UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2021-01-02 13:53

Atlétika: nem elvárás az utánpótláskorúak tokiói szereplése

A Magyar Atlétikai Szövetség elnöke, Gyulai Miklós szerint, bár két-három utánpótláskorú versenyzőnek van esélye a tokiói olimpián való részvételre, a fiataloknak még nem kell erre mindent feltenniük.

Az utánpótláskorú atléták 2020-ban csupán a hazai viadalokon mérethették meg magukat, idén azonban már igen sűrű nemzetközi versenynaptárnak örülhetnek. A tavalyi korosztályos világversenyek többségét nem törölték, csupán halasztották egy évvel, így az ifjúsági versenyzők a tervek szerint augusztus végén szerepelhetnek Európa-bajnokságon az olaszországi Rietiben. A juniorok számára július közepén az észtországi Tallinnban tartják meg a kontinensviadalt, egy hónappal később pedig a korosztály legjobbjai már a kenyai Nairobiban vehetnek részt világbajnokságon. Az U23-asoknak július elején, a norvégiai Bergenben lesz az Eb-jük.

A Budapest Nemzeti Atlétikai Stadion látványterve Fotó: KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt.
A Budapest Nemzeti Atlétikai Stadion látványterve Fotó: KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt.
A legígéretesebb atléták a felnőttek között is kivívhatják a részvételt egy-egy világeseményen. A fedett pályás Eb-re március elején a lengyelországi Torunban kerül sor, a magyarokat érintő csapat Eb 2. ligájának küzdelmeit a bulgáriai Stara Zagorában tartják június közepén. Ezek a viadalok azonban eltörpülnek az év fő versenye, a július végén rajtoló tokiói olimpia mellett. Hogy felbukkanhat-e nyáron magyar utánpótláskorú versenyző a japán fővárosban, arról Gyulai Miklóst kérdeztük. A hazai szövetség elnöke nem emelt ki senkit esélyesként, általánosságban mondta el véleményét a lehetőségről. „Nagyon megerősítették az olimpiai szinteket. Egy utánpótláskorú atléta nemzetközi versenyeztetése nem egyszerű feladat, főleg az olyan eseményeket nézve, amelyen minőségi, világranglistapontokat lehet szerezni. Szerintem egy-két, esetleg három olyan korosztályos versenyzőnk van, aki esélyes lehet a kvalifikációra, és biztos vagyok benne, hogy ők meg is fognak próbálni kijutni. Ugyanakkor azt is tudni kell, részünkről ez nem elvárás. Ha egy utánpótláskorú versenyzőt csúcsra járatunk, lehet, hogy egy-két évig minden rendben zajlik, és kimagasló eredményeket tud elérni, de mi lesz utána? A karrierépítés szempontjából nem vagyok benne biztos, hogy egy húszéves versenyzőnek a tokiói olimpiát kell megcéloznia. Egyelőre ott vannak a korosztályos világesemények, és majd ott lesz a 2023-as hazai rendezésű felnőtt-világbajnokság, amikor már huszonhárom évesen le lehet, és le is kell tenni valamit az asztalra. Az évtized végén egy Eb-t is szeretnénk elhozni abba az új létesítménybe, amelynek az építkezése már zajlik.” A Nemzeti Atlétikai Stadion a Rákóczi híd és a Csepel-sziget közötti területen épül. Gyulai Miklós szerint a beruházás a jövőben az utánpótlás helyzetét is megkönnyíti. „Sportágunk több mint százhúszéves hazai történetében ez olyan adomány, amely a következő ötven-száz esztendőre meg kell hogy oldja a magyar atlétika minden létesítménygondját. Hosszútávon gondolkodunk. Persze, ha egy utánpótláskorúnak most mégis sikerül kijutnia Tokióba, nem mondjuk azt, hogy ne menjen. De azt, hogy ezért megfeszüljön, és olyan edzésmunkát végezzen, amelyet a következő években nem lehet überelni, nem támogatom és nem is javaslom.” További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.