UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2020-12-30 08:52

Kosárlabda: Kovács Benedek Máté napról napra közelebb kerülne a BL szintjéhez

„Teljesen mindegy, hogy öt vagy húsz percet kapok, a feladatom az, hogy éljek a lehetőséggel, és tudásom legjavát nyújtva segítsem az együttest” – nyilatkozza honlapunknak a felnőtt első osztályú kosárlabda-bajnokság élén álló Falco KC Szombathely játékosa, a 19 éves Kovács Benedek Máté, aki eddig hat mérkőzésen bizonyíthatott az NB I-ben.

A 19 éves Kovács Benedek Máté június közepén az AS Monaco Basket kosárlabdacsapatából a felnőtt magyar első osztályú bajnokság legutóbbi bajnokához, a Falco KC Szombathely együttesébe igazolt. Azóta az együttes hét bajnokijából hatszor lépett pályára, és ezeken a mérkőzéseken 11.8 percet, 5.3 pontot, 1.5 lepattanót átlagolt, amely összességében 6.2-es hatékonysági mutatóhoz elegendő. Érdekesség azonban, hogy Benedek a Falco U20-as bajnokságban szereplő alakulatában egyszer sem lépett pályára, így az ő korában megszokottnak nem nevezhető módon egyszerre csak egy ligában bizonyít. „A vezetőedző, Gasper Okorn azt szerette volna, hogy csak a felnőttmezőnyben szerepeljek. A koronavírus-járvány miatt a bajnokságban eddig kevés mérkőzésen játszottunk, szóval elég kemény másfél hónap elé nézünk. Lekopogom, egyelőre nem kaptam el a fertőzést, a csapatból rajtam kívül még hárman mondhatják el ugyanezt magukról” – mondja Kovács Benedek Máté.

Kovács Benedek Máté a Zalakerámia ZTE KK ellen Forrás: hunbasket.hu
Kovács Benedek Máté a Zalakerámia ZTE KK ellen Forrás: hunbasket.hu
A Falco a Bajnokok Ligájában egyaránt érdekelt; a D csoportban két-két győzelemmel és vereséggel a harmadik helyen áll. Noha a csapattal mindvégig utazott, a fiatal bemutatkozása egyelőre várat magára a nemzetközi porondon. „Először az NB I-ben szeretnék bizonyítani, és megmutatni, hogy képes lehetek a BL-ben is helytállni. Tudni kell, hogy az erőnlétben és mentálisan is hatalmas lépcsőfokot jelentene, de minden nap egyre közelebb szeretnék kerülni hozzá. Lehet egy, akár két év is, de a cél természetesen az, hogy minőségben szerepeljek a BL-ben.” Benedek az első osztályban a Pécsi VSK ellen mutatkozott be a szombathelyi gárda színeiben, a legjobban ugyanakkor december 18-án, a Jászberénnyel szemben teljesített: 17 pontig jutott. „Nagy drukkot éreztem a debütálásom előtt, amely a csapat második mérkőzése volt az évadban. Örültem neki, hogy pályára léphettem, és győztes meccsen megszereztem az első pontjaimat. A jászberényiek elleni párharc előtt pár nappal a Zaragozával találkoztunk a BL-ben, emiatt a kulcsjátékosainkat pihentette a mester, így mi, négyen fiatalok több szóhoz jutottunk. Örülök, hogy jól ment a játék, de tudom, hogy a folytatásban is ugyanolyan keményen kell dolgoznom, ahogyan azt eddig is tettem.” A Falco jelenleg az élen áll a bajnokságban. „Teljesen mindegy, hogy húsz vagy öt percet kapok; a feladatom az, hogy éljek a lehetőséggel, és tudásom legjavát nyújtva segítsem az együttest – legyen szó a kosarakról, a védekezésről vagy épp a labdaszerzésről. Jól érzem magam Szombathelyen, élvezem a munkát és rendkívül motivált vagyok.” További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.