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.