UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2020-12-24 08:43

Vízilabda: a juniorválogatott összetartásán bizonyíthattak az ob I legjobb fiataljai

Számos utánpótláskorú vízilabdázó szerepelt kimagaslóan a férfi ob I őszi szezonjában, közülük huszonöten még az ünnepek előtt találkoztak a juniorválogatottban.

A férfi vízilabda ob I őszi szezonjában minden eddiginél több utánpótláskorú játékos kapott szerepet. Persze, ez nagyban a koronavírus-járványnak köszönhető, hiszen számos csapat felnőttjátékosai kerültek kevesebb vagy hosszabb időre karanténba. A mély vízbe dobott tinédzserek minden alkalommal igyekeztek élni a lehetőséggel, de szép számmal vannak olyan játékosok is, akik a pandémiától függetlenül töltötték a medencében a mérkőzéseket. Ráadásul többen a tabella első feléhez tartozó gárdákban váltak meghatározó pólósokká.

Konarik Ákos a bajnokságot vezető Szolnokban szállítja a gólokat Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ
Konarik Ákos a bajnokságot vezető Szolnokban szállítja a gólokat Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ
A bajnoki szezon és a nemzetközi kupamérkőzések során kimagaslóan teljesítő fiatalokat Cseh Sándor utánpótlásért felelős szakmai vezető is figyelemmel kísérte, és a munkájuk visszajelzéseként meg is hívta őket (kit újból, kit először) a juniorválogatott decemberi összetartására, melyen a felnőtt nemzeti csapattal közösen gyakoroltak az ígéretek. „Belevágtunk a közepébe, sok lépcsőfokot ugrottunk hirtelen, de így fel lehetett mérni, hogy a játékosok hol tartanak, és ki mit tud kihozni ebből a közegből. A hozzáállással elégedett voltam, de az egyéni teljesítmények között már nagy különbségek voltak” – értékelte a szakember a kétkapuzásokat a szövetség honlapjának. A 2001-es és 2002-es születésűeket magába foglaló korosztályban (fiatalabb is feltűnt a keretben) természetesen ott volt a szövetség pontszámítása alapján jelenleg az ob I második legértékesebb játékosa, a góllövőlista negyedik helyezettje, Vigvári Vendel az FTC-ből és a Szolnokban egyhamar alapemberré avanzsálódó, kivételes adottságait a nívós tétmeccseken is rendre megcsillogtató Konarik Ákos is. Kettejüket Märcz Tamás szövetségi kapitány a felnőttek edzésére is meginvitálta. A huszonötfős juniorkeretben – bár nem mindenki tudott részt venni a négynapos összetartáson – tíz különböző első osztályú csapat játékosai voltak érdekeltek. A legtöbb vízilabdázót, ötöt, az UVSE adta, az FTC-ből és a KSI-ből négy-négy fiatal neve szerepelt a listán. „Általánosságban mondhatom, hogy nem szoktam pusztán azzal elégedett lenni, ha valaki bekerül az ob I-be, és aztán ott elkezd jól játszani – fogalmazott Cseh Sándor– Egyrészt az ob I-es mezőny második fele nagyon sok fiatalból áll, és nem mindig ütik meg a csapatok az élvonal mércéjét, másrészt sok helyütt azért játszanak a fiatalok, mert nincs más, aki játsszon helyettük. Természetesen ez nem általánosítás, és akadnak olyanok, akik valóban kiemelkednek a mezőny tehetségei közül. Alapvetően azt szoktam megfogalmazni a srácoknak, hogy mi az, ami nemzetközi szinten a korosztályukban már elvárás. Gondolok itt az erőre, mint első számú követelményre: a lábtempó erősségére, a fizikai erőre, a gyorsaságra, a blokkolások magasságára. Anélkül, hogy felsorolnám a többi elvárást, már ezekben is nagyon sok játékosnak kell még sokat fejlődnie a közeljövőben. Hiszen mindennek ez az alapja.” A szakember szerint a játékosok eltérő mennyiségben mutattak előrelépést az elmúlt hónapok során, azt pedig, hogy a csapat összességében hol tart a felkészülésben, a több hiányzó miatt nehéz meghatározni. Ha minden a tervek szerint alakul, a legidősebb korosztályos válogatott jövőre a junior-világbajnokságon szerepel.

A juniorválogatott meghívott kerete a decemberi összetartásra Kapusok: Gyapjas Brendon (FTC), Korom Dániel (Vasas SC), Prágay Botond (UVSE), Szalai Márk (KSI) Mezőnyjátékosok: Aranyi Máté (UVSE), Batizi Benedek (BVSC-Zugló), Bozó Péter (Szentesi VK), Bóbis Botond (Vasas SC), Gábor Ĺőrinc (KSI), Kevi Bendegúz (Budapesti Honvéd), Konarik Ákos (Szolnoki Dózsa), Kókai Szilárd (PVSK), Lantos István (KSI), Mészáros Mátyás (BVSC-Zugló), Molnár Erik (UVSE), Nyíri Balázs (FTC), Pető Attila (KSI), Sólyom Levente (PVSK), Szabó Bence (FTC), Szeghalmi Zsombor (Szolnoki Dózsa), Szieben András (UVSE), Sziládi Kristóf (OSC Újbuda), Vigvári Vendel (FTC), Vigvári Vince (UVSE), Vismeg Zsombor (Miskolc)

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.