UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2020-12-27 12:08

Kézilabda: az edzésmunka is jelentősen sérült a járványhelyzet miatt, az elmaradt világversenyek hiányozhatnak

Nehéz hónapok állnak kézlabdázóink mögött a járványhelyzeten túl a folyamatos terembezárások, az elmaradt bajnokik sora és a törölt korosztályos világversenyek miatt. Zsiga Gyulával, az MKSZ utánpótlás-fejlesztési igazgatójával beszélgettünk.

Hogy lehet egy ilyen évet értékelni? – tette fel a kérdést beszélgetésünk kezdetekor a korábbi BL-győztes kézilabdaedző, jelenleg az MKSZ utánpótlás-fejlesztési igazgatójaként dolgozó Zsiga Gyula. S kár vitatni, a felvetés jogos, szinte semmilyen kézzelfogható eredményről nem tudunk beszámolni, az utánpótlás-világversenyeket egytől egyig törölték vagy halasztották. Így természetesen a kézilabdapályákon is a koronavírus-járvány határozott meg mindent. „Kezdetben nem is lehetett sejteni, hogy mi lesz ebből az egészből. Az első karanténos időszak majdnem négy hónapig tartott, akkor szinten tartásra kellett törekedni, és bízni abban, hogy hamarosan véget érnek a nehézségek. A második hullám aztán újra olyan intézménybezárási áradatot hozott, amely nagyon sokakat ellehetetlenített. Edzéshelyszínek nélkül borzasztó nehéz tudatosan és jól dolgozni.”

Tavaly júliusban, Győrben  Eb-t nyert a női juniorválogatott; azóta sokat változott a világ... Fotó: Krizsán Csaba/MTI
Tavaly júliusban, Győrben Eb-t nyert a női juniorválogatott; azóta sokat változott a világ... Fotó: Krizsán Csaba/MTI
Mint az ismert, márciusban egyértelművé vált, hogy a szövetség nem tudja befejezni a bajnokságokat, nem hirdettek győztest, hanem a 2018/19-es évad eredményeit vették alapul a mostani szezon kiírásakor. Majd szeptemberben elkezdték a bajnokságokat. „Valóban, de a legkisebbek versenyeit nagyon nehéz volt így megvalósítani a már említett terembezárások miatt. Volt egy-két szerencsés egyesület, amely meg tudta oldani, de nem az volt a jellemző. Ezért a serdülőknél fiatalabb korosztályokban a tabellát megszüntettük, most arra törekszünk, hogy a földrajzilag egymáshoz közel elhelyezkedő csapatok tudjanak egymással játszani. Az ifjúságiak és a serdülők között is sok az elmaradt bajnoki, ezt különféle engedményekkel próbáljuk orvosolni, és amikor majd reményeink szerint tavasszal újraindul a rendszer, mindent bepótolunk.” A korosztályos válogatottak eseményeivel kapcsolatban pedig még rosszabb a helyzet. A járvány kezdete óta gyakorlatilag nem volt nemzetközi mérkőzés. „Borzasztó nehéz ez az időszak nekik is. Nincs lehetőség arra, hogy lemérjük magunkat más nemzeti csapatok ellen, biztosan nyomot fog hagyni (az ellenfeleinkben is), csak azt nem tudjuk, milyen mértékben. Az utánpótlásban természetesen az edzésmunka a legfontosabb és így most az is sérül. A játékosok, akik végigmentek a ranglétrán, persze azt sajnálják, hogy nem bontakozhatnak ki a világ- vagy Európa-bajnokságon. A jó hír, hogy ha minden rendben halad, a junior fiúk januárban játszhatnak a szlovák B válogatottal, és reményeink szerint azt már követheti a további sok-sok felkészülési meccs.” További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.