UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Evezés

2020-12-27 09:03

Evezés: bronzéremig vitte a hullámvasút a kormányos négyest az ifjúsági Eb-n

A magyar evezős sport egyetlen érmét szerezte a 2020-as felnőtt- és korosztályos világversenyeken a Koncsik Dominik, Gosztola Balázs, Varga Koppány, Boros Bálint, (kormányos: Fülöp Adrienn) összetételű kormányos négyes az ifjúsági Európa-bajnokságon. Ifj. Pergel László tanítványai nem akármilyen hullámvasút végén jutottak el a dobogó legalsó fokáig Belgrádban.

Heves érzelmek szabadultak fel a Csepel Evezős Klub fiataljaiban a belgrádi ifjúsági Európa-bajnokság kormányos négyes fináléját követően. Maga a döntő is izgalmasan alakult, hiszen a Koncsik Dominik, Gosztola Balázs, Varga Koppány, Boros Bálint (kormányos: Fülöp Adrienn) alkotta egység nagyon magabiztosan versenyezve, az élen evező ukrán és francia hajóra tapadva, végig harmadik pozícióban haladt, azonban a táv utolsó pár száz méterén az orosz egység nagy hajrába kezdett, és végül célfotó döntött a bronzérem sorsáról. A mieink azonban meg tudták tartani pozíciójukat a finisben, ezzel harmadikok lettek a belgrádi korosztályos kontinensviadalon. Ez főleg az Eb előzményeit ismerve megsüvegelendő teljesítmény.

A kormányos négyes bronzéremmel térhetett haza a belgrádi ifjúsági Eb-ről Fotó: Czucz Bálint/Magyar Evezős Szövetség
A kormányos négyes bronzéremmel térhetett haza a belgrádi ifjúsági Eb-ről Fotó: Czucz Bálint/Magyar Evezős Szövetség
„Remek eredmény, a fiataloknak és nekem is ez az eddigi legnagyobb siker, amit elértünk! – büszkélkedik ifj. Pergel László, a Csepel Evezős Klub edzője. – A felkészülésünk mindennek nevezhető volt, csak optimálisnak nem. Senkinek nem azt az érzelmi hullámvasutat, amelyen nekem és a tanítványaimnak keresztül kellett mennünk, de tudom, ez most egy ilyen év volt, a többi klubnak és sportágnak sem volt könnyebb dolga 2020-ban.” Hogy pontosan milyen nehézségeken kellett túllendülniük a csepeli evezősöknek, arról napestig mesélhetne a tréner. „Ami a mi történetünket illeti, eleve az bizonytalanságot szült, hogy egyáltalán milyen létszámú csapattal veszünk részt az ifjúsági Eb-n, különösen annak fényében, hogy Szerbiában akkoriban jóval rosszabb volt a járványhelyzet, mint itthon. Már el is küldtem a srácokat pihenni, amikor végül is az a döntés született, hogy mégis mehetünk az Eb-re. Fontos, hogy a szövetség támogatásával az Eb előtt elkülönülten, önkéntes karanténban készülhettünk, de a legutolsó tesztek eredményei így is sokkoltak: két versenyzőnknek is pozitív lett, így tudtuk: a kettest sajnos fel kell áldoznunk. Innentől kezdve már célzottan a kormányos négyesre készültünk.” Pillanatok múlva már a kontinensviadal helyszínén találta magát a fertőzések által megtépázott társaság. Azt, hogy egy nap alatt hogyan szokott össze ennyire a korábban ebben a felállásban még soha nem versenyző alakulat, csakis a titkos recept kifőzője képes megválaszolni. „Juhász Tamást, aki Koncsik Dominikkel kettest ment volna, valamint Szentpáli Balázst és Bózsó Szilvesztert, akik pedig a négyesben szerepeltek volna, nagyon sajnálom, mert rengeteget dolgoztak azért, hogy Belgrádban ott legyenek. Megérdemelték volna – szögezi le mindenekelőtt a mester. – Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az ő kidőlésük után is maradt elég emberünk, ráadásul a hirtelen beugrók, Koncsik Dominik és Gosztola Balázs is csepeliek, az én tanítványaim, szóval nem érte őket váratlanul az, hogy Varga Koppánnyal, Boros Bálinttal és a kormányos Fülöp Adriennel kellett egy hajóban evezniük. A mindennapokban is törekszem rá, hogy az edzéseken változatosan, különböző felállásokban készüljenek a versenyzőim, és úgy gondolom, az ifi Eb-n ennek a gyümölcse köszönt vissza, hiszen a csapat, noha korábban sosem szerepelt világversenyen ilyen összeállításban, azonnal egységgé kovácsolódott. És furcsán hangozhat, de szerintem éppen ennek köszönhetjük a bronzérmet. A végén nagyon ránk jöttek az oroszok, mi viszont – egymásért és az otthon maradókért – beküzdöttük magunkat a célba. Ezután mindenkiből előtörtek az érzelmek… Úgy örültünk, mintha aranyat szereztünk volna. Az előzmények után álmunkban sem gondoltunk bronzérmes végkimenetelre.” További korosztályos hírek EVEZÉSBEN a sportági aloldalunkon.