UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2020-12-29 16:53

Birkózás: Váncza István remekelt és az elvárások alatt is teljesített 2020-ban

Felemás évet zárt a magyar kötöttfogású birkózás 67 kilogrammos súlycsoportjának legnagyobb reménysége, a 21 éves Váncza István; februárban, a római felnőtt Európa-bajnokságon brillírozott, decemberben, a belgrádi felnőtt egyéni világkupán viszont egy mérkőzés után búcsúzott.

Az utánpótláskorú birkózóknak egyetlen világversenyt sem tartottak meg 2020-ban, ám akadtak olyan fiatalok, akik a felnőttmezőnyben jeleskedhettek. Közéjük tartozott a 20 éves junior Európa- és világbajnoki bronzérmes kötöttfogású Váncza István (67 kg) is, aki februárban, a római Európa-bajnokságon remekelt: rögtön az első meccsen 0−7-es hátrányból fordított az ifjúsági olimpiai bajnok azeri Islambek Dadovval szemben, majd az U23-as Európa-bajnok, lengyel Roman Pacurkowski ellen aratott diadalt, ám a negyeddöntőben megállította őt az orosz Naszir Abdullajev. Váncza élhetett a vigaszág lehetőségével, és meg is tette azt: technikai tussal (10−0) verte a bolgár Dejvid Dimitrovot, így a bronzcsatában megküzdhetett a tavalyi Eb-harmadik örmény Karen Aszlanjannal, akivel már nem bírt, szóval be kellett érnie a becsülendő, esetében egyértelműen bravúros ötödik hellyel.

Váncza István a római felnőtt Európa-bajnoksgáon Forrás: birkozoszov.hu
Váncza István a római felnőtt Európa-bajnoksgáon Forrás: birkozoszov.hu
„Jól értékelem az Olaszországban történteket, kiváló meccseken birkóztam, és olyan sportolókat győztem le, akikkel már komolyan számolnak a nemzetközi elitmezőnyben. A koronavírus-járvány okozta nehezebb felkészülésből a lehető legtöbbet próbáltam kihozni, csakhogy ez közel sem volt ennyire egyszerű: erőnlétben fejlődtem, ugyanakkor − edzőpartnerek híján − a szőnyegmunkát jóval nehezebb volt minőségben végezni. Szerencsére engem elkerült a vírus, és remélem, hogy ez így is marad.” Noha az U23-as világversenyek elmaradtak, Váncza képviselte a magyar színeket a decemberben rendezett belgrádi felnőtt egyéni világkupán, amelyen már az első körben búcsúzott, miután kikapott az Eb-bronzérmes moldovaitól, Donior Islamovtól. Érdekesség, hogy Szerbiában az azeri Dadov ezüst-, míg a lengyel Pacurkowski bronzérmet nyert. „Győzelemért utaztam Szerbiába, ahol hasonlóan erős volt a mezőny, mint Rómában. Sajnos hátsérüléssel bajlódtam a verseny előtt, de nem akarom erre fogni a vereséget. Pozitívan próbálok tekinteni az eseményre; jó jel, hogy olyanok értek fel a dobogóra, akiket korábban már legyőztem. Ez azt jelenti, ha formában vagyok, akár én is eljuthatok a dobogóig. Egyelőre nem tudom, mi lesz jövőre, márciusban lesz az olimpiai kvalifikációs verseny Budapesten, amelyen részt szeretnék venni. A vezetőségnek előbb azonban el kell döntenie, kit indít a viadalon. Ha jól tudom, a világbajnok Korpási Bálint le szeretne fogyni hatvanhét kilóra, szóval nem lesz egyszerű a dolgom.” További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.