UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2020-12-26 12:35

Birkózás: akadtak utánpótlásbravúrok 2020-ban

Noha a birkózók összes utánpótlás-világversenye elmaradt, voltak olyan fiatalok, akik a felnőttek között remekeltek 2020-ban; például a két kötöttfogású, Szőke Alex (97 kg) és Váncza István (67 kg).

Váncza István a római felnőtt Európa-bajnoksgáon Forrás: birkozoszov.hu
Váncza István a római felnőtt Európa-bajnoksgáon Forrás: birkozoszov.hu
Az utánpótláskorú birkózóknak egyetlen világversenyt sem tartottak meg 2020-ban; a nemzetközi szövetség többek között a hazai rendezésű kadét-világbajnokságot is törölte a naptárból. Pedig meglehetősen jól indult az év a fiataloknak: februárban, a római Európa-bajnokságon két kötöttfogású reménységünk is remekelt. A 20 éves junior Európa- és világbajnoki bronzérmes Váncza István 0−7-es hátrányból fordított az ifjúsági olimpiai bajnok azeri Islambek Dadovval szemben, majd az U23-as Európa-bajnok, lengyel Roman Pacurkowski ellen aratott diadalt, ám a negyeddöntőben megállította őt az orosz Naszir Abdullajev. Váncza élhetett a vigaszág lehetőségével, és meg is tette azt: technikai tussal (10−0) verte a bolgár Dejvid Dimitrovot, így a bronzcsatában megküzdhetett a tavalyi Eb-harmadik örmény Karen Aszlanjannal, akivel már nem bírt, szóval be kellett érnie a becsülendő, esetében egyértelműen bravúros ötödik hellyel. Két évvel ezelőtt, a budapesti világbajnokságon a vb-aranyérmes Kiss Balázst a szerb Mihail Kadzsaja győzte le a bronzmérkőzésen. A Grúziából honosított versenyző azóta még egy vb-harmadik helyet nyert 2019-ben, Nur-Szultanban, ráadásul Eb-ezüstéremmel is büszkélkedhet. Junior Európa-bajnokunk, Szőke Alex kiváló teljesítménnyel nyert a klasszis ellen Rómában. Más kérdés, hogy a folytatásban kiesett a magyar.
Szőke Alex (kékben) ezüstérmet szerzett a belgrádi felnőtt egyéni világkupán Forrás: MBSZ
Szőke Alex (kékben) ezüstérmet szerzett a belgrádi felnőtt egyéni világkupán Forrás: MBSZ
Alex nem csupán Olaszországban, hanem a nemrégiben véget ért, belgrádi felnőtt egyéni világkupán is villant − ezúttal jóval nagyobbat, hiszen ezüstérmet nyert. Keményen megküzdött érte: az aranycsatáig vezető úton legyőzte a görög Mihail Joszifidiszt, a tavalyi Ázsia-bajnokot, a kirgiz Uzur Dzsuzupbekovot és a csehek Eb-ötödik helyezettjét, Artur Omarovot. Mi több, a döntőben az oroszok kétszeres világbajnokával, Musza Jevlojevvel szemben is pariban volt, végül az erőfölényének és a rutinjának hála a jóval tapasztaltabb rivális nyert. „Rómában viszonylag fiatal csapattal szerepelt jól a válogatott. Váncza birkózása üde színfoltja volt a viadalnak, elvárások nélkül nyújtott kiemelkedőt. A sportág egyik nagy hazai reménysége, mondhatni, virtuóz; kiváló képességekkel van megáldva, technikailag is rendben van, fejben ugyanakkor még sokat kell fejlődnie. Szőke korán érő típus, sajnos le kellett mondjon arról, hogy a junior-világbajnokságon szerepeljen, pedig a súlycsoport egyik legnagyobb favoritja lett volna. Nem titkolt célja, hogy kvalifikálja magát a 2021-re halasztott tokiói olimpiára, persze ebbe lesz némi beleszólása Kiss Balázsnak és az U23-as világbajnok Szilvássy Eriknek is” – vélekedik a szövetség sportigazgatója, a kötöttfogásban kétszeres világbajnok Bácsi Péter. A világkupán egyébként szintén kötöttfogásban az ötödik helyen zárt a 21 éves Kecskeméti Krisztián (60 kg), és a két srácon kívül is akadtak olyanok, akik szép skalpokat szereztek − így a junior világ- és Európa-bajnok Takács István (87 kg) és a junior Eb-harmadikunk, Gamzatgadzsi Halidov (57 kg), ők azonban idő előtt búcsúztak a viadaltól. A hazai birkózók 2019-ben 35 éremet nyertek a világversenyeken. Kíváncsiak voltunk arra, mit veszítettek egy évvel később. „A szövetségnek és a sportolóknak egyaránt nagyon fontosak az utánpótlás-világversenyek. Utolsóéves juniorként szükségszerű a jó eredmény elérése a nemzetközi porondon, ez ugyanis nagy lendületet adhat a felnőttmezőnybe való átlépéshez. Az U23-as kategóriát pont emiatt tartom kiváló kezdeményezésnek; az ifjaknak több esélyük nyílik érmeket nyerni a világeseményeken. Minden korosztályban lettek volna dobogóra aspiráns birkózóink, azt azonban nehéz megmondani, mi lett volna, ha…” További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.