UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2021-01-01 15:00

Kosárlabda: mi történt eddig az utánpótlás-bajnokságokban?

Az új év első napján megvizsgáltuk, hogyan szerepeltek a kosárlabdacsapatok az utánpótlás-bajnokságok 2020/21-es évadának az első felében, emellett kiemeltük, kik voltak a leghatékonyabb játékosok.

A felnőtt első osztályú kosárlabda-bajnoksághoz hasonlóan az utánpótlásligák menetrendjét is felforgatta 2020 őszén a koronavírus-járvány: a férfi U20-as NB I/A-ban a legérdekesebb a helyzet, amelyben a legtöbbet játszót együttes 14 mérkőzést tudhat maga mögött, míg a legkevesebbszer szereplő alakulat hétszer lépett pályára az évadban. Akad azonban pozitív példa is: a junior lányok elsőszámú országos főtáblájának A és B csoportjában egyaránt tízszer bizonyított az összes klub.

Szőke Bálint (fehérben) jól szerepel a kadétbajnokságban Forrás: dombovarikosarsuli.hu
Szőke Bálint (fehérben) jól szerepel a kadétbajnokságban Forrás: dombovarikosarsuli.hu
A fiúk között a szezon felénél a DEAC rendkívül magabiztosan teljesít; az U20-asok, a juniorok és a kadétok között is dobogós helyen áll a tabellán. A Vasas sem panaszkodhat, hiszen 2020 végén az U18-as és az U16-os mezőnyben egyaránt az élen helyezkedett el az alapszakaszban. Mindahány ligát figyelembe véve csupán egyetlen olyan együttes van, amely eddig veretlen: a kadétok B csoportjában a Soproni Sportiskola KA 9 győzelemmel első a lajstromban. A Vasas egyébként a leánybajnokságokban is jól muzsikál: az U16-osok elsőszámú országos főtáblájának B csoportjában vereség nélkül vezet, míg a juniorok között − szintén a B csoportban − a második helyen tanyázik. A Csata DSE ezúttal is dominálja a sorozatokat: eddig a juniorok és a kadétok között sem veszített mérkőzést, és csupán kettő olyan párharca volt, amely szorosnak nevezhető. A vidéki csapatok közül az Atomerőmű-KSC Szekszárdot lehet kiemelni, amely vezeti a juniorok A csoportját.

AZ UTÁNPÓTLÁS-BAJNOKSÁGOK ÁLLÁSA 2020 VÉGÉN Az első három helyezett és a leghatékonyabb játékosok listája Fiúk Férfi U20-as NB I/A 1. Alba Fehérvár: 9 győzelem − 1 vereség 2. DEAC: 8 győzelem − 2 vereség 3. Pécsi VSK-VEOLIA: 10 győzelem − 3 vereség A liga eddigi leghatékonyabb kosarasa: Schöll Richárd (Sopron KC) 33.46-os VAL-érték Juniorbajnokság, A csoport 1. DEAC: 9 győzelem − 1 vereség 2. MAFC: 8 győzelem − 2 vereség 3. NKA Pécs: 7 győzelem − 2 vereség A csoport eddigi leghatékonyabb kosarasa: Seyi Sodiq Awogbemi (Alba Fehérvár) egyetlen meccsen szerepelt − 60.00-ás VAL-értéket ért el a MAFC ellen Juniorbajnokság, B csoport 1. Vasas Akadémia: 9 győzelem − 2 vereség 2. Zsíros Tibor Kosárlabda Akadémia: 8 győzelem − 3 vereség 3. Falco KC Szombathely: 7 győzelem − 3 vereség A csoport eddigi leghatékonyabb kosarasa: Paár Márk (Kaposvári SI) 32.28-as VAL-érték Kadétbajnokság, A csoport 1. Vasas Akadémia: 8 győzelem − 2 vereség 2. Dombóvári Kosársuli KE: 7 győzelem − 2 vereség 3. Budapesti Honvéd SE: 7 győzelem − 2 vereség A csoport eddigi leghatékonyabb kosarasa: Szőke Bálint (Dombóvári Kosársuli KE) 42.45-ös VAL-érték Kadétbajnokság, B csoport 1. Soproni Sportiskola KA: 9 győzelem 2. Kecskeméti KA: 7 győzelem − 1 vereség 3. DEAC: 6 győzelem − 2 vereség A csoport eddigi leghatékonyabb kosarasa: Antalics Dániel (Kaposvári SI) 35.38-as VAL-érték Leányok Juniorbajnokság, A csoport 1. Atomerőmű-KSC Szekszárd: 9 győzelem − 1 vereség 2. NKA Pécs: 8 győzelem − 2 vereség 3. DVTK Akadémia: 5 győzelem − 5 vereség A csoport leghatékonyabb kosarasa: Olawuyi Adenike Olayemi (NKA Pécs) 25.63-as VAL-érték Juniorbajnokság, B csoport 1. Csata DSE: 10 győzelem 2. Vasas Akadémia: 8 győzelem − 2 vereség 3. Bajai NKK: 5 győzelem − 5 vereség A csoport leghatékonyabb kosarasa: Balogh Liza (Csata DSE) 26.71-es VAL-érték Kadétbajnokság, A csoport 1. Csata DSE: 7 győzelem 2. NKA Pécs: 7 győzelem − 2 vereség 3. Soproni Darazsak Sportiskola: 5 győzelem − 2 vereség A csoport eddigi leghatékonyabb kosarasa: Toman Petra (Csata DSE) egyetlen meccsen szerepelt − 40.00-ás VAL-értéket ért el az NKA Pécs ellen Kadétbajnokság, B csoport 1. Vasas Akadémia: 8 győzelem 2. Zsíros Tibor KA: 7 győzelem − 2 vereség 3. Kecskeméti KA: 5 győzelem − 4 vereség A csoport eddigi leghatékonyabb kosarasa: Rátkai Eszter (Vasas Akadémia) 28.63-as VAL-érték

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.